PROBLEMI ZA PREMIJERA

Španjolski parlament odbio amnestiju za katalonske separatiste: ‘Neka djela ne mogu se oprostiti‘

Prijedlog zakona definirat će Sanchezov drugi mandat i izazvao je velike prosvjede

Pedro Sanchez

 Javier Soriano/Afp

Donji dom španjolskog parlamenta odbio je u utorak prijedlog zakona o amnestiji za katalonske separatiste zbog neslaganja o njegovu opsegu između vladajućih socijalista i katalonske separatističke stranke, što je udarac za premijera Pedra Sancheza koji dokazuje koliko mu je potpora u parlamentu nesigurna.

Prijedlog zakona, odbačen sa 179 glasova prema 171, sada se vraća na raspravu u parlamentarni odbor i mogao bi naposljetku biti poslan na novo glasanje u donjem domu.

Prijedlog zakona definirat će Sanchezov drugi mandat i izazvao je velike prosvjede.

Katalonska separatistička stranka Junts (Zajedno za Kataloniju) glasala je protiv prijedloga zakona nakon što nisu uspjeli postići dogovor sa Sanchezovom Španjolskom socijalističkom radničkom strankom.

Junts je tražio da se iz prijedloga zakona uklone sva izuzeća koja se odnose na terorizam jer su neki njihovi političari pod istragom zbog terorizma.

Prijedlog zakona iznijeli su socijalisti u zamjenu za potporu za novi Sanchezov mandat katalonskih separatističkih stranaka Republikanska ljevica Katalonije i Junts.

Zastupnica Juntsa Miriam Nogueras rekla je da je prijedlog zakona previše selektivan i da ima previše zakonskih rupa.

No Sanchezova stranka tvrdi da se neka kaznena djela koja uključuju terorizam ne mogu oprostiti.

Amnestija bi pokrila sve događaje u vezi pokreta za katalonsku neovisnost od 2012. uključujući simbolično glasanje 2014. i referendum o neovisnosti 2017. koji su sudovi proglasili ilegalnim.

Trebala bi se odnositi na nekoliko stotina separatista i neke policajce koji su upali na birališta tijekom referenduma.

Sanchez, koji se prije protivio amnestiji i protivi se i dalje referendumu o neovisnosti, tvrdi da prijedlogom zakona želi osnažiti pomirbu. Konzervativna oporba optužuje ga da podriva vladavinu prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:38