PAD HELIKOPTERA

Iranski predsjednik je mrtav; Vrhovni vođa otkrio tko je novi privremeni šef države, već je održao sastanak: ‘Nema prekida!‘

Iranski dužnosnik rekao je da je helikopter ‘potpuno izgorio‘ u nesreći

Helikopterska nesreća u Iranu

 /Afp

PAD HELIKOPTERA S IRANSKIM PREDSJEDNIKOM

- Spasilačke službe stigle su do mjesta pada helikoptera, u kojem je bio ultrakonzervativni iranski predsjednik Ebrahim Raisi (63), koji je nestao negdje usred planinskog područja na istoku Irana, nakon što je došlo do problema prilikom slijetanja.

- Potvrđeno je: Iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova su mrtvi!

- U helikopteru su se nalazili i iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner pokrajine Istočni Azerbajdžan Malek Rahmati i još nekoliko članova kabineta. Oni su se vraćali iz regije Khoda Afarin u iranskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan


NOVO 12:02 - Cure fotografije s mjesta nesreće, ali i iz Teherana gdje narod oplakuje preminulog predsjednika.

image
-/Afp
image
-/Afp
image
-/Afp
image
Morteza Nikoubazl/Nurphoto Via Afp
image
Morteza Nikoubazl/Nurphoto Via Afp
image
Fatemeh Bahrami/Anadolu Via Afp
image
Morteza Nikoubazl/Nurphoto Via Afp
image
Morteza Nikoubazl/Nurphoto Via Afp

11:46 - Vršitelj dužnosti iranskog predsjednika Mohammad Mokhber održao je u ponedjeljak "izvanredni sastanak" s čelnicima zakonodavne i pravosudne vlasti nakon objave smrti predsjednika Ebrahima Raisija, prema iranskim državnim medijima.

Mokhber je razgovarao s predsjednikom iranskog parlamenta Mohammadom Bagherom Ghalibafom i Hujjatom al-Islamom Gholam-Hosseinom Mohseni-Eje‘ijem, šefom iranskog pravosuđa, prema iranskim poluslužbenim Tasnim News.

Sva trojica su izrazili sućut i ponovno potvrdili da će tri grane vlasti nastaviti sa svojim dužnostima prema naciji "bez ikakvog prekida", izvijestio je Tasnim.


10:43 - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei proglasio je petodnevnu javnu žalost nakon što su u padu helikoptera poginuli predsjednik Ebrahim Raisi, ministar vanjskih poslova i još sedam ljudi.

U poruci koju su prenijele iranske državne novinske agencije, Khamenei je izrazio sućut zbog smrti i potvrdio da prvi iranski potpredsjednik Mohammad Mokhber sada upravlja izvršnom vlasti.

"Dužan je s čelnicima zakonodavne i sudbene vlasti dogovoriti izbor novog predsjednika u roku od najviše pedeset dana."

Ali Bagheri Kani, koji je vodio iranska izaslanstva kroz neizravne pregovore sa Sjedinjenim Državama o nuklearnim pitanjima i razmjenama zarobljenika, izabran je za vršitelja dužnosti ministra vanjskih poslova nakon smrti Hosseina Amir-Abdollahiana, izvijestila je državna novinska agencija IRNA.


10:25 - Vladimir Putin obećao je tijekom hitnog sastanka s iranskim dužnosnicima da će učiniti "sve što je potrebno", nakon što su se pojavila izvješća o fatalnom padu helikoptera iranskog predsjednika, tvrdi izaslanik Teherana u Moskvi.

Opširnije pročitajte OVDJE.


10:04 - Smrt iranskog ultrakonzervativnog predsjednika Ebrahima Raisija, koji je poginuo u padu helikoptera, mnogim je Irancima zapravo razlog za slavlje.

I prije nego što je potvrđena smrt iranskog čelnika, Iranci u Iranu, ali i u dijaspori veselili su se takvom scenariju.

Državni mediji u Teheranu su prekinuli redoviti program te počeli prikazivati molitve za Raisija diljem Irana, no na društvenim mrežama mogao se pročitati drugačiji narativ.

Iran International došao je do snimke slavljeničkog vatrometa u Iranu.

