NESREĆA HELIKOPTERA

Grozničava potraga za predsjednikom Irana, vrijeme i teren veliki problemi, visoki dužnosnik tvrdi da mu se javio preživjeli!?

Državna televizija prekinula je program, ljudi se mole diljem države, spasioci se po vrlo lošem vremenu pokušavaju probiti do teško pristupačnog terena...

Potraga blizu mjesta na kojem se srušio helikopter, pao je mrak, pada jaka kiša, spsutila se i magla...

 Azin Haghighi/Afp

PAD HELIKOPTERA S IRANSKIM PREDSJEDNIKOM

- Spasilačke službe tragaju za ultrakonzervativnim iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem (63), koji je nestao negdje usred planinskog područja na istoku Irana, nakon što je došlo do problema prilikom slijetanja helikoptera u kojem je predsjednik bio.

- Prema posljednjim informacijama, locirali su letjelicu i kažu da ima preživjelih.

- U helikopteru su se nalazili i iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner pokrajine Istočni Azerbajdžan Malek Rahmati i još nekoliko članova kabineta. Oni su se vraćali iz regije Khoda Afarin u iranskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan. Predsjednikov konvoj činila su tri helikoptera. Dva od njih, koja su prevozila ministre i dužnosnike, uspješno su stigla do odredišta, dok je helikopter koji je prevozio predsjednika Raisija imao problema prilikom slijetanja.

- Iranski mediji pišu kako su neki od neki od predsjednikovih suputnika u helikopteru u jednom trenutku uspjeli stupiti u kontakt sa središnjim vlastima, ali se veza prekidala zbog loših vremenskih uvjeta. Sve dežurne hitne ekipe odmah su poslane na mjesto incidenta, ali im potragu otežava loše vrijeme. Reutersu je anonimni iranski dužnosnik rekao da su životi Raisija i Amira- Abdollahiana "ugroženi".

- Načelnik glavnog stožera iranske vojske naredio je da se svi resursi vojske i elitni Korpus islamske revolucionarne garde koriste u operacijama potrage i spašavanja. Predsjednik iranskog Crvenog polumjeseca, Pir Hossein Kolivand, rekao je da 40 spasilačkih timova, uključujući bespilotne letjelice, traga za predsjednikom.


NOVO 23:18 Mehdi Safari, zamjenik ministra vanjskih poslova Irana, prenosi dio tamošnjih medija, izjavio je kako je imam grada Tabriza Mohamed Ali Al-Hašem pozvao pomoć poslije pada helikoptera u kojem je bio s predsjednikom Ebrahimom Raisijem, piše Blic.

- Rekao je da se ne osjeća dobro i da je čuo zvuk vozila Hitne pomoći - izjavio je Safari.

Kako javljaju lokalni mediji, imam je dvaput nakon nesreće nazvao zamjenika ministra vanjskih poslova Mehdija Safarija.

Moguća lokacija na kojoj se nalazi helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi utvrđena je poslije višesatne potrage, priopćio je komandant Iranske revolucionarne garde (IRGC) za provinciju Istočni Azerbajdžan.

- Prije nekoliko minuta primljeni su signali iz helikoptera i od mobilnog telefona jednog od članova posade i sve naše snage su sada na putu ka toj lokaciji - rekao je komandant IRGC, prenijeli su iranski državni mediji.

image

Predsjednik Ebrahim Raisi i šef iranske diplomacije Hossein Amir-Abdollahian (desno) u helikopteru prije kobnog leta

-/Afp

22:53 Ekipama za spašavanje koje su u potrazi za helikopterom iranskog predsjednika potragu otežavaju magla, jaka kiša i jak vjetar.

Problem je i što se potraga odvijala po mraku, a temperature bi mogle pasti ispod nule.


21:37 Turska šalje opremu za potragu i spašavanje kako bi pomogla pronaći iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova.

Turska agencija za katastrofe rekla je da je primila zahtjev za pomoć od Irana nakon pada helikoptera Ebrahima Raisija ranije danas.

Helikopter za noćnu potragu i spašavanje, 32 pripadnika osoblja i šest vozila poslani su u zemlju, rečeno je.

image
Azin Haghighi/Afp

Još 15 spasilaca stavljeno je u pripravnost u slučaju da budu potrebni, dodaje se.

Timovi za potragu i spašavanje bore se s gustom maglom i jakom kišom dok traže preživjele i srušeni helikopter.

image

Iranci u centru Teherana mole za Ebrahima Raisija

Atta Kenare/Afp

20:35 Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je u nedjelju Irance da ne brinu za zemlju dok se nastavlja potraga za helikopterom u kojem je bio predsjednik Ebrahim Raisi, a doživio je nesreću na sjeverozapadu Irana.

"Iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti previranja" u zemlji, rekao je.

Izrazio je nadu da će "Bog vratiti predsjednika i njegove kolege u ruke nacije".


20:21 Helikopter iranskog predsjednika je pronađen, javili su državni mediji. Rečeno je da su timovi za potragu i spašavanje otkrili helikopter Ebrahima Raisija. Nije navedeno gdje je pronađen niti jesu li locirane preživjele osobe.

Tu vijest prenio je i Reuters, iako je nekoliko minuta kasnije iranski Crveni križ demantirao da je helikopter pronađen...


20:10 Uspostavljen je kontakt s putnikom i članom posade helikoptera iranskog predsjednika, rekao je dužnosnik na državnoj iranskoj televiziji.

Neimenovani dužnosnik rekao je da je kontakt uspostavljen u nekoliko navrata.

"To sugerira da bi moglo biti preživjelih i da su možda prilično blizu mjesta nesreće, što bi bio tračak nade", kazao je dopisnik Sky Newsa za Bliski istok Alistair Bunkall.


20:06 Na društvenoj mreži X objavljena je snimka spasioca koji tragaju za helikopterom iranskog predsjednika.


19:55 Predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev rekao je u nedjelju da je duboko pogođen vijestima o helikopterskoj nesreći iranskog predsjednika, nakon što se ranije tijekom dana prijateljski oprostio od Ebrahima Raisija, te je ponudio pomoć Iranu što je učinio i Irak.

Helikopter u kojemu su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova srušio se u nedjelju dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku s granice s Azerbajdžanom, rekao je Reutersu iranski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Raisi je otputovao na azerbajdžansku granicu radi svečanog otvaranja brane Qiz-Qalaisi, koja je bila zajednički projekt.

"Danas, nakon prijateljskog rastanka s predsjednikom Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem, duboko smo pogođeni vijestima o helikopterskoj nesreći u Iranu u kojem se nalazilo najviše izaslanstvo", rekao je Alijev.

"Kao susjed, prijatelj, i kao bratska zemlja, Republika Azerbajdžan spremno stoji ponuditi bilo kakvu potrebnu pomoć", dodao je.

Irak je također ponudio susjednom Iranu pomoć u naporima potrage i spašavanja.

Irački premijer Mohamed Shia al-Sudani "zatražio je od ministarstva unutarnjih poslova, iračkog Crvenog polumjeseca i drugih relevantnih tijela da Islamskoj Republici Iran pomognu u potrazi za helikopterom iranskog predsjednika", rekao je glasnogovornik vlade.

Iranski dužnosnik kazao je da su životi Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amirabdolahiana "nakon pada helikoptera ugroženi".

"Još uvijek se nadamo, no informacije koje nam stižu s mjesta nesreće vrlo su zabrinjavajuće", rekao je.

Iranski državni mediji rekli su da su loši vremenski uvjeti uzrok nesreće i da kompliciraju spasilačke operacije. Zapovjednik glavnog stožera iranske vojske naredio da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde angažiraju za operacije potrage i spašavanja.

Očekuje se da će spasioci dospjeti do mogućeg mjesta nesreće kasnije u nedjelju navečer.


19:12 Iranske snage kažu da su sada "blizu" pretpostavljenog mjesta incidenta. Planinski teren i loši vremenski uvjeti otežali su timovima za potragu da dođu do mjesta. Ali iranske granične snage rekle su da su njihovi timovi za potragu i spašavanje sada blizu potencijalnog mjesta "incidenta", iako helikopter još uvijek nije lociran.

Tamo je pala noć, pa je potraga otežana.


18:34 Ruske novinske agencije i propagandisti brzo su proširili neprovjerene tvrdnje o padu helikoptera, piše James Kilner, profesor s University Collegea u Londonu. To uključuje i tvrdnje da je predsjednik Raisi umro te da se možda radilo o atentatu. U slabo prikrivenom propagandnom uratku uperili su prst u SAD.

“Raisi se slučajno srušio u magli, a Fica je ustrijelio ludi starac”, napisala je Margarita Simonjan, jedna od omiljenih propagandistica Vladimira Putina, na Telegramu. "Sr*** se događaju, ali najpouzdanije se događaju kada ih vladari sr*** izvode uz pažljivu obuku", napisala je.

Kremlj je ojačao svoje savezništvo s Iranom od invazije na Ukrajinu 2022. Oba režima vide SAD kao neprijatelja broj jedan.

Kremlj redovito koristi društvene mreže za širenje dezinformacija.


