TAJNA BOGATSTVA

ŠTO SE KRIJE U TREZORU JOSIPA BROZA TITA? Nasljednici predsjednika SFRJ vode pravnu bitku za nasljedstvo

 Arhiva

Niti dva mjeseca nakon što su Titovi nasljednici od Kabineta predsjednika Srbije sudskim putem zatražili uvid u ostavštvinu bivšeg predsjednika Jugoslavije stvari se nisu pomakle s mrtve točke, javljaju Večernje novosti .

Odvjetnica Titovog sina Miše i unuke Zlatice tvrdi da iz Kabineta predsjednika i dalje nema nikakvog odgovora.

- Provjeravala sam na sudu, predsjednik još nije odgovorio. Jasno nam je da u njegov kabinet stiže mnogo dopisa, i da predsjednik ima mnogo državničkih obaveza, a ova mu svakako nije prioritet. Ali, ostavinska rasprava bez uvida u trezor Narodne banke Srbije se ne može nastaviti.

- Svi državni organi, uključujući Ured predsjednika, obavezni su po Ustavu postupiti po nalogu suda. Sigurni smo da će i predsjednik to poštovati - rekao je Goran Petronijević, odvjetnik Titovog unuka Joške Broza. On dodaje da je sud poslao dopis na Andrićev vijenac jer je Ured predsjednika pravni nasljednik Predsjedništva SFRJ, koje je poslije Titove smrti položilo u trezor NBS-a jedanaest zapečaćenih vreća, točnije 10 vreća s dragocjenostima i jednu s popisom tih stvari, pišu Večernje novosti .

Sud je naložio Predsjedništvu da omogući uvid u popis pohranjenih stvari, u prisustvu predstavnika Kabineta, nasljednika i predstavnika NBS. Ako se iz spisa utvrdi da su u ostalim vrećama Titove osobne stvari, i ove vreće bit će otpečaćene, a njihov sadržaj ući će u ostavinsku masu.

Iz Kabineta predsjednika kažu da nemaju odgovor na pitanje kad će dati "zeleno svjetlo" da se ovi sefovi otvore jer se popis na putu od suda do Kabineta izgubio.

Odvjetnici, inače, vjeruju da se u tih 10 vreća u NBS-u nalazi bar nešto od nedostajućeg Titovog novca i dragocjenosti. Sumnja se da je ondje pohranjeno šest njegovih posljednjih predsjedničkih plaća, autorski honorari za knjige te nešto zlata i nakita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:30