TEŽAK ETIČKI PREKRŠAJ

Slovenija: liječnik osumnjičen za eutanaziju dobit će otkaz

Ilustracija

Vodeća slovenska zdravstvena ustanova, Sveučilišni klinički centar (UKC), odlučila je pokrenuti postupak otkaza liječniku koji je nedavno osumnjičen da je eutanazirao neizlječivo bolesnog 83-godišnjeg pacijenta, dok on tvrdi da eutanazije nije ni bilo i da se radilo o "provokaciji".

"Radi se o teškom etičkom prekršaju, zato sam odlučio da pokrenemo postupak prestanka radnog odnosa s liječnikom", kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare Sergej Hojker, stručni direktor ljubljanskog UKC-a, objavljujući nalaze o tom slučaju provedene interne kontrole.

Za prvi navodni slučaj zakonom nedopuštene eutanazije u javnosti se doznalo početkom prošlog tjedna, što je izazvalo velike polemike u stručnim krugovima i javnosti.

Da provodi istragu o slučaju potvrdila je i policija, a medijima su navodili kako postoji sumnja da je isti liječnik eutanaziju obavio u još nekoliko slučajeva i da je riječ o ovisniku o narkoticima.

Nekoliko sati prije današnje objave rezultata interne kontrole o slučaju je za vodeće medije progovorio osumnjičeni liječnik dr. Ivan Radan, čije ime do sada nije bilo objavljeno.

Vidno potresen, zanijekao je tvrdnje da je svjesno izveo eutanaziju, dok je navode kako je ovisnik energično negirao kao laži.

Prema njegovim riječima, sestri koja je njegovala pacijenta koji je bio u terminalnoj fazi doista je naručio da pripremi infuziju sa smrtonosnom mješavinom kalija i morfija, ali ona nije dana pacijentu, koji je zapravo umro od neizlječive bolesti nakon što mu je dan morfij.

Radan tumači da je svojim činom kao "drastičnom provokacijom" zapravo želio upozoriti na teško stanje umirućih pacijenata na neurološkom odjelu na kojemu radi te na probleme u komunikaciji u radu s osobljem i s teškim bolesnicima i njihovim bližnjima.

"Nije bilo nikakve eutanazije. Za infuziju kalija sam se odlučio zbog provokacije. Infuzija je bila pripremljena, ali je pacijent nije dobio", kazao je Radan, dodavši da je 83-godišnji pacijent trpio jake bolove i bio u terminalnoj fazi bolesti te da mu je dan samo morfij.

"Naši pacijenti umiru svaki dan i njihovi glasovi ostaju zauvijek. Nikoga nisam ubio, pa i kad bih danas umro, umro bih čiste savjesti", kazao je osumnjičeni liječnik u razgovoru za "Delo".

Interno povjerenstvo vodeće slovenske zdravstvene ustanove nije sa sigurnošću u svojim zaključcima moglo odrediti je li fatalna mješavina kalija i morfija pacijentu doista dana jer je on u međuvremenu umro, a nije obavljena obdukcija nego je tijelo kremirano.

Unatoč tome, vodstvo bolnice svejedno se odlučilo da osumnjičenom dade otkaz zbog sumnji da je do liječničkom etikom nedopuštene pomoći pri smrti doista i došlo.

Prema zaključku stručnog internog povjerenstva, zbog nedostatka dokaza nije moguće sa sigurnošću utvrditi da je pripremljeni kalijev klorid doista primijenjen na pacijentu i tako kod njega izazvao srčani zastoj i smrt, ali postoji veća vjerojatnost da je tako i bilo nego što je vjerojatna verzija da je kalijev klorid tekao "mimo žile", kako se branio osumnjičeni liječnik.

Vodstvo bolnice odbacilo je tumačenje prema kojemu je liječnik opravdano izveo provokaciju tim slučajem, kako bi upozorio na stanje na odjelu.

"Svaki čovjek ima pravo na prosvjed, ali je nedopustivo u to uključivati pacijente", kazao je stručni direktor UKC-a Sergej Hojker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:27