17:49 Helikopter u kojemu su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova srušio se u nedjelju dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku iz posjeta granici s Azerbajdžanom, rekao je Reutersu iranski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Kazao je i da su životi Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amirabdolahiana "nakon pada helikoptera ugroženi".

image
-/Afp

"Još uvijek se nadamo, no informacije koje nam stižu s mjesta nesreće vrlo su zabrinjavajuće", rekao je.

Loše vrijeme komplicira spasilačke akcije, objavila je državna novinska agencija IRNA.

Državna televizija prekinula je redovni program da bi prikazala molitve stanovnika za Raisija širom zemlje. U kutu ekrana emitira se prijenos uživo spasilačkih timova koji pješice pretražuju planinsko područje po gustoj magli.

Raisi (63) za predsjednika je izabran iz drugog pokušaja godine 2021., a otkako je preuzeo novu funkciju naredio je da se pooštri zakon o moralu, nadzirao je gušenje u krvi protuvladinih prosvjeda i bio snažno angažiran u nuklearnim pregovorima sa svjetskim silama.

U iranskom dvojnom političkom sustavu, podijeljenom između klerikalnog establišmenta i vlade, vrhovni vođa, a ne predsjednik države ima posljednju riječ o svim glavnim sektorima politike.

Unatoč tomu, mnogi vide Raisija kao snažnog kandidata za nasljednika svojega 85-godišnjeg mentora, vrhovnoga duhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija, koji snažno podupire Raisijeve političke smjernice.

Ministar unutarnjih poslova Ahmed Vahidi državnoj je televiziji rekao da je samo jedan od triju helikoptera iz skupine pao i da vlasti čekaju dodatne pojedinosti.

Raisi je otputovao na azerbajdžansku granicu radi svečanog otvaranja brane Qiz-Qalaisi, koja je bila zajednički projekt.


17:24 Na društvenim mrežama objavljen je video koji je navodno snimljen u blizini lokacije nesreće. Autentičnost još nije potvrđena.


16:39 Jedan od helikoptera iz skupine koja je prevozila iranskog predsjednika Ebrahima Raisija grubo je prizemljio, a spasilačke ekipe su na putu prema mjestu događaja, rekao je iranski ministar unutarnjih poslova u nedjelju.

Iranska državna novinska agencija IRNA je objavila da je helikopter prevozio Raisija, ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana te lokalne dužnosnike. Nakon izvješća, iranska novinska agencija Fars je pozvala Irance da se mole za Raisija.

Ministar unutarnjih poslova Ahmed Vahidi je za državnu televiziju rekao da vlasti čekaju daljnje pojedinosti. Šezdesettrogodišnji Raisi je izabran za predsjednika iz drugog pokušaja 2021., a otkako je stupio na dužnost, postrožio je zakone o ćudoređu, nadgledao krvavo gušenje protuvladinih prosvjeda i zauzeo tvrd stav u pregovorima sa svjetskim silama o iranskom nuklearnom programu.

Mnogi njegove poteze vide kao pokušaj da se pokaže kao dobar kandidat za nasljednika iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija.


Helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi (63) grubo je prizemljio, objavila je u nedjelju državna televizija dodajući da su na mjesto incidenta upućene hitne službe.

Iranski mediji prenose kontradiktorne informacije o tom događaju za koji još nema službene potvrde.

image

Fotografija helikoptera s Raisijem, snimljena danas nakon polijetanja u Istočnom Azerbajdžanu

Ali Hamed Haghdoust/Afp

Raisi je putovao u iransku pokrajinu Istočni Azerbajdžan. Državna televizija objavila je da se incident dogodio u blizini granice Jolfe, oko 600 kilometara sjeverozapadno od Teherana. Spasioci su pokušavali doći do mjesta nesreće, ali su ih ometali loši vremenski uvjeti - jaka kiša i vjetar.

Ranije u nedjelju Raisi je posjetio Azerbajdžan gdje je s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevom svečano otvorio branu.

Iranska vojna zračna flota uglavnom datira iz 1979. godine, a međunarodne sankcije otežavaju nabavku dijelova za njih. Raisi se smatra štićenikom iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, a neki analitičari sugeriraju kako bi upravo on mogao zamijeniti 85-godišnjeg vođu nakon njegove smrti ili ostavke.

Raisi je pobijedio na predsjedničkim izborima u Iranu 2021., na izborima koji su zabilježili najmanji odaziv u povijesti Islamske Republike. SAD ga je sankcionirao zbog njegove umiješanosti u masovna pogubljenja tisuća političkih zatvorenika 1988. godine na kraju krvavog iransko-iračkog rata.

Također je naoružavao Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine i pokrenuo masivni napad bespilotnim letjelicama na Izrael usred rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Nastavio je naoružavati "proxy" skupine na Bliskom istoku, poput jemenskih hutista i libanonskog Hezbolaha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 14:35