KONAČNA PRESUDA

STRAVIČNI DETALJI ZLOSTAVLJANJA Pedofil seksualno zlostavljao četverogodišnju kćerkicu, osuđen na 10 godina zatvora

 iStock / Getty Images/iStockphoto

Žalbeni sud u Nišu potvrdio je jučer presudu Višeg suda kojom je Gradimir V. (58) osuđen na 10 godina zatvora jer je u dva navrata tijekom 2014. napastovao svoju, u to vrijeme, četverogodišnju kćerkicu, piše Blic.

Presuda je sada postala konačna, nakon odluke Žalbenog suda da odbije njegovu žalbu, ali i žalbu Višeg tužiteljstva u Nišu koje je za pedofila tražilo 15 godina zatvora.

Zlostavljanje se prema navodima optužnice dogodilo u dva navrata - neutvrđenog dana 2014. i 28. travnja iste godine.

Slučaj je otkriven nakon što se djevojčica poslije posljednjeg boravka kod oca požalila da je bole genitalije pa ju je majka odvela kod liječnika.

Majka je posumnjala prvo da se dijete ozlijedilo igračkom u vrtiću, ali je djevojčica rekla da ju je dodirivao otac kada je bila kod njega i da se ona protivila. Kada je žena pozvala telefonom Gradimira i pitala ga zašto je to činio, on je odgovorio: 'Ti sanjaš, ako hoćeš da se ženiš, ženi se', a potom spustio slušalicu.

Majka je odvela dijete u Hitnu pomoć pa na Ginekološku kliniku, ali pregled nije mogao da se obavi jer je djevojčica počela bježati po ordinaciji kada je u prostoriju ušao muški doktor. Tek pregledom u totalnoj anesteziji utvrđeno da je došlo do oštećenja djevičnjaka.

Majka je svjedočila da je dijete ponovilo u više navrata da ju je otac dodirivao, pokazujući rukom kako je to činio i objašnjavajući da je dok je to radio 'brzo vrtio glavom i brzo pokretao ruku'. Majka je svjedočila i da djevojčica mjesec dana prije tog događaja nije željela odgovarati na pitanja o tome što je radila u očevoj kući i da se to dogodilo više puta.

Baka djevojčice po majci svjedočila je na suđenju da je dijete bilo vidno neraspoloženo kada ju je otac doveo kući, da se žalila da je bole genitalije i da je tražila da je odmah okupa. Po nalazu vještaka, do probijanja djevičnjaka došlo je najmanje sedam do deset dana prije pregleda, a najranije par mjeseci prije toga.

Gradimir V. je na suđenju negirao da je seksualno zlostavljao kći, objašnjavajući da je navedena povreda djevičnjaka mogla nastati dok je vozila bicikl jer sjedište ima 'malo oštrije rubove' te da se djevojčica voljela igrati na raznim spravama od metala pa je moguće i da se tako povrijedila. No, sud nije prihvatio njegovu obranu. ipak, kao olakšavajuću okolnost uzeli su to zlostavljač što ranije nije osuđivan, ali mu je za otežavajuću okolnost uračunato to što je kazneno djelo učinio prema svom djetetu koje je u to vrijeme imalo svega četiri godine, piše Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 04:02