SPORT SAMO NA TV-U

SLABA VAJDA OD OLIMPIJADE Većina Britanaca ne bavi se vježbanjem

Većina djece ne vježba koliko se to preporučuje. Samo 16% djevojčica u dobi od 5 do 15 godina vježba prosječno jedan sat na dan, a dječaci još manje
 Arhiva

Gledati sportaše je jedno, a baviti se sportom sasvim drugo, i teže, staro je pravilo koje je potvrdilo i najnovije britansko istraživanje o tome jesu li prošlogodišnje Olimpijske igre u Londonu, motivirale tamošnje stanovništvo da počnu zdravije živjeti.

Kao što se može pretpostaviti, odgovor glasi: Ne.

Prema rezultatima Nacionalnog zdravstvenog društva (NHS) u kojem je sudjelovalo 8.000 odraslih i 2.000, pokazalo se da većina djece ne vježbaju koliko to preporučuje NHS. Samo 16 % djevojčica u dobi od pet do 15 godina vježbaju prosječno jedan sat na dan i to unatoč nacionalnoj strategiji redovitog bavljenja sportom. Dječaci su još manje skloni vježbanju, štoviše, očigledan je negativni trend jer ih redovito vježba 21 posto, u usporedbi sa 28 posto u 2008. U generaciji 13 do 15-godišnjaka tek 14 posto dovoljno vježba, što je upola manje nego u 2008.

Slično je i s odraslima. Podaci pokazuju da se u olimpijskoj 2012. 67 % muškaraca i 55 % žena nije pridržavalo preporuke o najmanje dva i pol sata tjedno umjereno intenzivnog vježbanja, iako je jedan od glavnih ciljeva Olimpijskih igara u Londonu bilo povećanje broja stanovnika koji vježbaju i bave se sportom.

Istraživanje također baca svjetlo na sve veći problem pretilosti u Velikoj Britaniji u kojoj je 67 posto muškaraca i 57 posto žena ili prekomjerne težine ili pretilo. Četrnaest posto dječaka i djevojčica u dobi od dvije -15 godina su klasificirani kao pretili, a utvrđeno je da značajno veću vjerojatnost da će postati pretila imaju djeca iz siromašnih obitelji. Među njima 19% dječaka i 17% djevojčica u obiteljima s najnižim primanjima smatra se pretilo u usporedbi s 8 i 7 posto djece iz najbogatijih britanskih kućanstava.

Istraživanje je također pokazalo da većina odraslih osoba u Velikoj Britaniji pije alkohol, barem povremeno. Približno 67 posto muškaraca i 53 posto žena su pili u posljednjih tjedan dana, a 18 % muškaraca i 10 % žena piju alkoholna pića pet ili više dana u tjednu.

Problemi vezani za alkoholizam koštaju britansku vladu 3,5 milijardi funti godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:48