PSI RATA

SRPSKI PLAĆENICI U UKRAJINI Tajne službe: 'Naši državljani za ubijanje dobiju 70.000 kuna mjesečno'

 YouTube

Srpski borci koji sudjeluju u ratnim sukobima u Ukrajini su plaćenici koji za ubijanje ljudi dobivaju oko 10 tisuća dolara mjesečno (70.000 kuna), piše Blic .

Prema podacima srpske sigurnosne agencije BIA-e, u Ukrajini, čiju cjelovitost Srbija priznaje, se nalazi do 30 građana te države. Kako piše Blic, oko dvadesetak 'dobrovoljaca' se tako bori na strani proruskih pobunjenika za plaću od 2000 dolara tjedno, dok se njih desetak bori na strani ukrajinske vojske i to za 3000 dolara tjedno.

FOTO: EKSKLUZIVNO Četnici u Ukrajini: 'Izgubili smo Kosovo, ali Krim nećemo dati'

Od rujna, inače, u Srbiji stupa na snagu zakon prema koje će se kažnjavati sudjelovanje srpskih građana u oružanim sukobima u stranim zemljama tako da i ovim 'dobrovoljcima' prijeti višegodišnja kazna.

Kako doznaje Blic , u Srbiji ne postoje centri za regrutaciju plaćenika, tako da su građani te zemlje došli u Ukrajinu preko poljske ili direktno iz Moskve.

- Iako je riječ o profesionalnim plaćenim ratnicima, srpski državljani ne uglavnom ne nalaze na prvoj liniji. Njima je obećan veliki novac, a pitanje je hoće li ga i dobiti. Radi se o ljudima s ratnim iskustvom i koji su obučeni za rukovanje oružjem. Svi su samoinicijativno otišli u Ukrajinu - rekao je Blic izvor iz BIA-e.

Isti izvor navodi kako je jedan od glavnih kanala za regrutaciju za borbu na strani proruskih snaga Facebook stranica 'Kosovski front', čiji je osnivač i predsjednik Aleksandar Kravčenko, inače prijatelj donedavnog ministra obrane Donjecke Republike Igora Strelkova. Obojica su inače sudjelovali kao ruski dobrovoljci u ratu u BiH na strani Vojske RS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:19