REKORDERI

Slovenija: Hrvati i Rumunji najveći prometni prekršitelji

 FOTO: Ivan Lacković

LJUBLJANA - Nakon Rumunja, hrvatskim vozačima se na slovenskim cestama izreče najviše kazni za prometne prekršaje, objavio je u utorak portal slovenskog Telekoma koji se poziva na podatke prometne policije.

U prvih 11 mjeseci prošle godine među 40.000 prometnih prekršaja izrečenih stranim vozačima 10.225 odnosilo se na rumunjske, a 5.009 na hrvatske vozače. Tek nakon njih slijede vozači iz Italije, Austrije, Češke i Njemačke.

S druge strane, Hrvatima se izreče relativno malo globa za neplaćanje cestarine. Najviše vozača koji se na slovenskim autocestama zateknu bez vinjete je iz Italije, zatim iz Rumunjske, pa iz Njemačke, zatim slijede domaći slovenski vozači i vozači iz Austrije, dok su Hrvati tek na šestom mjestu.

Slovenska carinska uprava u prošloj je godini u automobilima stranih vozača među ostalim zaplijenila 1,17 milijuna različitih cigareta za koje nisu bile plaćene trošarine, skoro 27.000 litara vina, više od dvije tisuće litara pjenušca, tri i pol tisuće litara žestokih pića, te nešto više od dvije tisuće litara piva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:00