OPTUŽBE S KOSOVA

‘Srbija je blokirala autobuse na granici s Hrvatskom, to je znak osvete i apsurdne nervoze!‘

Srbijanski MUP nije mogao potvrditi ni demantirati informaciju o blokiranju autobusa

Granični prijelaz Batrovci

 Oliver Bunic/Afp

Srpske vlasti na granici s Hrvatskom od ponoći "blokiraju" najmanje četiri autobusa s kosovskim registaracijama i putnicima s Kosova na prijelazu Batrovci, ustvrdio je u srijedu kosovski dužnosnik.

Tajnik kosovskog Ureda za vezu u Srbiji Fatmir Haxholli izjavio je da je ta blokada na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo predstavlja "znak osvete i apsurdne nervoze" službenog Beograda zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe o podršci Kosovu za članstvo u toj organizaciji, prenosi Radio Slobodna Europa.

- Blokiranje više 300 građana, držanje putovnica i putnih isprava, flagrantno je kršenje ne samo briselskih sporazuma, već i univerzalnih ljudskih prava zajamčenih svim međunarodnim konvencijama. Samo najautoritarniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje uz obrazloženje ‘da je to naređenje iz Beograda - objavio je Haxholli na Facebooku.

On je najavio i da će otići do graničnog prijelaza Srbije i Hrvatske, kako bi se iz prve ruke upoznao sa situacijom u kojoj se nalaze državljani Kosova.

Srbijanski MUP na upit Hine nije mogao potvrditi ni demantirati informaciju o blokiranju autobusa u kojima su kosovski državljani.

Kosovski MUP i ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova te ministarstvo unutarnjih poslova apelirali su danas da "građani koji putuju ne prolaze teritorijem Srbije", pošto su od noćas na granici Srbije i Hrvatske zaustavljeni autobusi kosovskih registarskih oznaka sa skoro 300 građana, objavio je kosovski RTK.

Državljani Kosova koji prolaze kroz Srbiju su i ranije bili zaustavljani, a neke od njih su srpske vlasti i uhitile zbog sumnje da su počinili ratne zločine, podsjeća RFE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:43