JEDVA GA IZVUKLI

SRBIN ZBOG NESMOTRENE ŠALE ZAGLAVIO U TAJLANDSKOM ZATVORU 'Rekao sam stjuardesi samo jednu jedinu riječ. To je bilo dovoljno da počne pakao...'

 CC/Wikipedia

Srbin iz Beča za Blic ispričao je kako je zbog nesmotrene šale završio u tajlandskom zatvoru.

Naime, sve do tog 29. rujna sve je bilo normalno. S prijateljem je proputovao Tursku, Južnu Afriku, a onda su stigli u Tajland. Na kraju svog putovanja sjeli su u zrakoplov u Surat Thaniju koji ih je iz Tajlanda trebao vratiti u Europu, no sve je krenulo naopako kada je u jednom trenutku izgovorio riječ 'bomba'.

- Dobili smo sjedala blizu izlaza u slučaju opasnosti. Razgovarali smo sa stjuardesom dvadesetak minuta, bilo je opušteno, šalili smo se i smijali. Prije polijetanja, ona je podigla torbu mog prijatelja s poda s namjerom da je stavi u spremnik iznad sjedala, a ja sam u šali rekao: 'Pazite s tim, možda je bomba'. Odmah je došlo osiguranje i vidio sam da je vrag odnio šalu. Ponudio sam se da izađem iz aviona, međutim kapetan je preko razglasa rekao da moramo izaći - ispričao je Srbin koji je želio ostati anoniman.

Za nekoliko minuta stigla je i policija, vojska i specijalno obučeni psi za traženje eksploziva. Dok su oni pretraživali zrakoplov, Srbin je u lisicama odveden u policijsku postaju.

- To je bila katastrofa jer nisu osigurali prevoditelja. Ništa ih nisam razumio, ni što sam učinio, ni za što me terete. Četiri dana kasnije izveli su me pred suca, opet bez prevoditelja - priča ovaj Srbin koji je u međuvremenu smješten u zatvor koji je predviđen za oko 2000 zatvorenika, a bilo ih je 5000.

Osam dana proveo je u prostoriji od oko 50 metara kvadratnih i bez kreveta, spavao je s još 97 ljudi. Na podu su pločice, u istoj prostoriji su i čučavci u kojima nema toalet-papira.

Proglašen je krivim, platio je kaznu od 1500 eura, a iz zatvora ga je prije sudske odluke uz jamčevinu od 5500 eura, izvukao Srbin koji u toj zemlji živi već 27 godina.

Da nije bilo Aleksandra Radulovića, kaže, ni sam ne zna kako bi izašao. Prevodio mu je, angažirao odvjetnike, vodio ga po sudovima, platio jamčevinu...

Da stvar bude gora, 27. siječnja još jedan Srbin koji je u Tajlandu boravio turistički, izgovorio je istu riječ, ovog puta u zračnoj luci u Phuketu, i cijela priča je krenula iznova.

- Ljudi ne znaju, ali to ovdje nije šala. Ako izgovorite 'bomba' u zračnoj luci, možete završiti u zatvoru na pet godina uz novčanu kaznu od 5000 eura, a ako kažete to u zrakoplovu i do 15 godina i 15.000 eura. Ovog drugog sam 31. siječnja uspio izvući uz jamstvo da se brani sa slobode, međutim tek ga čeka procedura suđenja - kazao je Blic Aleksandar Radulović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:57