OZBILJNA PRIJETNJA

SPREMNA ZA DETONACIJU Džihadisti se hvale: 'Naša prljava bomba već je u Europi!'

Militanti su navodno ukrali 40-ak kilograma uranija iz Mosula i napravili radioaktivno oružje
 AFP

WASHINGTON 'Radioaktivni uređaj sad se nalazi negdje u Europi', objavio je na svom Twitteru Muslim Al-Britani, navodni stručnjak za oružje koji radi za Islamsku državu (IS).

Al-Britanijeva tvrdnja stigla je svega nekoliko dana nakon prvih vijesti o tome da IS ima takozvanu 'prljavu bombu'.

JUTARNJI EKSKLUZIVNO OTKRIVA Razbijene tri tajne ćelije džihadista u Hrvatskoj

Materijal za izradu oružja koje nema veliku razornu moć, ali može itekako poslužiti kao sredstvo psihološkog ratovanja, militanti su ukrali iz sveučilišnog istraživačkog centra u iračkom Mosulu.

Al-Britani je još 23. studenog putem Twittera objavio kako IS posjeduju prljavu bombu, ali njegove tvrdnje nemoguće je provjeriti pogotovo nakon što je Twitter jučer blokirao njegov korisnički račun.

Istovremeno, neki su dužnosnici američke vlade izrazili zabrinutost da bi IS mogao pokušati prokrijumčariti nuklearni i radioaktivni materijal iz Iraka.

Iračani su u srpnju obavijestili kako su militanti ukrali 40-ak kilograma uranija iz Mosula što nije dovoljno za izradu pravog atomskog oružja, ali može poslužiti kao radioaktivni materijal u prljavoj bombi.

Bivši savjetnik Pentagona Michael Rubin kaže kako bi najavi detonacije takve bombe trebalo posvetiti veliku pažnju, piše Washington Free Beacon .

'Protuterorističke službe često planiraju sprječavanje ponavljanja zadnjih terorističkih napada dok teroristi cijelo vrijeme nastoje šokirati nečim novim.'

'Možda Al-Britani laže, a možda i ne. No, zapadnjačke službe sigurnosti bile bi budalaste da ne pretpostave kako se nešto ne događa', izjavio je Rubin.

'Terorističke skupine imaju motivaciju i sad, zahvaljujući vakuumu nastalim povlačenjem iz Iraka, imaju i sredstva da udare po Zapadu kao nikad do sad.'

Što je prljava bomba – oružje psihološkog ratovanja

Riječ je o teoretskom radioaktivnom oružju kod kojeg je oko jezgre sačinjene od klasičnog eksploziva postavljen radioaktivni materijal. Eksplozija bi trebala raširiti radioaktivni materijal i tako izazvati kontaminaciju tj. 'prljanje' velikog područja.

Riječ je prvenstveno o psihološkom oružju, jer su istraživanja potvrdila da je efekt detonacije takve bombe skoro pa nepostojeći.

U slučaju eksplozije ne bi bilo poginulih od radijacije, a dugoročne zdravstvene posljedice ne bi se osjetile zbog širenje malene količine radijacije na prevelikom području tijekom i nakon detonacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 22:49