PUCA DUGOTRAJNI SAVEZ STRANAKA

Strahoviti politički udar na najmoćniju političarku Europe: CSU raskida koaliciju s CDU-om

Odmah nakon objave prijedloga gotovo pola birača u anketi je podržalo ideju da se više na saveznoj razini ne ide zajedno s CDU
REUTERS/Hannibal Hanschke
 REUTERS

Raskol između demokršćana (CDU) i bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) najozbiljniji je u posljednjih 40 godina, upozorio je bavarski ministar financija Markus Söder nakon što je tjednik Spiegel objavio da predsjednik CSU Horst Seehofer planira samostalno voditi kampanju na parlamentarnim izborima 2017. ako kancelarka Angela Merkel ne odustane od politike otvorenih vrata prema izbjeglicama.

Södera se smatra vjerojatnim nasljednikom Horsta Seehofera, osebujnog premijera Bavarske koji mjesecima ratuje protiv izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel, s obzirom na to da je Bavarska kao najjužnija savezna država prvo odredište većine od više od milijun izbjeglica koliko ih je samo lani stiglo u Njemačku. Aktualni sukob Seehofera s kancelarkom Angelom Merkel Söder je usporedio s povijesnim sukobom Helmuta Kohla i Franza Josefa Straussa, zbog kojega je 1976. nakratko bila pukla koalicija koja traje od 1949. i prvih postratnih izbora u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Liberalni CDU

I tada je glavni razlog sukoba bila, prema mišljenju Bavaraca, suviše liberalna politika tadašnjeg CDU. Povijesni sukob na koji se referirao bavarski ministar izbio je nakon što je CDU-CSU prvi put nakon rata sišla s vlasti 1969. godine. Kohl je došao na čelo stranke tri godine kasnije. Sukob dviju strana postao je i osobni sukob između Kohla i konzervativnijeg Franza Josefa Straussa, vođe bavarskih kršćana koji je CSU vodio od 1961. godine.

Kad su ponovno izgubili izbore 1976., zastupnici CSU izglasali su prekid koalicije sa zastupnicima CDU u Bundestagu. Raskol je trajao kratko, jedva desetak dana, jer se Strauss povukao kad mu je Kohl zaprijetio da će CDU osnovati ogranak stranke i u Bavarskoj te na idućim izborima nastupiti protiv CSU. CDU ima ogranke u 15 od 16 njemačkih saveznih država, u svima osim u Bavarskoj. U Bavarskoj je CSU od rata osvajao apsolutnu većinu do 2008. kad su dobili “samo” 43,4 posto. Merkel i Seehofer ne kopiraju Kohla i Straussa. Danas su osobni odnosi među liderima koalicije dobri, a suradnja uobičajena. - Postoje istinske unutarnje razlike i moramo ih riješiti - poručio je Söder u nedjelju u razgovoru za javnu televiziju ZDF.

Skretanje ulijevo

Optužio je kancelarku Merkel da je skrenula ulijevo i otvorila prazninu na desnom političkom spektru, što je izvrsno iskoristila ekstremistička Alternativa za Njemačku (AfD) koja je na valu antiimigrantskog raspoloženja na nedavnim lokalnim izborima u Saskoj-Anhaltu osvojila više od 20 posto glasova. U bogatom Baden-Württembergu, u susjedstvu Bavarske, AfD je dobio 15 posto glasova.

Spiegel je u novom broju objavio da Seehofer planira posebnu predizbornu kampanju CSU za parlamentarne izbore 2017. ako Angela Merkel ne odustane od isuviše liberalne izbjegličke politike. Seehofer inzistira da se postavi gornja granica broja imigranata koliko ih Njemačka može primiti, što kancelarka odbija. - Birači moraju znati da glasaju za CSU, a ne za Angelu Merkel - rekao je Seehofer na jednom zatvorenom stranačkom sastanku. Ministar prometa Alexander Dobrindt izjavio je za Spiegel da je još uvijek otvoreno hoće li CDU i CSU imati zajednički izborni program.

Naravno da ne želimo desničarski ekstremizam, rekao je Söder.

- Ali, konzervativni, nacionalno orijentirani patriotski birači moraju imati svoj politički dom - upozorio je Bavarac. Za njemačke tradicionalne konzervativce multikulturalizam nije poželjan socijalni cilj, upozorava Wolfgang Bosbach u Rheinische Postu.

Čim je Spiegel izašao sa Seehoferovim planom, u nedjelju su objavljeni rezultati ankete prema kojima pola birača podržava ideju o izlasku CSU samostalno na izbore širom Njemačke: 45 posto birača takav korak smatra dobrim, a 40 posto je protiv, pokazalo je istraživanje instituta Infratest za javnu televiziju ARD.

Dio nezadovoljnika

CSU bi očito mogao računati i na dio glasova nezadovoljnika koji su se prelili AfD-u: među biračima tog izrazito antiimigrantskog pokreta-stranke njih čak 68 posto podržava ideju da CSU samostalno izađe na izbore širom Njemačke i prekine povijesnu koaliciju s CDU.

Prema posljednjem ispitivanju javnog mnijenja, koje je u nedjelju objavio Welt am Sonntag, CDU-CSU osvajaju 32 posto glasova, što je po anketama koje za taj list radi institut Emnid najlošiji rezultat od lipnja 2012. godine. Za SPD se izjasnilo 22 posto ispitanih a AfD je čvrsto treći s 14 posto. Ljevica (Die Linke) prema tom ispitivanju osvaja devet posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:27