ŠPIJUNSKA MISIJA

Stručnjaci iznenađeni: ‘Pa taj satelit radi, njime upravlja Sjeverna Koreja, znamo i što je sve snimao!‘

Ovaj manevar dokazuje da Malligyong-1 nije mrtav i da Sjeverna Koreja ima kontrolu nad satelitom, a dosad se mislilo da nije tako, tvrde eksperti

Lansiranje satelita Malligyong-1

 Kazuhiro Nogi/Afp

Prvi špijunski satelit Sjeverne Koreje je ‘živ‘, rekli su stručnjaci za svemir nakon što su uočili promjene u njegovoj orbiti koje sugeriraju da Pjongjang uspješno kontrolira letjelicu čije su mogućnosti i dalje nepoznanica.

Nakon dva podbačaja, Sjeverna Koreja je u studenom u orbitu uspješno lansirala satelit Malligyong-1. Državni mediji tvrde da je uspješno fotografirao vojno i politički osjetljiva područja u Južnoj Koreji, SAD-u i nekim drugim mjestima, no nisu objavljene nikakve slike. Nezavisni radio-amateri nisu detektirali nikakav signal sa satelita.

‘Sigruni smo da je satelit živ‘, napisao je u utorak u svom blogu Marco Langbroek, stručnjak za satelite s Tehnološkog sveučilišta Delft u Nizozemskoj.

Od 19. do 24. veljače, satelit je izveo nekoliko manevara kako bi podigao svoj perigej (najnižu točku svoje orbite), s 488 na 497 kilometara, kazao je Langbroek, navodeći podatke američkog Centra za kombinirane svemirske operacije.

‘Taj manevar dokazuje da Malligyong-1 nije mrtav i da Sjeverna Koreja ima kontrolu nad satelitom - za što se dosad mislilo da nije tako‘, rekao je.

Ministarstvo obrane Južne Koreje reklo je da je i njihova procjena da je satelit u orbiti, ali su dodali da neće dalje komentirati pojedinačne analize. U ponedjeljak je ministar obrane Shin Won-sik rekao da satelit ne pokazuje nikakve znakove obavljanja drugih zadaća ili sudjelovanja u izviđanju.

‘Iako trenutačno ne možemo biti sigurni snima li satelit slike, on u svakom slučaju izvodi orbitalne manevre, tako da je u tom smislu funkcionalan‘, napisao je Langbroek.

Manevar podizanja orbite bio je iznenađenje jer je prisutnost ugrađenog pogonskog sustava bila neočekivana, a prethodni sjevernokorejski sateliti nikad nisu manevrirali, rekao je.

‘Imati kapacitet za podizanje orbite satelita velika je stvar‘, rekao je Langbroek.

To znači da dokle god ima goriva u satelitu, Sjeverna Koreja može produžiti životni vijek satelita podizanjem njegove visine kada postane preniska zbog raspadanja orbite, zaključio je.

Astronom s Harvarda Jonathan McDowell rekao je da se čini da je satelit ispravljao svoj položaj u svemiru dok se vraćao na mjesto gdje je bio nakon lansiranja, umjesto da se neprijateljski kreće prema satelitu druge zemlje - za što je ovaj satelit ipak puno premalen.

SAD, Rusija i Kina, najveće svjetske svemirske sile, posljednjih su godina lansirale satelite koje imaju sve veću sposobnost manevriranja i pregleda drugih orbitalnih objekata.

Ali tvrtke i zemlje često manevriraju svojim satelitima kako bi poboljšale položaj objekta u orbiti. Razni drugi razlozi za manevriranje uključuju izbjegavanje drugih satelita ili komada svemirskog otpada ili - ovisno o sposobnostima satelita - prelazak iznad područja od interesa na Zemlji.

Američko svemirsko zapovjedništvo, koje prati sve aktivne objekte u orbiti i ponekad procjenjuje njihovu funkciju, nije odmah komentiralo sjevernokorejski satelit. Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja obećala je lansirati još tri špijunska satelita 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:11