UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Šok u Moskvi: ‘Umro je Vitalij Melnikov - od trovanja!‘

Najvažnije događaje rata u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu
Vitalij Melnikov
 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Ključni događaji dana

  • Nova uzbuna u Moskvi zbog drona
  • Zelenski prozvao ljude koji podmićivanjem izbjegavaju vojsku, kaže da se radi o tisućama
  • Srušila se dva ukrajinska helikoptera kod Bahmuta, poginulo 6 ljudi
19:31

Mađarska: Ne zanimaju ni sami razgovori o europskom financiranju oružja za Ukrajinu

Mađarska "odbija i same razgovore" o europskom financiranju daljnjeg naoružavanja Ukrajine sve dok Kijev ne vrati prava mađarskoj manjini u Ukrajini i ne ukloni mađarsku banku OTP s liste međunarodnih sponzora rata, izjavio je u četvrtak mađarski ministar vanjskih poslova.

Rasprava o ratu ponovno je pokazala da treba više govoriti o miru "jer velika većina i dalje priča o ratu", rekao je Peter Szijjarto nakon neslužbenog sastanaka europskih ministara vanjskih poslova u Toledu u Španjolskoj.

Većina se zalaže za nastavak naoružavanja, dodao je Szijjarto, priopćilo je njegovo ministarstvo.

Taj pristup i prijedlog EU-a da se za vojnu pomoć izdvaja pet milijardi eura godišnje u iduće četiri godine pokazao je da "svi računaju s dugotrajnim ratom", nastavio je ministar.

"Nažalost, ja sam opet bio jedini koji je danas govorio protiv tog pristupa. Ne želimo još četiri godine rata, želilmo ga okončati što je prije moguće", istaknuo je Szijjarto.

Po njegovim rijeima, Mađarska je bila pod golemim pritiskom da glasa za novu tranšu od 500 milijuna eura za isporuku oružja Ukrajini i paket od 20 milijardi dolara u iduće četiri godine.

To znači da bi mađarski porezni obveznici morali dati 210 milijuna eura iako "nisu nimalo odgovorni za rat", naglasio je.

Mađarska odbija razgovore o tim prijedlozima sve dok Ukrajina ne skine OTP banku s liste međunarodnih sponzora rata.

"Nevjerojatno je da se od Mađarske očekuje da plati milijune eura svojih poreznih obveznika za naoružavanje Ukrajine, a ta ista zemlja banku u kojoj su računi tri miijuna Mađara naziva međunarodnim sponzorom rata", istaknuo je.

Josep Borrell, visoki europski predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku, predložio je da se sastane sa Szijjartom i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, ali je kasnije odustao, rekao je Szijjarto i ustvrdio kako je Borrellu rekao da OTP banka nije prekršila europske zakone ili sankcije.

Što se tiče mađarske manjine u Ukrajini, Szijjarto je rekao da 1. rujna počinje "ukrajinizacija" oko 15.000 učenika, a Mađarska istovremeno omogućuje školovanje za 5000 izbjegle ukrajinske djece.

Dodao je da nova pravila koja stupaju na snagu u Ukrajini predstavljaju "teško kršenje međunarodnog prava" i najavio da će Mađarska to pitanje smatrati prioritetnim kada na jesen počne procjena zahtjeva Kijeva za članstvom u EU-u.

Mađarska će također biti snažno protiv prijedloga da se uvedu sankcije ruskom energetskom sektoru, rekao je Szijjarto.

"Ne samo zato što je to protiv naših nacionalnih interesa, nego i zato što su sankcije protiv nuklearnog sektora izvrstan primjer kako sankcije uništavaju konkurentnost europskog gospodastva i kako nas drže budalama", istaknuo je.

SAD je više nego udvostručio uvoz uranija iz rusije u prvoj polovici 2023., rekao je Szijjarto.

