OTKRIVA DAILYBEAST

ŠOKANTNA ISTINA Sirijska opozicija godinu je dana molila Obamu da pošalje gas maske, ali nije htio

Obamini suradnici ignorirali su i odbijali molbe opozicje, jer su se bojali da će gas maske dospjeti u krive ruke.
US President Barack Obama speaks during a press conference in the Briefing Room of the White House April 30, 2013 in Washington, DC. The President on Tuesday answered questions from the press on a variety of topics. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI
 AFP / 2013 Brendan SMIALOWSKI

Sirijska opozicija već više od godinu dana od Obamine administracije traži da im pošalje gas maske, ali američki su dužnosnici to stalno odbijali, otkriva u četvrtak novinar Josh Rogin na portalu DailyBeast.com.

Nakon napada kemijskim oružjem u Damasku u kojemu je ubijeno 400 a ranjeno 3000 ljudi, Amerikanci su pokrenuli pripreme za napad na položaje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Ali sirijski civili još se pokušavaju nositi s tragedijom i sačuvati živote što više ranjenika, među kojima je puno djece koja su spavala kad se plin počeo širiti. U Damasku su toga dana napadnuti Istočna Guta, Kabun i druga predgrađa u kojima je bila velika nestašica gas maski i ostale opreme za zaštitu od takvih napada, nije bilo dovoljno atropina, lijeka protiv nervnih otrova, pa su civili i aktivisti morali improvizirati sa svakodnevnim predmetima koje su nalazili po kućama.

Opozicijske snage očekuju nove kemijske napade na svoja uporišta i na tim područjima je očajnička potražnja za gas maskama. Ali rastu i frustracija i bijes među opozicijskim vođama zbog odbijenica koje više od godinu dana dobivaju iz Bijele kuće. “Prije gotovo tri mjeseca imali smo obavještajne informacije da će režimske snage napasti Homs kemijskim oružjem” rekao je Abo Salim, tajnik u Vijeću provincije Homs i član lokalnog političkog ureda Revolucionarnog vijeća Homsa u intervjuu Daily Beastu. “Proslijedio sam informaciju State Departmentu i rekao im da se bojimo da su najave napada ozbiljne i da trebamo gas maske i malo obuke da se pripremimo za takav napada.

AMERIKA SPREMNA ZA NAPAD NA SIRIJU Rusija: 'Budite razumni. To bi bila tragična pogreška!'

Ništa nam nisu odgovorili. Dva tjedna kasnije, režim je napao stari grad Homs kemijskim oružjem, kako smo i očekivali. Poslali smo izvještaje State Departmentu i opet se ništa nije dogodilo” U mail koji je u lipnju došao do nekoliko službenika Bijele kuće a za koji Daily Beast tvrdi da su ga vidjeli, Salim preklinje Amerikance da pošalju gas maske prije nego ih Assadova vojska opet napadne kemijskim oružjem i upozorava da će bez minimalne zaštite civila građanski rat rezultirati samo većim brojem žrtava. “Assadova vojska stalno napada kemijskim oružjem i zato na terenu ne može biti ravnoteže snaga, a bez toga neće biti moguće nikakvo političko rješenje.” napisao je Salim. “Brza intervencija Međunarodne zajednice uz sve moguće metode sprečavanja Assada da upotrebljava kemijsko oružje protiv svoga naroda je moralna i zakonska obveza međunarodne zajednice. Ne smijete više događati.”

The Daily Beast citira još nekoliko aktivista iz Sirije koji tvrde da su molili Obaminu administraciju za gas maske i tvrde da su ih svaki put ignorirali ili odbili.

Jedan bivši službenik Bijele kuće rekao je da su djelatnici tima za nacionalnu sigurnost pregledavali liste humanitarne i medicinske pomoći koju je SAD slala opozicijskim grupama tijekom protekle godine i skidali s njih gas maske iako ih je na tisuće ležalo u skladištima Ministarstva Obrane po cijeloj regiji, jer su tamo ostale još od rata u Iraku.

'KEMIJSKO ORUŽJE JE ZLOČIN I TREBA BITI OŠTRO KAŽNJEN' Glavni tajnik UN-a o ratu u Siriji

“Imamo puno gas maski u viškovima, nije bilo pitanje količine.” rekao je taj službenik “Na početku sirijskog sukoba i na najmanju se pomoć Slobodnoj sirijskog vojsci gledalo proprijeko. Mislim da je bila riječ o kratkovidnosti birokrata u Bijeloj kući. Nažalost, sada vidimo kakve su posljedice.” Visoki dužnosnik Bijele kuće Daily Beastu je potvrdio u srijedu da je administracija raspravljala o slanju gas maski prošle godine i zaključila da ih neće slati jer se bojala da bi mogle dospjeti u krive ruke. “Ideja o slanju gas maski čini se jednostavnom ali mi uvijek moramo razmotriti i mogućnost zloporabe. Takva oprema neučinkovita je ako nema propisne obuke za korištenje a mi moramo paziti kome to nudimo.”

I nekoliko prestavnika u američkom Kongresu tražilo je od Bijele kuće da opozicijskim snagama u Siriji pošalje gas maske. U područjima pod Assadovom kontrolom ima dovoljno zaštitne opreme a njegovi saveznici šalju sve što treba, isktali su kongresnici. “Ovo je sramota” izjavio je pomoćnih jednog republikanskog senatora “Čak i Sjeverna Koreja želi slati gas maske svojoj strani. Dotle nedužni civili traže američku pomoć a mi ih odbijamo i tjreamo da se goloruku suoče s Assadovim kemijskim oružjem. .”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 23:27