Opširnije pročitajte OVDJE.


09:55 - Izrael je objavio da nije umiješan u smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u kojoj je u ponedjeljak poginulo nekoliko članova njegove pratnje, dok je niz zemalja uputio izraze sućuti.

Izrael nije umiješan u smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u kojoj je također poginulo nekoliko članova njegove pratnje, rekao je u utorak izraelski dužnosnik Reutersu u ponedjeljak.

"To nismo bili mi", rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Izraze sućuti uputilo niz zemalja.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izrazio je "iskrenu sućut" EU-a nakon smrti iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova u helikopterskoj nesreći.

“EU izražava iskrenu sućut zbog smrti predsjednika Raisija i ministra vanjskih poslova Abdolahiana, kao i ostalih članova njihove delegacije i posade u helikopterskoj nesreći”, istaknuo je Charles Michel na društvenoj mreži X.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da je doprinos Raisija rusko-iranskim odnosima neprocjenjiv, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odao je priznanje Raisiju kao istinskom domoljubu i pouzdanom prijatelju Rusije.

"U Rusiji su predsjednik Irana Raisi i ministar vanjskih poslova Abdollahian bili poznati kao pravi, pouzdani prijatelji naše zemlje", rekao je Lavrov.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je Raisi bio "vrijedan kolega i brat".

"Kao kolega koji je osobno svjedočio njegovim naporima za mir iranskog naroda i naše regije tijekom njegovog vremena na vlasti, sjećam se gospodina Raisija s poštovanjem i zahvalnošću", napisao je Erdogan na platformi X dodajući da Turska stoji uz Iran u ovo teško vrijeme.

I kineski predsjednik Xi Jinping izrazio je sućut povodom Raisijeve smrti, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Indijski premijer Narendra Modi na platformi X napisao je da će se Raisijev doprinos jačanju bilateralnih odnosa Indije i Irana uvijek pamtiti.


09:20 Militantne skupine Hamas, Hutisti i Hezbolah koje podržava Iran poslale su Teheranu izraze sućuti zbog smrti predsjednika zemlje Ebrahima Raisija.

"Naša najdublja sućut iranskom narodu i iranskom vodstvu", rekao je. “Iranski narod će i dalje imati vođe lojalne svom narodu", kazao je Mohamed Ali Al-Houthi.

Hamas je rekao da izražava "iskrenu i duboku sućut i solidarnost" vrhovnom vođi, "iranskoj vladi i bratskom iranskom narodu".

"Uvjereni smo da će Islamska Republika Iran moći - uz Allahovu pomoć - prevladati posljedice ovog velikog gubitka, budući da dragi iranski narod ima jake institucije sposobne nositi se s ovim teškim iskušenjem", oglasio se Hamas.

Libanonski Hezbollah usporedio je Raisija s "velikim bratom".

"Hezbollah u Libanonu izražava svoju najdublju sućut zbog gubitka vrhovnogom iranskom vođi, iranskim dužnosnicima i iranskom narodu", navodi se u priopćenju skupine.

“Njegovu Eminenciju predsjednika mučenika poznajemo dugo vremena. On je za nas bio veliki brat, snažna podrška i nepokolebljivi branitelj naših pitanja i pitanja nacije, ponajprije Jeruzalema i Palestine, i zaštitnik pokreta otpora.”

Hezbollah, jedna od najmoćnijih paravojnih snaga na Bliskom istoku, sukobljava se s Izraelom u gotovo svakodnevnim prekograničnim okršajima od početka rata u Gazi.

Libanon je proglasio trodnevnu žalost zbog smrti iranskog predsjednika, rekao je libanonski ministar vanjskih poslova Najib Mikati.

Hezbollah sa sjedištem u Libanonu — jedna od najjačih paravojnih snaga na Bliskom istoku — nedvojbeno je najmoćniji nedržavni partner Irana.

Iran je pružio vojnu i ekonomsku podršku Hamasu, Hutijima i Hezbolahu.


09:02 - Čelnici diljem Bliskog istoka i šire izražavaju sućut nakon što su iranski predsjednik Ebrahim Raisi i još osam osoba poginuli u helikopterskoj nesreći u nedjelju.

