POTRESNE ISPOVIJESTI

‘Skupili smo se, držali ruke iza glave i izašli pred zgradu. A onda smo shvatili što se događa...‘

Osobe koje su bile u zgradi u trenutku tragedije rekle su da se napadač kretao unutar zgrade i vanjskog prolaza

Studenti koji su se od napadača skrili na krovu zgrade u centru Praga

 X

Prema riječima svjedoka napada na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta u Pragu, tijekom kojeg je ubijeno 15 osoba, pucnjava je započela na četvrtom katu zgrade, prenosi portal Blesk.cz.

Osobe koje su bile u zgradi u trenutku tragedije, opisale su da se napadač kretao unutar zgrade i vanjskog prolaza. Također je sa šetnice fakulteta pucao na ljude na ulici, u smjeru mosta Mánes.

image

Snimka napadača iz Praga

X

- Vidio sam mladića kako stoji na pločniku s pištoljem u rukama. Pucao je više puta s određenim zastojima na most Mánes. Zatim je podigao ruke i bacio pištolj na cestu. Onda se policija počela pojavljivati - rekao je Petr Nedoma, voditelj Galerije Rudolfinum koja se nalazi preko puta zgrade fakulteta.

Na Twitteru je objavljena snimka na kojoj se vidi kako studenti skaču s krova zgrade Fakulteta kako bi se spasili od napadača koji puca.

Bohuslav Svoboda, gradonačelnik Praga, također je bio blizu mjesta napada u vrijeme pucnjave. Kaže da je, prema informacijama koje posjeduje, napadač zapravo upucan u zgradi, nakon čega je skočio i preminuo.

image

Policija na balkonu zgrade sveučilišta

Michal Cizek/Afp

- Policija pretražuje zgradu upravo kako bi se isključilo da ih nije bilo više. Ne sumnja se da ih ima više ili zna išta o tome, ali pokušava se eliminirati i ta opcija. Zato se radi sustavni pregled tih prostora - dodao je gradonačelnik.

Studentica Katka, koja je u trenutku pucnjave bila u zgradi ispričala je za Blesk kako se sve dogodilo.

image

Hitne i sigurnosne službe ispred Karlovog sveučilišta

Michal Cizek/Afp

- Imala sam predavanje u glavnoj zgradi u dvorani koja je točno preko puta ulaznih vrata. Odjednom je u prostoriju utrčao čovjek i počeo vikati: ‘Policija, svi van!‘. Nismo imali pojma što se događa, vikali su nam da izađemo van i stavimo ruke na glavu, uperili su oružje u nas, a nisu nam dali nikakve informacije. Vikali su nam da bježimo van. Skupili smo se i izašli pred zgradu. Mislili smo da je netko dojavio o bombi ili nešto slično. Ispred zgrade smo odjednom čuli pucnjeve, a netko je i viknuo da se puca.

‘Dobro sam živjela, ne želim umrijeti‘

U tom trenutku smo shvatili da se radi o nečem ozbiljnom i počeli bježati. Žao mi je ljudi koji su se morali zabarikadirati, mi smo imali sreće da smo bili blizu izlaza, ispričala je Katka.

Prema fotografijama koje su snimili svjedoci, mladić je bio odjeven u tamnu odjeću i pucao iz dugog vatrenog oružja s optičkim nišanom. Studenti su se tijekom pucnjave skrivali u učionicama i objavljivali što se događa pomoću društvene mreže X.

image

Hitna pomoć na putu prema mjestu napada

Michal Cizek/Afp

- Dobro sam živjela, ne želim umrijeti, ali što ću? Sretno svima u zgradi. Možemo ga čuti na četvrtom katu kako puca. Zvučalo je kao smaknuće. Zaključali smo se i dogovorili što ćemo ako napadač uđe - objavila je jedna od studentica.

Student Max Šámala bio je u zgradi fakulteta u ulici Celetná, kad je tijekom odlaska primijetio grupe policajaca.

- Nastava je završila točno u dva sata. Dok sam izlazio iz zgrade, grupa policajaca u civilu je stajala u hodniku i rekli su mi da odmah napustim zgradu. Policija je već stajala ispred sveučilišta s mitraljezima - prisjetio se.

Policija je oko četiri sata preko platforme X priopćila da je napadač neutraliziran i da je u tijeku evakuacija cijele zgrade. Objavili su da na licu mjesta ima nekoliko mrtvih i desetak ozlijeđenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:53