SUDAR AVIONA S RALICOM

SMRT 'VELIKOG BRKA' Šef francuskog naftnog giganta Totala poginuo u bizarnoj nesreći na aerodromu u Moskvi

 AFP PHOTO ERIC PIERMONT / AFP PHOTO ERIC PIERMONT

MOSKVA Christophe de Margerie, CEO francuskog naftnog giganta Total, čovjek koji je upravljao najvećim povećanjem naftnih rezervi tvrtke u zadnjih 15 godina, poginuo je jučer u zrakoplovnoj nesreći, nedaleko od Moskve.

63-godišnji de Margerie nastradao je na aerodromu Vnukovo kad se privatni mlažnjak Dassault SA Falcon u kojem se nalazio, prilikom uzlijetanja zabio u ralicu za snijeg.

'Večeras se srušio jedan zrakoplov, nakon što se sudario sa strojem za čišćenje snijega', objavila je glasnogovornica zračne luke Vnukovo. 'Tri člana posade i putnik su poginuli. Mogu potvrditi da je poginuli putnik identificiran kao čelnik Totala, de Margerie.'

Pokrenuta je istraga kako bi se otkrili uzroci nesreće zrakoplova koji je polijetao za Pariz. Dužnosnici Totala i francuske vlade zasad nisu objavili službene reakcije na nesreću u kojoj je poginuo jedan od najuspješnijih poslovnih ljudi Francuske.

Za 40-godišnje karijere u Totalu, de Margerie je rukovodio brojnim operacijama tvrtke – od Indonezije, preko Srednjeg istoka do Kazahstana. Ove je godine pomogao ispregovarati ulazak Totala na ruska naftna polja u Sibiru, u suradnji s Lukoilom, a tvrtka je, također, partner Rusima i u istraživanju plinskih polja na poluotoku Jamal.

Poznat i po nadimku 'Veliki brk', de Margerie je bio omiljen među kolegama i državnicima na međunarodnim konferencijama o energiji. Često su ga znali vidjeti kako, s čašom viskija u ruci, dugo u noć diskutira s analitičarima i novinarima na takvim okupljanjima.

Total je četvrta najveća naftna kompanija na svijetu, nakon Exxon Mobila, Royal Dutch Shella i Chevrona. Prošle su godine ostvarili prihode od prodaje u iznosu od 228 milijardi dolara. Za usporedbu, hrvatski BDP lani je iznosio četiri puta manje - 57,54 milijarde dolara.

Za vrijeme de Margeirejevog šefovanja, Total je svake godine, osim jedne, povećavao količinu naftnih rezervi i budućih godina eksploatacije 'crnog zlata'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 19:11