Među stradalima je i iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian.

Indijski premijer Narendra Modi napisao je na X: "Duboko samožalošćen i šokiran tragičnom smrću dr. Seyeda Ebrahima Raisija, predsjednika Islamske Republike Iran. Njegov doprinos jačanju bilateralnih odnosa Indije i Irana uvijek će se pamtiti. Moja iskrena sućut svojoj obitelji i narodu Irana, Indija stoji uz Iran u ovom trenutku tuge."

Irački premijer Mohammed Shia‘ Al Sudani izrazio je "iskrenu sućut" iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Ali Khameneiju i njegovoj vladi u objavi na X-u. "Izražavamo našu solidarnost s bratskim iranskim narodom i našim bratskim dužnosnicima u Islamskoj Republici u ovoj bolnoj tragediji."

Pakistanski premijer Shehbaz Sharif rekao je da će "Pakistan obilježavati dan žalosti i da će zastava vijoriti na pola koplja u znak poštovanja prema predsjedniku Raisiju i njegovim suradnicima te u znak solidarnosti s bratskim Iranom."

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro rekao je da je "šokiran užasnom viješću o smrti predsjednika Islamske Republike Iran". Maduro je rekao: "Iz bolivarskih zemalja, izražavamo našu najdublju sućut vrhovnom vođi ajatolahu Ali Khameneiju i želimo božansku utjehu u tako osjetljivom gubitku."

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohammed bin Zayed Al Nahyan rekao je da su "UAE solidarni s Iranom u ovom teškom trenutku", izrazivši iskrenu sućut obiteljima poginulih u nesreći.

Emir Katara Sheik Tamim bin Hamad Al-Thani izrazio je "iskrenu sućut vladi i narodu Islamske Republike Iran".

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad uputio je sućut Iranu, rekavši da je Raisi "nastojao da obogati odnose sa svime što koristi sirijskom i iranskom narodu", izvijestila je državna novinska agencija SANA, citirajući Assada.


8:20 - Iran će pokušati osigurati da sve bude pod kontrolom i da "ne bude kaosa" nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija, prema teheranskom novinaru i istraživaču Abasu Aslaniju.

"Mislim da oni najistaknutiji pokušavaju osigurati da situacija bude pod kontrolom i da će oni to preživjeti kako bi se pripremili za tranziciju i za prijevremene izbore", rekao je.

"Vlada je jutros imala hitan sastanak. Žele nekako uvjeriti ljude da će situacija biti pod kontrolom i da neće biti kaosa.”

Aslani je dodao da će željeti "osigurati da se prijelaz odvije glatko".

Iranski ustav nalaže da će potpredsjednik - trenutno Mohammad Mokhbar - preuzeti položaj privremenog predsjednika i da će se novi predsjednički izbori održati u roku od 50 dana.

Aslani je rekao: "Ovo je značajan gubitak za zemlju, međutim, mislim da je najvažnija stvar na koju se sada fokusiraju preživjeti ovu situaciju."


08:10 - Tijela poginulih u padu helikoptera u Iranu transportiraju se u grad Tabriz, rekao je čelnik iranskog Crvenog polumjeseca, prenosi CNN.

Helikopter se srušio dok je putovao iz iranske pokrajine Istočni Azerbejdžan za grad Tabriz, izvijestio je Tasnim.

Među poginulima su predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner pokrajine Istočni Azerbajdžan, imam, Raisijev šef osiguranja i tjelohranitelj, te tri člana posade.


7:45 - Stihovi iz Kur‘ana podijeljeni su u objavi na X računu iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći zajedno s ministrom vanjskih poslova te zemlje.

"Mir neka je na Ibrahima. Doista, mi tako nagrađujemo dobročinitelje. On je doista bio od naših robova vjernih", stoji u objavi u kojoj se citiraju kur‘anski ajeti.

Raisi je bio druga najmoćnija osoba u političkoj strukturi Islamske Republike nakon vrhovnog vođe ajatolaha Ali Homeinija.

Nakon objave o smrti predsjednika i ostalih iranski državni mediji emitiraju islamske molitve između svojih vijesti.