Govoreći o situacji u zapadnoj Africi, ministar je naveo da će ta regija, ako ne uspije uspostaviti mir i stabilnost, postati izvor novih migracija s kojima se Europa neće moći nositi.

"Umjesto da pomogne u obrani vanjskih granica...Bruxelles nastavlja poticati migracije", istaknuo je Szijjarto.

19:29

Lavrov: Ne vidimo znakove novih jamstava u vezi sporazuma o žitu, ako se ispune naši zahtjevi, sutra mu se vraćamo

Rusija ne vidi znakove da će dobiti jamstva koja će joj omogućiti obnavljanje sporazuma koji dopušta Ukrajini, jednoj od najvećih izvoznica na svijetu, da izveze žito preko Crnog mora, rekao je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Rusija je napustila godinu dana star sporazum u srpnju, požalivši se prvenstveno da zapadne sankcije ometaju njezin vlastiti izvor žitarica i gnojiva, što je u suprotnosti s memorandumom potpisanim usporedno s crnomorskim sporazumom o žitu.

Lavrov je rekao nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Turske, koja je posredovala u postizanju sporazuma zajedno s UN-om, da je Rusija "sutra" spremna vratiti se sporazumu ako se ispoštuju njezini zahtjevi, no da nema znakova da će se to dogoditi.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je da "Rusija ima zahtjeve za nesmetan izvoz svojih žitarica i gnojiva. Potvrdili smo važnost poštivanja ovih zahtjeva na našem sastanku."

Dodao je da je, uz turska nastojanja i doprinose, UN pripremio novi paket prijedloga. "Vjerujemo da ovo omogućuje odgovarajuću osnovi za oživljavanje inicijative."

No Lavrov je rekao da "i dalje u toj poruci nema nijednog jamstva" te da su njoj "samo obećanja".

"Čim to ne budu obećanja, nego jamstva, s konkretnim rezultatom koji se može provesti sutra, onda će se sutra nastaviti provođenje ovog paketa u cijelosti."

Rekao je da je Zapad taj koji je stao na put rješenju.

"Članice UN-a ne mogu učiniti ništa same, prisiljene su tražiti od Zapada da bude razuman, da zauzme konstruktivan pristup, a Zapad to ne želi učiniti."

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres poslao je ovaj tjedan ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu prijedlog o ponovnom pokretanju sporazuma o žitu, rekao je u četvrtak Reutersu ruski diplomat koji je želio ostati anoniman.

Diplomat, koji je vidio pismo, rekao je da "nema nikakvih novosti" i da su u njemu samo prijašnje UN-ove ideje koje nisu prošle.

19:27

Dmitrij Utkin, Prigožinova desna ruka, pokopan u privatnosti u blizini Moskve

Suosnivač i vojni zapovjednik ruske plaćeničke skupine Wagner, nakon pogibije u neobjašnjivoj zrakoplovnoj nesreći u kojoj je stradao i njegov šef Jevgenij Prigožin, pokopan je u četvrtak na groblju blizu Moskve.

Dmitrij Utkin (53), po čijem je pozivnom znaku "Wagner" privatna vojska dobila ime, pokopan je u Mytščiju, u predgrađu Moskve, uz svečanost koju je čuvala ruska vojna policija, prema popularnom novinskom kanalu Shot.

"Caution", novinski kanal na Telegramu rekao je da su policija i članovi nacionalne garde Rosgvardia došli odati počast uz članove ultradesne ruske milicije koja je povezana s Wagnerom.

Prigožin je pokopan u utorak u uskom obiteljskom krugu u svome rodnom gradu St. Peterburgu bez pompe koja ga je inače okruživala.

Prije nego što je pomogao osnovati Wagner kao Prigožinova desna ruka, Utkin je bio pukovnik vojne obavještajne službe GRU.

Borio se za Wagner kako bi podržavao ruske vojne kampanje u Siriji i Ukrajini te je 2016. godine u Kremlju fotografiran uz predsjednika Vladimira Putina.

