KAKO JE OVO MOGUĆE?!

Što se ovdje dogodilo? Objašnjenje ovih nadrealnih prizora je, zapravo, jako tužno...

Zgrada u Adiyamani je doslovno pojela automobile parkirane u njezinoj blizini

Adiyaman, Turska

 Ozkan Bilgin/Afp/Profimedia/Ozkan Bilgin/afp/profimedia

Niz nevjerojatnih fotografija koje stižu iz potresom pogođenog područja u Turskoj svjedoče o katastrofalnoj gradnji tamošnjih zgrada. Katovi na mnogim zgradama su se složili jedan na drugi kao palačinke što je otvorilo niz pitanja o tome u kojoj su mjeri posljedice prirodne katastrofe pogoršane ljudskim propustima pri gradnji kuća, piše Slobodna Dalmacija.

image
Ozkan Bilgin/Afp/Profimedia/Ozkan Bilgin/afp/profimedia

Na Twitteru se tako dijeli i fotografija zgrade iz Adıyamana, koja je doslovno pojela automobile parkirane u njezinoj blizini. Donji kat se složio kao da je od kartona i spustio netaknute gornje katove na parkirane automobile. To se vjerojatno dogodilo jer u prizemlju nema dovoljno nosivih zidova koji su uklonjeni kako bi se otvorio prostor za trgovinu.

- Prozorsko staklo na zgradi nije se razbilo. To je doista nadrealno! Staklo je jače od temeljne konstrukcije - zgraža se jedan od komentatora na Twitteru.

image
Ozkan Bilgin/Afp/Profimedia/Ozkan Bilgin/afp/profimedia

Godinama stručnjaci u Turskoj upozoravaju da su mnoge nove zgrade nesigurne zbog sustavne korupcije i vladinih politika koje su dopuštale tzv. amnestije za izvođače koji su se oglušili o građevinske propise, a sve kako bi se potaknuo građevinski ‘boom’ i napunio proračun plaćenim kaznama. Oni bi platili kaznu i nastavili graditi.

U Turskoj je izdano preko stotinu naloga za uhićenje u vezi s izgradnjom zgrada koje su se srušile u potresu, a možda nisu trebale da su se poštivali sigurnosni standardi.

Ima još zgrada u Adıyamanu, čija stakla na prozorima nisu ni popucala, no cijela se građevina iz temelja prevrnula na bok. Pogledajte i ovaj video:

Stanar susjedne zgrade Hasan Bozok pojasnio je kako se zgrada malo nagnula u prvom potresu, no kako ju je drugi skroz nagnuo na kuću koja se nalazi straga. Također, rekao je kako je bila stara samo godinu dana.

- Ne možemo shvatiti zašto se tako prevrnula. Naša koja ima kat manje je starija, sagrađena je 1996. i nije jako oštećena - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 04:56