6:59 - Iranska vlada sazvala je "hitni sastanak" u ponedjeljak nakon objave da su predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova zemlje među poginulima u padu helikoptera, prema iranskoj državnoj novinskoj agenciji IRNA.

Stolica na kojoj Raisi obično sjedi bila je prazn, a na njoj je bila crna vrpca u znak sjećanja na predsjednika, prema fotografiji koju su podijelile državne novinske agencije.


6:33 - Iranski mediji potvrdili su smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija (63) i ministra vanjskih poslova Hosseina Amira Abdollahiana nakon pada helikoptera u iranskoj planinskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan, javlja CNN.

Vijest o smrti potvrdila je državna televizija i potpredsjednik Mohsen Mansouri.


6:03 - Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je Raisi letio helikotperom Bell 212 američke proizvodnje.

Vojni analitičar CNN-a Cedric Leighton kazao je kako bi poteškoće u nabavi rezervnih dijelova mogle biti važan faktor u nesreći.

Helikopter je prvo proizveden u Sjedinjenim Državama, a zatim u Kanadi, rekao je Leighton, umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva.

“U ovom konkretnom slučaju, mislim da je riječ o nedostatku rezervnih dijelova, zbog sankcija, plus vrijeme koje je bilo jako loše u posljednjih nekoliko dana u ovom dijelu sjeverozapadnog Irana. Sve je to, mislim, pridonijelo nizu incidenata i nizu odluka koje je pilot, a možda čak i sam predsjednik, donio kada je trebalo upravljati ovom letjelicom… I nažalost po njih, rezultat je ova nesreća.”


5:32 - Nema znakova života kod putnika u helikopteru koji se srušio u iranskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan, rekao je Pir-Hossein Kolivand, čelnik iranskog Crvenog polumjeseca, prenose iranski mediji.

Vjeruje se da je iranski predsjednik Ebrahim Raisi mrtav nakon što su iranske agencije izvijestile da "nije bilo preživjelih" na mjestu pada helikoptera koji je prevozio čelnika, ministra vanjskih poslova Hosseina Amira Abdollahiana i još sedam osoba, piše CNN.

Snimke dronom koje je snimio Crveni polumjesec, a prenijela ju je novinska agencija FARS, pokazale su mjesto pada helikoptera na strmoj, šumovitoj padini. Na snimci se vidi malo preostalih dijelova letjelice, osim plavo-bijelog repa.

Još uvijek nema službene objave o njihovoj smrti.


5:17 - "Nema pronađenih preživjelih" na mjestu pada helikoptera u kojem se nalazio iranski predsjednik Ebrahim Raisi, objavile su iranska državna novinska televizija IRINN i poluslužbena novinska agencija Mehr News.

Iranski dužnosnik rekao je novinskoj agenciji Reuters da je helikopter "potpuno izgorio" u nesreći.


5:10 - Spasilačke ekipe su se po mećavi i po noći probijali kroz nepristupačan teren i u ranim satima u ponedjeljak uspjeli doći do ostataka letjelice u pokrajini Istočnom Azerbejdžanu u kojoj se nalazio predsjednik Ebrahim Raisi, javlja iranska poluslužbena novinska agencija Tasnim, a prenosi CNN.

Agencija nije rekla u kakvom su stanju bili oni koji su bili u helikopteru.

Najmanje 73 spasilačka tima nalaze se u području pada helikoptera u blizini sela Tavil u iranskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan, prema Pir-Hosseinu Kolivandu, čelniku iranskog Crvenog polumjeseca, prenosi Tasnim.

Kolivand je rekao: “Vidimo olupinu i situacija ne izgleda nimalo dobro" prema iranskoj državnoj novinskoj agenciji IRNA.

Turski dron otkrio je izvor topline koja je dolazila iz srušenog helikoptera i koordinate mjesta nesreće podijelio s iranskim vlastima, prenijela je agencija Anadolija.

Ranije je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao Irance da ne brinu za zemlju. "Iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti previranja" u zemlji, rekao je i izrazio nadu da će "Bog vratiti predsjednika i njegove kolege u ruke nacije".

Zapovjednik vojske naredio je da se u potrazi angažiraju svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde.

Nacionalna televizija je u nedjelju prekinula redovne programe i prenosila molitve za Raisija diljem zemlje.