Krajem lipnja, izvor je rekao Reutersu da je Utkin čelnik naoružanog konvoja Wagnerovih pobunjenika koji napreduju prema Moskvi kako bi podržali Prigožinove zahtjeve da vojno vodstvo podnese ostavku zbog svih propusta u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Kratka pobuna bila je najveći izazov Putinovoj vladavini otkad je došao na vlast 1999. godine, zbog čega je predsjednik optužio inicijatore pobune za "izdaju" i "zabadanje noža u leđa".

Utkin, Prigožin i šef Wagnerove logistike, Valerij Čelakov, bili su među deset žrtava pada zrakoplova Embraer Legacy 600 sjeverno od Moskve 23. kolovoza.

Mnogi Putinovi kritičari izgubili su život u neobjašnjivim okolnostima tijekom njegove 23 godine na vlasti, ili su tijesno izbjegli smrt.

Nakon što je sporazumom okončana pobuna, Utkin je u govoru rekao borcima Wagnera: "Ovo nije kraj. Ovo je samo početak najvećeg posla na svijetu koji će se provesti brzo" i zatim je dodao na engleskom: "I dobrodošli u pakao!"

19:24

Lukašenko: Zahtjev Poljske i Baltika da protjeram borce Wagnera je glup

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ocijenio je u četvrtak "glupim" zahtjev Poljske i baltičkih zemalja da protjera paravojnu skupinu Wagner sa svojeg teritorija nakon što je njezin vođa Jevgenij Prigožin poginuo u padu zrakoplova u Rusiji.

"Čelnici Poljske i baltičkih država raspiruju histeriju u vezi prisustva" Wagnera u Bjelorusiji, rekao je Lukašenko na sastanku bjeloruskog Vijeća za sigurnost, kritiziravši "nerazumne i glupe zahtjeve".

Optužio ih je da postavljaju "zahtjeve" dok "povećavaju svoje vojne proračune i dovlače velike vojne postrojbe na granice".

"U Poljskoj, u Litvi ili u drugim baltičkim zemljama ne bi trebalo biti niti jednog stranog vojnika", naglasio je, govoreći o snagama NATO-a.

Izrazio je spremnost "ponovno uspostaviti odnose sa svojim susjedima", ali i ustvrdio da se njegove prijedloge "dočekalo optužbama i prijetnjama".

Tisuće boraca Wagnera stiglo je u Bjelorusiju nakon neuspjele pobune protiv ruskih vlasti u lipnju. Sudjelovali su u obuci bjeloruskih vojnika.

Nakon smrti Prigožina, Lukašenko je rekao da želi zadržati 10.000 boraca Wagnera u zemlji.

Poljska i dvije baltičke zemlje potpuno će zatvoriti svoje granice s Bjelorusijom bude li incidenta s Wagnerovim plaćenicima, rekao je u ponedjeljak poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski.

Poljska i Litva podignule su ograde duž granice s Bjelorusijom i Varšava planira ondje razmjestiti 10.000 vojnika.

Moskva je odlučila u Bjelorusiji razmjestiti nuklearno oružje.

Litva je 18. kolovoza zatvorila dva od šest graničnih prijelaza s Bjelorusijom zbog prisutnosti Wagnera na njezinu teritoriju.

