KAO DA SU DJECA KRIVA

STRAŠNO PONIŽAVANJE ŠKOLARACA KOJI NEMAJU ZA GABLEC Doma ih šalju sa žigom o 'dugovanju' na ruci, blagajnice se deru na njih ako uzmu nešto u kantini

Dio američkih škola uopće ne daje gablec djeci koja nisu platila kantinu.
 REUTERS

Asistent u školi u Killeenu, Teksas, Kelvin Holt svjedočio je situaciji u kojoj je dijete u vrtiću ponižavano jer nije imalo za gablec. Isto to dijete jedno je od tisuće koju se u američkim školama posramljuje ako im roditelji nisu mogli platiti školsku kantinu.

- Blagajnica je djevojčici od četiri godine rekla "Nemaš novaca", uzela joj tacnu na kojoj je bilo mlijeko u tetrapaku i sve bacila u smeće. Malena se nije bunila nego je samo otišla u suzama - ispričao je za AP incident od prošle godine.

Holt je samo jedan od brojnih koji se bore protiv trenutačne politike u školskim kuhinjama diljem Sjedinjenih Američkih Država (SAD), za koje smatraju da ponižava djecu raznim načinima na koje se škole nastoje nositi s dugovima za školsku prehranu. Konkretno, ako roditelji ne plate gablec u školi, one ih na razne načine pokušavaju "nagovoriti" da plate dug. Neke tako ostave mali žig u boji na ruci djeteta koji je svojevrsni "podsjetnik" za račun, druge su umjesto toplog i uravnoteženog obroka hranu zamijenili jeftinim suhim sendvičima.

Tamošnji odjel za poljoprivredu apelira na vlasti da nađu drugačiji dogovor sa školama i da, primjerice, umjesto žigova na djeci roditeljima pošalju poruku ili e-mail.

CNBC izvještava o Novom Meksiku koji je među prvim saveznim zemljama koje su odlučile postupno ukidati ponižavajuće mjere koje posramljuju djecu pred vršnjacima. Za početak, neke škole odlučuju da će djeca koja imaju "dug" i dalje moći jesti u školskoj kantini dok se s roditeljima pregovara o plaćanju računa.

Programi "National School Lunch" osigurava besplatne obroke najsiromašnijoj djeci, no samo ako su u četveročlanoj obitelji koja godišnje ostvaruje manje od 32.000 dolara prihoda.

Mnoge škole su, da bi smanjile troškove zbog djece koja si ne mogu priuštiti hranu, obroke zamijenili jeftinijima, a što je najgore nedovoljno kvalitetnima za pravilnu prehranu djece. Šest posto škola uopće ne poslužuje hranu djeci koja nisu platila kantinu, pokazalo je nacionalno izvješće iz 2014. godine.

Kalifornija se protiv toga izborila izglasavanjem zabrane da se djeci koja nemaju novaca za gablec uskrati ručak, no borba s ovim problemom tek je na svom startu.

Ako vas zanima više o ovoj temi, možete pročitati cjelokupni izvještaj na CNBC-u na OVOJ poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:45