OPET NA BIRALIŠTA?

SRBIJI PRIJETI NOVI POLITIČKI KAOS Što se krije iza Vučićeve ideje da opet ide na izvanredne izbore?

Postoji realna opasnost da Tomislav Nikolić izgubi predsjedničke izbore, što bi ozbiljno uzdrmalo položaj premijera koji se grozi i same ideje kohabitacije
 Hanza Media

Prije tri tjedna Aleksandar Vučić hvalio se rezultatima svoje vlade u prvih 100 dana: nezaposlenost je u Srbiji pala na 15 posto, BDP raste više od tri posto. Dvadeset dana kasnije u Skupštini Srbije objavio je da razmišlja o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora koji bi se održali u travnju 2017., istodobno s redovnim predsjedničkim izborima.

Definitivnu odluku donijet će najkasnije početkom veljače, najavio je. To bi bili treći prijevremeni izbori od 2012. otkako je bivši radikal Tomislav Nikolić pobijedio demokrata Borisa Tadića na predsjedničkim izborima pa je Nikolićeva i Vučićeva Srpska napredna stranka (SNS) formirala prvu vladu. U prvoj vladi SNS-a premijer je bio Ivica Dačić, predsjednik male Socijalističke partije Srbije (SPS), a Aleksandar Vučić potpredsjednik, no većinu moći je on držao u svojim rukama. Vučić je premijer od 2014. godine. Vlada je stabilna, Vučić je daleko najpopularniji i nesumnjivo najmoćniji političar u zemlji, opozicija je slaba i razmrvljena. Zašto bi onda Srbija drugi put u manje od godinu dana išla na izvanredne izbore?

Problem

Zato da se predsjednički izbori ne bi pretvorili u njegov poraz, tumači za Jutarnji beogradski analitičar Milan Nikolić.

"Vučić ima problem s Nikolićem: Tomislav Nikolić želi drugi predsjednički mandat, a nije izvjesno da bi pobijedio. Ako bi izgubio, to bi bio velik udarac i za SNS i za Vučića koji ne bi lako podnio kohabitaciju", kaže analitičar. Dodaje da ankete stavljaju Tomislava Nikolića tek na treće i četvrto mjesto po popularnosti.

Kako je Vučić daleko najpopularniji, istodobnim održavanjem predsjedničkih i parlamentarnih izbora pogurao bi Nikolića. Ako bi ga uopće podržao. Jer, Vučić i tu igra igru, i ne izjašnjava se hoće li podržati Nikolića ili će istaknuti novog kandidata. Ili se možda sam kandidirati.

Ojačati ulogu

U kakvom su odnosu Vučić i Nikolić? Često se čini kao da su u dosluhu, dok Vučić pregovara s Kosovom uz posredovanje Bruxellesa i hvali se prijateljstvom s Angelom Merkel, dotle Nikolić svako malo leti u Moskvu i zagovara okretanje Rusiji. "Da, postoji ta teza da njih dvojica igraju ulogu lošeg i dobrog policajca, ali ne vjerujem u nju. Zbližavanje s Moskvom više je Nikolićev pokušaj da ojača svoju ulogu jer je uloga predsjednika sada slaba, uglavnom ceremonijalna", smatra analitičar Milan Nikolić.

Često Tomislav Nikolić solira i nervira Vučića. Za Vučića on nije idealan predsjednički kandidat, ali drugog kandidata SNS nema.

Komentator Politike Boško Jakšić smatra kako postoji velika vjerojatnost da će se Vučić sam kandidirati za predsjednika. Time bi spriječio da kandidat SNS-a izgubi, a za premijera bi postavio nekog lojalnog suradnika. Tako bi Vučić, kao nekada Boris Tadić, s mjesta predsjednika kontrolirao svu vlast u Srbiji, smatra Jakšić. I Vesna Pešić misli da Vučić nema druge opcije nego da se sam kandidira.

Jedna opcija

S njima se ne slaže Milan Nikolić: to jest jedna od opcija, kaže, ali ne vjeruje da bi to Vučiću odgovaralo jer je svu vlast koncentrirao u rukama premijera, i trebalo bi mu više od godinu dana da to izmijeni te glavne poluge vlasti vrati u ured predsjednika. A zbog pregovora s EU pitanje je do koje bi mjere to mogao provesti.

Ove godine u travnju Aleksandar Vučić je iskoristio prijevremene izbore da na redovnim pokrajinskim izborima osvoji vlast i u Vojvodini. Sad je najavio moguće nove izvanredne izbore, iako smo ovogodišnje izvanredne tek završili, a možda i beogradske, što bi značilo da se želi totalitarno zaokružiti i osigurati, napisala je na oporbenom portalu Peščanik Vesna Pešić, sociologinja i oporbena političarka, jedna od najistaknutijih ličnosti nekadašnje antimiloševićevske opozicije. "Općine već ima sve, osim Šapca, pa više ne bi bilo ni pedlja Srbije gdje on ne bi bio gazda", upozorava Vesna Pešić. "Vučiću smeta to što nema dobrog i sigurnog kandidata, osim da se sam kandidira, što će se, izgleda, dogoditi, jer on ne želi ništa riskirati i po svaku cijenu želi apsolutnu vlast", ističe Vesna Pešić.

Jedinstvena lista

"Oporbeni kandidati nemaju se gdje pojaviti, ni da kažu što su im ideje i planovi, osim možda na društvenim mrežama, ali u Srbiji oko 50 posto ljudi ne koristi internet". Poručuje da je za opoziciju jedini izlaz jedinstvena lista. Kao najozbiljniji kandidat opozicije trenutačno slovi Vuk Jeremić, bivši ministar vanjskih poslova i predsjedavajući Glavne skupštine UN-a. Blic piše da je o kandidaturi razgovarao sa Sašom Radulovićem (Dosta je bilo) i Draganom Šutanovcem (Demokratska stranka). Milan Nikolić ne vjeruje da bi se razmrvljena proeuropska i liberalna oporba mogla dogovoriti oko jednog kandidata - nijedna od tih stranaka ne osvaja više od dva-tri posto glasova. "Sve skupa to je jad i bijeda", kaže. Veću šansu ima desna nacionalistička oporba. "Šešelj je vrlo opasan, okuplja sve više nezadovoljnika, više ne igra ulogu luđaka, nego kritizira slabe točke režima", upozorava Milan Nikolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:15