Pomoć u potrazi ponudile su Turska, Rusija, Saudijska Arabija, Irak, Azerbajdžan i Europska unija.

Bijela kuća je objavila da je predsjednik Joe Biden upoznat s izvješćima o padu helikoptera. Kina je priopćila da je zabrinuta, a EU je ponudila satelitsko mapiranje terena.


23:18 Mehdi Safari, zamjenik ministra vanjskih poslova Irana, prenosi dio tamošnjih medija, izjavio je kako je imam grada Tabriza Mohamed Ali Al-Hašem pozvao pomoć poslije pada helikoptera u kojem je bio s predsjednikom Ebrahimom Raisijem, piše Blic.

- Rekao je da se ne osjeća dobro i da je čuo zvuk vozila Hitne pomoći - izjavio je Safari.

Kako javljaju lokalni mediji, imam je dvaput nakon nesreće nazvao zamjenika ministra vanjskih poslova Mehdija Safarija.

Moguća lokacija na kojoj se nalazi helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi utvrđena je poslije višesatne potrage, priopćio je komandant Iranske revolucionarne garde (IRGC) za provinciju Istočni Azerbajdžan.

- Prije nekoliko minuta primljeni su signali iz helikoptera i od mobilnog telefona jednog od članova posade i sve naše snage su sada na putu ka toj lokaciji - rekao je komandant IRGC, prenijeli su iranski državni mediji.

image

Predsjednik Ebrahim Raisi i šef iranske diplomacije Hossein Amir-Abdollahian (desno) u helikopteru prije kobnog leta

-/Afp

22:53 Ekipama za spašavanje koje su u potrazi za helikopterom iranskog predsjednika potragu otežavaju magla, jaka kiša i jak vjetar.

Problem je i što se potraga odvijala po mraku, a temperature bi mogle pasti ispod nule.


20:35 Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je u nedjelju Irance da ne brinu za zemlju dok se nastavlja potraga za helikopterom u kojem je bio predsjednik Ebrahim Raisi, a doživio je nesreću na sjeverozapadu Irana.

"Iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti previranja" u zemlji, rekao je.

Izrazio je nadu da će "Bog vratiti predsjednika i njegove kolege u ruke nacije".


20:21 Helikopter iranskog predsjednika je pronađen, javili su državni mediji. Rečeno je da su timovi za potragu i spašavanje otkrili helikopter Ebrahima Raisija. Nije navedeno gdje je pronađen niti jesu li locirane preživjele osobe.

Tu vijest prenio je i Reuters, iako je nekoliko minuta kasnije iranski Crveni križ demantirao da je helikopter pronađen...


20:10 Uspostavljen je kontakt s putnikom i članom posade helikoptera iranskog predsjednika, rekao je dužnosnik na državnoj iranskoj televiziji.

Neimenovani dužnosnik rekao je da je kontakt uspostavljen u nekoliko navrata.

"To sugerira da bi moglo biti preživjelih i da su možda prilično blizu mjesta nesreće, što bi bio tračak nade", kazao je dopisnik Sky Newsa za Bliski istok Alistair Bunkall.


18:34 Ruske novinske agencije i propagandisti brzo su proširili neprovjerene tvrdnje o padu helikoptera, piše James Kilner, profesor s University Collegea u Londonu. To uključuje i tvrdnje da je predsjednik Raisi umro te da se možda radilo o atentatu. U slabo prikrivenom propagandnom uratku uperili su prst u SAD.

“Raisi se slučajno srušio u magli, a Fica je ustrijelio ludi starac”, napisala je Margarita Simonjan, jedna od omiljenih propagandistica Vladimira Putina, na Telegramu. "Sr*** se događaju, ali najpouzdanije se događaju kada ih vladari sr*** izvode uz pažljivu obuku", napisala je.

Kremlj je ojačao svoje savezništvo s Iranom od invazije na Ukrajinu 2022. Oba režima vide SAD kao neprijatelja broj jedan.

Kremlj redovito koristi društvene mreže za širenje dezinformacija.

Sve o padu helikoptera s iranskim predsjednikom pratili smo i jučer iz minute u minutu, opširnije pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 23:08