SLUČAJ POLITIČARA IGORA BAVČARA

SLOVENSKI SUCI ZGRANUTI IZJAVOM MINISTRA PRAVOSUĐA DA ĆE 'LETJETI GLAVE' 'Ministar prijeti nečim za što uopće nema nadležnosti'

Igor Bavčar
 Jadran Babic / HANZA MEDIA

Izjava slovenskog ministra pravosuđa da će "letjeti glave" ako slučaj nekadašnjeg istaknutog političara Igora Bavčara, osuđenog na zatvorsku kaznu, otiđe u zastaru, zgranula je slovenske suce koji su je doživjeli kao pritisak.

"Ministar prijeti nečim za što uopće nema nadležnosti", kazao je u četvrtak u izjavi novinarima sudac Marjan Pogačnik, dodajući da je ministar oštrim riječima koje je koristio izazvao "nelagodu" kod sudaca najavljujući da će presuda biti napisana i uručena Bavčaru i njegovim odvjetnicima "u razumnom roku", svakako prije nego bi slučaj mogao ići u zastaru.

Okružni je sud prije dva mjeseca Bavčara u ponovljenom postupku, nakon što je prvu osuđujuću presudu poništio ustavni sud, osudio na pet godina zatvora i plaćanje kazne od 18 milijuna eura zbog gospodarskog kriminala, odnosno manipulativnog trgovanja dionicama tvrtke Petrol, u vrijeme kad je Bavčar bio direktor Istrabenza. No, presuda još nije napisana i uručenja osuđenom pa niti pravomoćna jer osuđeni na nju ima mogućnost žalbe, pa bi stvar kroz nekoliko mjeseci mogla u zastaru, što znači da se osuđenom više ne bi moglo suditi.

Zabrinut zbog mogućnosti da bi još jedna poznata osoba iz javnog i političkog života ponovo mogla "izbjeći rešetke" zbog zastare predmeta ministar pravosuđa Goran Klemenčič zaprijetio je da će poduzeti sve da do toga ne dođe.

"Ako bi se to dogodilo, poduzet ću sve da odlete glave", kazao je ministar, po profesiji pravnik i nekadašnji šef državne protukorupcijske komisije u izjavi za televizijsku postaj POP-TV, nakon što mu je prikazan snimak na kojoj Bavčar s prijateljima igra košarku iako njegov odvjetnik tvrdi da ne može u zatvor jer je težak srčani bolesnik.

Iako figurativna, izjava je zabrinula neke slovenske suce koji tvrde da vlada nema utjecaja na pravosuđe jer se biraju na trajni mandat i o njihovu imenovanju odlučuje parlament.

"Ne želim imenovati sutkinju kojoj je bilo potrebno tri tjedna da nakon suđenja napiše presudu", kazao je Klemenčič, upozoravajući na neke bizarne pojedinosti iz slovenskog pravosuđa zbog kojih javnost gubi povjerenje u pravosudne ustanove.

Bavčar je istaknuti političar iz vremena osamostaljenja Slovenije kada je bio ministar unutarnjih poslova, a u jednoj od vlada bio je i ministar za europske integracije pa se svojedobno nagađalo da će biti nasljednik Janeza Drnovšeka koji je na čelu vlade bio punih deset godina, ali je Bavčar kasnije prešao u gospodarstvo, na čelo jakog državnog poduzeća koje je kasnije propalo.

Bude li Bavčarev slučaj otišao u zastaru, to bi bilo drugi put da suđenje nekom političaru završi bez konačnog sudskog epiloga.

Zbog zastare tako nije moguće ponovno suđenje bivšem premijeru Janezu Janši, čiju je presudu od dvije godine zatvora za slučaj "Patria" poništio ustavni sud, ali i odredio novo suđenje koje se nije moglo održati jer je od počinjenja djela, navodne korupcije u vrijeme kad je Janša bio premijer, a vojska poslovala s finski proizvođačem oružja i oklopnih vozila, bilo prošlo više od deset godina.

No, za razliku od Bavčara koji ni nakon prve pravomoćne osuđujuće presude u zatvoru zbog zdravstvenih tegoba nije proveo niti jedan dan, Janša je "odslužio" skoro polovici svoje kazne, a vraćen je u parlamentarne klupe jer su ustavni suci u njegovu suđenju otkrili teške procesne pogreške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:37