ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA

ŠTO MAĐARI MISLE O ODNOSIMA SVOJE DRŽAVE SA SUSJEDIMA Najviše vole Austrijance, no veliko je iznenađenje što misle o Hrvatima

 HANZA MEDIA/REUTERS

Prema najnovijoj anketi mađarskog Nézőpont Instituta, Mađari smatraju kako, od svih svojih susjeda, imaju najbolje odnose s Austrijom i Hrvatskom.

U istraživanju javnog mnijenja, građane Mađarske pitali su što misle kakav je odnos Mađarske i svake od država s kojima Mađarska graniči. Ponuđeni odgovori bili su 'dosta dobri', 'dosta loši' i 'ne znam/ne želim odgovoriti'.

Da su odnosi Hrvatske i Mađarske dosta dobri vjeruje čak 63% ispitanika, dok samo 11% vjeruje da su dosta loši. Zanimljivo je da je u istom ispitivanju prošle godine samo 52% Mađara mislilo da su odnosi dobri, dok je čak 20% vjerovalo da su loši.

Najveći postotak Mađara vjeruje da imaju dobar odnos s Austrijom - čak 69%, dok najmanje vjeruje u odnos s Rumunjskom - samo 43%. Rumunjska i Srbija jedine su države za koje manje od pola ispitanika vjeruje da imaju dobre odnose.

Dodatno je zanimljiva činjenica da se Mađarima u godinu dana popravio dojam o svim susjedima, što je vjerojatno posljedica privremenog zatišja u izbjegličkoj krizi, zbog čega su izostale svađe sa susjedima.

Nézőpont Institut

Interesatno je da mađarskoj javnosti po svemu sudeći nisu pretjerano bitne teme koje znatno narušavaju percepciju odnosa u hrvatskim medijima, poput arbitraže između Ine i MOL-a, hrvatske tjeralice za direktorom MOL-a Zsoltom Hernádijem, najave kupovine udjela Ine od MOL-a...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:23