16:30

Šok u Moskvi: Preminuo je poznati ruski raketni znanstvenik - od trovanja

Vrhunski ruski raketni znanstvenik koji je prethodno pomagao stranim kolegama u NASA -i preminuo je od trovanja nakon dvotjedne bolesti, objavljeno je danas. Profesor Vitalij Melnikov, 77, koji je vodio Odjel za raketne i svemirske sustave u RSC Energiji, vodećem moskovskom proizvođaču svemirskih letjelica, borio se s iznenadnom i teškom bolešću.
Izvor njegovog trovanja bile su nejestive gljive izvijestile su moskovske novine.
Liječnici nisu uspjeli spasiti Melnikova nakon što se više od dva tjedna borio s 'teškim trovanjem'. Okolnosti pod kojima se navodno otrovao nisu otkrivene.
Ovo je samo posljednja smrt Rusa visokog profila zbog prijavljenih trovanja.
Melnikov je radio kao glavni istraživač u TsNIIMASH-u, odjelu Roscosmosa, ruske svemirske agencije.
Autor je 291 znanstvenog članka i smatran je jednim od najuglednijih svemirskih znanstvenika.
Surađivao je sa inozemnim kolegama na nizu pothvata, uključujući i NASA-u.

16:01

Kuleba: Kritičari ukrajinske protuofenzive trebali bi "zašutjeti"

Kritičari ukrajinske protuofenzive trebali bi "zašutjeti", poručio je u ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u četvrtak u Toledu, a u Kijevu je ministarstvo obrane izvijestilo o nekim uspjesima na bojišnici.

Članci u dnevnicima New York Times, Washington Post te u drugim medijima citirali su prošli tjedan američke i zapadne dužnosnike koji ocjenjuju da ofenziva nije ispunila očekivanja. Neki za takav razvoj krive ukrajinsku srategiju i krive Kijev da je koncentrirao svoje snage na pogrešnim mjestima.

Moskva poručuje da je ukrajinska protuofenziva propala. Ukrajinski zapovjednici kažu da napreduju sporo hotimice, kako bi oslabili rusku obranu i logistiku te msanjili gubitke do konačnog udara svom snagom, podsjeća agencija Reuters.

"Kritizirati sporost protuofenzive je kao da pljujete u lice ukrajinskom vojniku koji žrtvuje svoj život", rekao je Kuleba na margini sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Toledu u Španjolskoj.

"Predlažem svima koji kritiziraju da zašute, da dođu u Ukrajinu i pokušaju sami osloboditi jedan centimetar četvorni", dodao je, a prenosi agencija AFP.

Ukrajinska protuofenziva pokrenuta u lipnju na istoku i jugu zemlje pokazala se jako teškom i sporo napreduje u smislu oslobođenog teritorija.

Zahvalivši europskim ministrima na potpori, Kuleba je podsjetio da Ukrajini i dalje trebaju streljivo, oklopna vozila, dalekometni projektili i sustavi za protuzračnu obranu.

Kuleba je ocijenio da je najavljeni sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o sporazumu o izvozu ukrajinskog žita "gotovo posljednja prilika" Moskvi da se vrati u taj sporazum.

Kijev o uspjesima na južnom, istočnom bojištu

Ukrajinske snage postigle su neke nove "uspjehe" na jugu i istoku zemlje, rekla je u četvrtak zamjenica ministra obrane Hanna Maliar.

Rusi su postavili puno minskih polja te iskopali rovove koji blokiraju južni proboj prema Azovskom moru.

"Ima nekih uspjeha, osobito u smjeru Novodanilivke-Novoprokopivke", objavila je Maliar na Telegramu, govoreći o dva jugoistočna sela u Zaporiškoj oblasti.

Novoprokopivka se nalazi južnije od strateškog naselja Robotine, za koje je Ukrajina u ponedjeljak rekla da ga je osobodila.

Maliar je rekla da ukrajinske snage nastavljaju ofenzivna djelovanja južno od istočnog grada Bahmuta, koji su ruske snage osvojile u svibnju.

Teške borbe vode se u selima Kliščivka, Kurdiumivka i Andrivka, rekla je Maliar.

Maliar je dodala da se "aktivne" borbe vode i na bojištu kod Limana na istoku, gdje su se ruske snage pokušale probiti kod sela Novojehorivka i Bilohorivka u Luhanskoj oblasti.

15:23

U Rusiji ubijeni ukrajinski diverzanti

Ruska obavještajna služba (FSB) rekla da je ubila i zarobila članove ukrajinske diverzantske skupine u pokrajini Brijansk.

