SPORNA GRANICA

SRPSKI MEDIJI O PLANU HRVATSKE VLADE 'Prodaju Prevlaku, a Crnogorci o tome pojma nemaju'

 Sinisa Sunara / CROPIX

U drugoj fazi privatizacije , koju je nedavno najavila Vlada, privatnim ulagačima ponudit će se, među ostalim, Park Prevlaka. To bi se trebalo dogoditi ove godine.

Tako srpski list 'Večernje novosti' piše kako je Prevlaka na prodaju, a kako Crnogorci o tome pojuma nemaju. Prenose kako je nejasno da li Hrvatska prodaje i zemlju na tom poluotoku, ili samo tvrtku koja upravlja tom zemljom.

O tome se nitko još nije oglasio iz Crne Gore, pišu Novosti.

Prevlaka je poluotok u Hrvatskoj na ulazu u Boku kotorsku u južnome Jadranu. Poluotok i njegovo neposredno okružje predmet je spora između Crne Gore i Republike Hrvatske.

Protokol između Vlade RH i Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije o privremenom režimu uz južnu granicu između dviju država potpisan je 10. prosinca 2002. i na snazi je sve dok ga ne otkaže jedna od ugovornih strana, u ovom slučaju Hrvatska ili Crna Gore, prema objašnjenju Ministarstva vanjskih poslova.

Novosti prenose pisanje hrvatskih medija, odnosno izjavu načelnika općine Konavle Luke Korde koji smatra da je odluka o prodaji trgovačkog društva Park Prevlaka smiješna.

- Kome će prodati? Ima li ijedna budala koja bi to kupila? Društvo Park Prevlaka osnovano je s ciljem zaštite toga prostora. Strašno će se obogatiti onaj tko se odluči otkupiti udio države. Doduše, imalo bi smisla tek kad bi država odlučila prodati svoju zemlju na Prevlaci - smatra Korda i dodaje kako je Prevlaci nužna infrastruktura u koju država već dugi niz godina nije uložila ni lipe.

Najava države zatekla je i Iva Radičevića jednoga od vlasnika zemlje koji je zbog povratka imovine na Prevlaci s državom ušao i u sudski spor.

- Prvi put čujem što država smjera. Suludo je to što rade, ali država očito može raditi što hoće pa tako i prodavati svoje udjele. Očito nešto ne štima kad se država odlučila na takav potez - zaključio je Radičević.

Veljko Vasiljević, član crnogorskog skupštinskog Odbora za europske integracije, kaže da ga prodaja nije iznenadila jer je Prevlaka dio hrvatskog teritorija.

- Pitanje granice sa Hrvatskom na Prevlaci nije aktualizirano na vrijeme, jer crnogorska vlast ne vodi računa o interesima naše države, već samo balansira na unutrašnjim podjelama i manipulacijama kojima se štite privatni interesi - kaže Vasiljević.

- Pozicija Prevlake i strateški značaj koji ima za kontrolu crnogorskog teritorija bio je argument ovoj istoj vlasti da pokrene masovnu mobilizaciju devedesetih godina prošloga stoljeća i okupira dio hrvatskog teritorija. Sada su pozicije iste, ali su vremena druga. Međunarodna arbitraža, zbog specifičnosti položaja Rta Oštro i same Prevlake, može u najboljem slučaju samo utvrditi demilitariziranu zonu kao konačno rešenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 19:17