PITANJE GRANICE

SLOVENCI TVRDE DA MAĐARSKA PODRŽAVA ARBITRAŽNU ODLUKU 'Oni već imaju iskustva s Hrvatskom u pogledu međunarodnih arbitraža...'

 Dragan Matić/CROPIX

Mađarska smatra da se arbitražna odluka o granici između Hrvatske i Slovenije mora provesti, objavilo je u ponedjeljak slovensko ministarstvo vanjskih poslova nakon susreta slovenskog i mađarskog šefa diplomacije Karla Erjavca i Petera Szijjarta u Budimpešti.

Erjavec se sa Szijjartom sreo na sastanku Višegradske skupine u proširenom formatu, s Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom. Tom ga je prilikom upoznao i rezultatom granične arbitraže između Slovenije i Hrvatske koju Zagreb ne priznaje.

- Ministar Erjavec je mađarskog kolegu izvijestio da je arbitražni sud dao konačnu presudu o granici te naglasio kako očekuje da će je poštovati i hrvatska strana jer je riječ o konačnom i obvezujućem pravorijeku za obje strane - stoji u priopćenju slovenskog ministarstva.

- Ministar Szijjarto je istaknuo značaj poštovanja međunarodnog prava i odluka međunarodnih arbitraža, o čemu i Mađarska ima svoja iskustva s Hrvatskom - dodaje se. Slovenija i Mađarska su dvije susjedne države koje zaključene dogovore poštuju i primjenjuju, rekao je Erjavec, prenosi slovenska tiskovna agencija STA.

Na sastanku o infrastrukturnom povezivanju i potpori europskoj perspektivi država jugoistočne Europe koje još nisu članice EU-a bila je i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:07