- Ubijena su dvojica dok ih je pet zarobljeno, od kojih su tri ozlijeđena, u okrugu Navlinsk, južno od istoimenog glavnog grada pokrajine, navodi se u priopćenju FSB-a.

Skupina je ušla u okrug opremljena američkim mitraljezima, prigušivačima, eksplozivom i granatama NATO-a, poručili su iz FSB-a.

FSB tvrdi da su grupu činili pripadnici ukrajinskih obavještajnih službi i vojnih specijalnih snaga.

14:16

Ukrajina vlastitim dalekometnim oružjem pogodila cilj na udaljenosti od 700 km

Ukrajina je uspješno upotrijebila vlastito dalekometno oružje, pogodivši cilj na udaljenosti od 700 kilometara.
"Ministarstvo strateške industrije izvijestilo je o vlastitoj proizvodnji. Uspješna uporaba našeg oružja dugog dometa: cilj je pogođen na udaljenosti od 700 km!", pohvalio se Zelenski na Telegramu

Ova vijest objavljena je nakon što je Zelenski dobio izvješća vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog o stanju na bojištu, obrambenim i ofenzivnim operacijama.

"Naše kretanje naprijed ne staje", istaknuo je nakon sastanka ukrajinski predsjednik.

Osim toga, Ministarstvo obrane izvijestilo je o pristizanju naoružanja i streljiva, uključujući veliku seriju oklopnih vozila za medicinsku evakuaciju.

Podsjetimo, Moskva je udaljena oko 675 km od Harkiva koji drže ukrajinske snage.

13:07

Prigožin se u novo objavljenoj snimci obraćao onima koji "raspravljaju je li živ"

Nova snimka Jevgenija Prigožina, čelnika ruske plaćeničke paravojske Wagner, objavljena je u četvrtak te ga prikazuje kako govori o prijetnjama njegovom životu samo nekoliko dana prije njegove smrti, navodno snimljena tijekom vožnje u Africi.

„Onima koji raspravljaju jesam li živ ili nisam, kako sam – trenutno je vikend, druga polovica kolovoza 2023., u Africi sam”, govori Prigožin u kratkoj snimci koju je na Telegramu objavio kanal Grey Zone, povezan s Wagnerom.

„Za ljude koji raspravljaju kako me obrisati, o mom privatnom životu, koliko zarađujem i drugome, sve je u redu”, dodaje i mahanjem kameri završava video sniman u vozilu u pokretu.

Prigožin na snimci nosi kamuflažnu odjeću i šešir, kao i sat na desnoj ruci, što odgovara njegovom izgledu na snimci objavljenoj 21. kolovoza na kojoj također tvrdi da je u Africi.

Njegova referenca na „vikend” implicira da je video snimljen 19. ili 20. kolovoza, samo tri ili četiri dana prije no što su on i drugi istaknuti pripadnici Wagnera poginuli u padu zrakoplova sjeverno od Moskve 23. kolovoza. Njegove riječi dokazuju da je bio svjestan da mu je život u opasnosti.

Skupina Wagner borila se za Rusiju u ratu u Ukrajini, no Prigožin je istovremeno bio kritičan prema obrambenim dužnosnicima u Moskvi te je predvodio kratku pobunu krajem lipnja.

Kremlj je odbacio „apsolutnu laž” da je Prigožin ubijen po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina koji mu se osvećivao, no objavio je da istraga pada aviona istražuje i mogućnost namjernog rušenja zrakoplova.

Prigožin je pokopan u utorak u svom rodnom gradu Sankt Peterburgu.

12:24

Velika Britanija prati niz ruskih plovila u blizini britanskih voda

Kraljevska mornarica pratila je niz ruskih plovila u blizini britanskih voda, u, kako je nazvala, "operaciji usklađenog praćenja".

Rekli su da su koordinirali s Kraljevskim zračnim snagama kako bi pratili plovila.

