BITKA ZA ŽIVOT

SMRTONOSNA OPERACIJA'Samo sam htjela smršaviti,a sada ću izgladniti do smrti'

Liječnici misle da ožiljak od operacije na želucu sprečava apsorpciju hrane

Britanka Tracey McLaughlin (51) iz Manchesterea, u prosincu 2010. imala je 120 kilograma. Kako nikada nije uspjela smršaviti dijetama, otišla je na operaciju želuca, gdje su joj napravili želučanu premosnicu. To joj je trebalo spasiti život jer se, visoka svega 147 centimetara, sa svojom težinom uopće nije mogla kretati, svladao ju je teški artritis i završila je u invalidskim kolicima, prenosi britanski Closer.

U prvih je godinu dana izgubila 60 kilograma, puno se bolje osjećala i bila je zadovoljna. No nastavila je gubiti težinu i završila je na svega 35 kilograma, s indeksom masnog tkiva od svega 16 što je već u anoreksičnoj zoni, jer je zdravi raspon između 18,5 i 25 jedinica.

Tracey je sada tako slaba da je umjesto za kolica sada prikovana za krevet i liječnici su joj rekli da će, ako nastavi gubiti na težini, sigurno umrijeti. Mora kupovati odjeću za 10-godišnjakinje i Closeru je rekla: “Želučana premosnica najveća je pogreška koju sam ikad napravila. Imala sam zdravstvenih problema, ali sam barem bila sretna onako velika. Sada provodim dane u krevetu, pred televizijom i ne mogu sama ni u trgovinu.”

Ovakva reakcija na želučanu premosnicu vrlo je rijetka i liječnici još pokušavaju utvrditi zašto Tracey mršavi, Pretpostavljaju da ožiljak od operacije na želucu sprečava stanice da apsorbiranju hranjive tvari iz onoga što Tracey jede. Probala je sve vrste hrane za debljanje, od sendviča sa slaninom do kolača, ali ništa nije pomoglo.

Kaže da se ne može gledati u ogledalu jer joj rebra strše a oči su joj upale. “Tijelo mi je izmrcvareno. Bojim se da ću umrijeti od gladi.”

Kilograme je počela gomilati kao 30-godišnjakinja. Jela je dvije štrudle i dva kolača svako jutro, tost sa sirom za ručak, hotdogove s kobasicama, fish and chips za večeru a onda do spavanja grickala kekse.

Nikad se nije sramila svoje debljine, na operaciju je pristala tek kad su je liječnici upozorili da bi zbog kilograma mogla umrijeti a dijete koje su joj propisali nije uspijevala provesti.

Pritisak na zglobove rastao je i između invalidnosti i operacije Tracey je izabrala operaciju. Njezine preterage se nastavljaju a liječnici se nadaju da će dobiti utrku s vremenom za Traceyin život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 03:06