DISKRIMINACIJA

SRPSKI MAJOR 'Umirovili su me jer sam postao žena' MORH: 'Mi to nikada ne bismo učinili'

‘Iako su liječnici ustanovili da sam sposobna za službu, u Ministarstvu tvrde da im štetim ugledu’
 Vlado Kos/CROPIX

Vojska Srbije umirovila je majoricu M. V. samo zbog činjenice da se radi o transseksualnoj osobi koja je promijenila spol te je danas žena i zove se Helena.

U rješenju o umirovljenju, koje je 22. listopada 2014. potpisao ministar obrane Srbije Bratislav Gašić, navodi se da je kod časnika “ustanovljena dijagnoza koja može uzrokovati štetne posledice po ugled Vojske Srbije”. Nakon što su se o tom slučaju raspisali mediji u Srbiji, ministar obrane Gašić naglo je ublažio svoj stav. On sada tvrdi da je majorica Helena umirovljena zbog potrebe službe te da ima 20 godina radnog staža. Iako tvrdi kako u Vojsci Srbije nema diskriminacije ni po jednoj osnovi, ministar obrane o majorici i dalje govori u muškom rodu te je novinarima rekao kako će se osobno ispričati pripadniku M. V. zbog birokratske pogreške koja se potkrala u objašnjenju o umirovljenju.

No, majorica Helena, koja je u vojsci provela punih 20 godina, tvrdi kako je riječ o čistoj diskriminaciji na osnovi rodnog identiteta. Takvu pritužbu je dobio povjerenik za zaštitu ravnopravnosti. U tužbi se navodi kako je majorica bila na psihijatrijskoj procjeni radne sposobnosti te je dobila rješenje da je sposobna za profesionalnu vojnu službu. No, usprkos tome zapovjednik vojske i ministar su je uputili u mirovinu.

“Iako mi je Vojno-medicinska akademija rekla da sam sposobna za vojnu službu, netko u Ministarstvu obrane tvrdi da štetim ugledu vojske”, prenose srpski mediji izjavu majorice Helene.

U hrvatskom Ministarstvu obrane tvrde kako spolna pripadnost nema nikakvog utjecaja na status u Oružanim snagama i MORH-u. Odnosno tvrde kako djelatna vojna osoba zbog promjene spola ne bi bila diskriminirana ni na koji način, a kamoli da bi zbog toga bila umirovljena.

“Oružane snage RH vode se načelom jednakih mogućnosti, prilika i postupanja, te su vojne osobe, službenici i namještenici dužni jednako postupati prema podređenima i drugim osobama bez obzira na njihovu rasnu pripadnost, političko uvjerenje, spol, bračni ili obiteljski status, spolnu orijentaciju, dob ili etničko podrijetlo i omogućiti im jednake uvjete za napredovanje, profesionalni razvoj, nagrađivanje i pravnu zaštitu”, piše u odgovoru MORH-a.

I u slučaju da djelatna vojna osoba ode na operaciju promjene spola, MORH i Glavni stožer nakon toga nemaju pravo tražiti dodatni pregled te osobe kod psihijatra ili psihologa kako bi se utvrdila njena sposobnost za obavljanje vojnog poziva, jer bi u tom slučaju bila riječ o diskriminaciji.

Naime, osoba koja se odluči na promjenu spola prethodno mora obaviti veliki broj pregleda te joj se utvrđuje dijagnoza transseksualnost ako ne boluje od nekog psihijatrijskog poremećaja. Nakon operacije ta je osoba potpuno zdrava i nema potrebe za bilo kakvim dodatnim pregledima.

Hrvatski kapetan vjenčao se sa svojim zapovjednikom

Globalna praksa u slučajevima transrodnih vojnika razlikuje se od zemlje do zemlje: američka vojska, primjerice, ne dopušta osobama koje su promijenile spol da služe u nekom od rodova oružanih snaga. Najpoznatiji je slučaj 41-godišnje kapetanice Sage Fox, koja je nakon 14 godina služenja u rezervnom sastavu kopnene vojske kao muškarac promijenila spol i pomirila se s krajem vojne karijere.

Potom je, međutim, bila pozvana natrag da služi kao žena, no ubrzo je otpuštena iz vojske, bez objašnjenja. Samo u zadnje dvije godine iz američke vojske izbačeno je oko 25 transrodnih osoba. Britanska vojska, s druge strane, nema takvu zabranu. Narednica Deborah Penny (47), koja se nekada zvala David i bila aktivni igrač ragbija, nedavno je postala prva transrodna osoba koja sudjeluje u ratnim operacijama vojske te zemlje kao stručnjakinja za uklanjanje eksploziva u Afganistanu.

Jutarnji je početkom prošle godine donio ekskluzivnu ispovijest prvog homoseksualnog bračnog para u austrijskoj vojsci, bosanskog Hrvata, kapetana Marija Falaka, i Austrijanca, časničkog namjesnika Charlesa Eismayera. Falak i Eismayer bili su u vezi punih 10 godina prije nego što su stupili u partnerski odnos, a vrh austrijske vojske dopustio im je da na ceremoniju sklapanja partnerstva (brak za istospolne parove još nije dopušten u Austriji) dođu u uniformama i prođu kroz svečani špalir ispod oficirskih sablji. ( I. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:04