"Zrakoplovi HMS Tyne, HMS Portland i P8 Poseidon iz RAF-a Lossiemouth izvijestili su o kretanju ruske mornarice u La Mancheu, Sjevernom moru i Sjevernom Atlantiku", stoji u priopćenju.

"HMS Portland sa sjedištem u Plymouthu i Poseidons radili su zajedno na nadzoru ruskih plovila, uključujući korvete Boikij i Grad, krstaricu Marshal Ustinov, razarač klase Udaloj Severomorsk i druge."

Mnoga ruska plovila bila su povezana s Danom ruske mornarice koji je održan u St Petersburgu 30. srpnja, priopćila je mornarica.

11:26

Ukrajina će smijeniti ministra obrane nakon skandala sa odjećom za vojsku

Ministar obrane Ukrajine, Oleksij Reznikov, uskoro će biti smijenjen sa svoje dužnosti, piše Ukrajinska Pravda.

Ukrajinska pravda citira izvore iz kabineta Volodimira Zelenskog koji kažu da će Reznikov biti otpušten nakon skandala.

Istraga Dzerkala Tižnija objavljena ranije ovog mjeseca pokazala je da je ministarstvo u rujnu 2022. potpisalo ugovor s turskom tvrtkom o kupnji 33 milijuna dolara vrijedne zimske odjeće za vojsku, koja je zapravo bila ljetna odjeća.

Istraga je pronašla dokaze o neovlaštenom mijenjanju cijena, pri čemu su neke jakne vrijedne oko 29 dolara u nekim dokumentima navedene za čak 86 dolara.

11:07

Odstupio britanski ministar obrane Ben Wallace

Britanski ministar obrane Ben Wallace u četvrtak je u pismu premijeru Rishiju Sunaku potvrdio svoju ostavku, najavivši nastavak podrške vladi, no i upozorivši da se obrana ne smije smatrati „diskrecijskim troškom”.

Britanska vlada za novog je ministra obrane imenovala bivšeg ministra energetike Granta Shappsa.

Wallace, predvodnik britanskog odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu, prošli je mjesec najavio da želi odstupiti s dužnosti nakon četiri godine, kao i da ne želi više biti zastupnik poslije idućih izbora jer se želi baviti drugim stvarima.

Smatran velikim zagovornikom povećanja izdvajanja za oružane snage, Wallace se često spominje kao potencijalni nasljednik glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga. Mandat Norvežanina produžen je za još jednu godinu.

Popularni ministar odlazi na nezadovoljstvo dijela Konzervativne stranke, a njegovo odstupanje neće promijeniti podršku Londona Kijevu.

U svom službenom pismu ostavke Wallace je ponovio poziv vladi da ne reže sredstva za obranu.

„Ministarstvo obrane je ponovno na putu da postane svjetska klasa, sa zaposlenicima svjetske klase”, napisao je.

„Znam da se slažete sa mnom da se ne smijemo vratiti u dane kad su vlade obranu smatrale diskrecijskim troškom” te je štedjela na tom sektoru, napisao je Sunaku sada bivši ministar koji je u veljači prošle godine boravio u Zagrebu.

09:40

Zbog novog drona u Moskvi odgođeni brojni letovi

Jutros je u Moskvi oboren još jedan dron, izvjestio je gradonačelnik.

Oko 40 letova odgođeno je u dvije glavne gradske zračne luke, Vnukovo i Domodedovo, javljaju ruski mediji.

Nije jasno jesu li letovi odgođeni kao izravna posljedica napada dronovima, ali standardna reakcija na napade dronovima u glavnom gradu bila je obustava ili otkazivanje letova.

"Danas su snage protuzračne obrane u okrugu Voskresensky uništile dron koji je letio prema Moskvi. Nije bilo žrtava ni štete. Hitne službe su na terenu", rekao je Sergej Sobjanin na Telegramu.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je dron oboren iznad okruga Voskresenski.

