PREDOZIRANJE KOFEINOM

ŠOKANTNA SMRT POTPUNO ZDRAVOG TINEJDŽERA U dva sata popio bijelu kavu i dva energetska pića, a onda se iznenada srušio i umro od zastoja srca

Davis Allen Cripe (desno) s prijateljem
 Instagram

Davis Allen Cripe iz američke savezne države Južna Karolina srušio se u školi nakon što je u vremenskom razdoblju od samo dva sata popio bijelu kavu, energetsko piće i napitak s visokim udjelom kofeina.

Mrtvozornik je potvrdio da je 16-godišnjak preminuo od srčanog zastoja, iako nikada prije nije imao sličnih zdravstvenih problema, piše BBC.

Nesretni Davis imao je višak kilograma, ali oni nisu povezani s uzrokom smrti.

- Ovdje ipak nije riječ o klasičnom predoziranju kofeinom. Problem je u tome što je inače zdrav tinejdžer pretjerao s količinom u vrlo kratkom vremenu, a srčanu aritmiju, koja je za njega bila kobna, uzrokovao je energetski napitak - objasnio je mrtvozornik.

Također je upozorio da prevelik unos kofeina može biti jednako opasan kao i cigarete te alkohol. S njim se složila i Američka udruga pedijatara (The American Academy of Paediatrics - AAP).

- Ne možemo sa sigurnošću reći koliko su sastojci iz takvih napitaka štetni jer nisu dovoljno testirani na djeci - izjavili su pedijatri. Dodali su kako jedno energetsko piće sadrži istu količinu kofeina kao tri šalice kave te čak 14 žličica šećera.

Preminuli Davis navodno je u manje od dva sata konzumirao čak 470 mg kofeina, a liječnici upozoravaju kako već 400 mg može drastično povećati krvni tlak te uzrokovati napadaje panike, nesanicu, anksioznost i nepravilne otkucaje srca.

- Kad popijete samo jednu kavu, organizmu treba čak nekoliko sati da je izbaci van - rekli su stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:24