Podsjetimo kako je šest ruskih regija jučer napadnuto brojnim dronovima.

09:38

Kremlj je držao Prigožinov pogreb u tajnosti 'da ga ne bi učinio mučenikom'

Institut za proučavanje rata citira ruske novine, uključujući The Moscow Times, koji su razgovarali s dvojicom dužnosnika unutar FSB-a i predsjedničke administracije koji su tvrdili da je Kremlj "namjerno tajio Prigožinov pogreb kako bi izbjegao daljnje pretvaranje u mučenika" .

Visoki dužnosnici Kremlja i FSB-a sastali su se kako bi "razvili plan koji bi spriječio bilo kakvu mogućnost javnog negodovanja ili prosvjeda', a obmanjivali su i javnost o lokaciji Prigožinovog pokopa", navodi se u izvješću.

ISW je također primijetio niz ruskih vojnih blogera, koji su rekli da je nedostatak izvještavanja o sprovodu mogao biti namjerna smicalica Moskve kako bi događaj ostao što manje vidljiv.

Ono malo izvješćivanja koje je bilo često je bilo zbunjujuće i kontradiktorno, s višestrukim izvješćima koji su ukazivali da se sprovod održavao na različitim mjestima, nešto što ISW misli da možda nije slučajnost.

05:16

Šestorica poginulih u padu dva ukrajinska helikoptera

Svih šest muškaraca koji su bili dio posade poginuli su u padu dva ukrajinska vojna helikoptera, prema vojnim izvorima.

Helikopteri Mi-8 pali su iz nepoznatih razloga blizu Kramatorska na istoku Ukrajine, rekao je glasnogovornik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva na televiziji u srijedu.

Tijela su pronađena u olupini potpuno uništenih letjelica. Uzrok nesreće se istražuje.

Prema izvorima bliskim vojsci, helikopteri su bili u misiji u utorak, no nije bilo govora o tome da su oboreni.

05:15

Zelenski osudio korupciju u medicinskim izuzećima od vojne službe

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je u srijedu ono što je opisao kao sustavnu korupciju u medicinskim izuzećima od vojne službe za ljude koji izbjegavaju novačenje rekavši da je sustav podložan mitu i masovnim odlascima u inozemstvo.

Ukrajina je slamanje korupcije postavila kao prioritet dok nastavlja s protuofenzivom 18 mjeseci nakon ruske invazije. Također, iskorjenjivanje korupcije je i ključni element u naporima zemlje da se pridruži Europskoj uniji.

Zelenski je u svom noćnom video obraćanju rekao da je Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu razmotrilo podatke koji pokazuju opseg lažnih izuzeća od vojne službe, primanja mita i bijega u inozemstvo od invazije u veljači 2022. Naveo je i da se istraga o sumnjivim medicinskim izuzećima još uvijek provodi.

"Postoje primjeri regija u kojima se broj izuzeća od vojne službe zbog odluka liječničke komisije udeseterostručio od veljače prošle godine", rekao je.

"Apsolutno je jasno o kakvim se odlukama radi. Koruptivnim odlukama", upozorio je.

Zelenski je naveo kako je istraga razotkrila koruptivne radnje u različitim regijama i od strane dužnosnika na različitim položajima, uključujući mito u rasponu od 3.000 do 15.000 dolara.

Poručio je i da je potrebna posebna analiza kako bi se utvrdio broj ljudi koji su pobjegli u inozemstvo, uglavnom na temelju odluka liječničke komisije.

"Govorimo o najmanje tisućama pojedinaca", upozorio je.

Zelenski je ovog mjeseca smijenio sve čelnike ukrajinskih regionalnih centara za novačenje vojske.

Rekao je i da je više od stotinu kaznenih slučajeva otvoreno u opsežnoj istrazi pokrenutoj nakon skandala s korupcijom u uredu za zapošljavanje u južnoj regiji Odesa prošlog mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 18:10