VELIKI PREOKRET

Sud Europske unije odlučio: Apple ipak ne mora platiti Irskoj 13 milijardi eura poreza!

Ovim je zadan ozbiljan udarac izvršnoj potpredsjednici Komisije Margrethe Vestager
Tim Cook
 Angela Weiss

Sud Europske unije poništio je odluku Europske komisije koja je kompaniji Apple 2016. godine naredila da Irskoj plati porez u iznosu od 13 milijardi eura za svu dobit koju je tvrtka ostvarila u toj državi članici u periodu od 2003. do 2014. godine. Izvršni direktor Applea tu je odluku Komisije prozvao totalnom političkom glupošću, zbog čega je uz podršku Irske, koja nije željela reformirati svoj porezni sustav zbog kojeg uživa status porezne oaze, pokrenuo višegodišnju sudsku bitku u Luksemburgu. Apple posluje u Irskoj još od 1980-tih, a trenutno zapošljava oko 6000 radnika.

"Europska komisija nije uspješno dokazala da je Appleu tijekom poslovanja u Irskoj bila dodijeljena protuzakonita tržišna prednost", stoji u službenom rješenju suda, čime je zadan ozbiljan udarac izvršnoj potpredsjednici Komisije Margrethe Vestager, koja je tijekom mandata Jean-Claudea Junckera neumorno pokušavala smanjiti moć divova Silicijske doline u EU.
Irsko ministarstvo financija pozdravilo je presudu.

"Irska je uvijek jasno davala do znanja da ne postoji poseban tretman niti jedne kompanije koja posluje u našoj državi, uključujući i dvije Appleove tvrtke ASI i AOE. Sve tvrtke plaćaju točan iznos poreza u skladu s poreznom politikom naše države", stoji u priopćenju nadležnog resora.

Presudom je zadovoljan i Apple.

"Ovaj slučaj nikada nije bio fokusiran na iznos poreza koji plaćamo, nego na mjesto na kojem smo ga primorani platiti", piše u njihovoj izjavi, uz dodatak da su "ponosni što ih se smatra najvećim poreznim obveznikom na svijetu, zbog čega su svjesni svoje uloge u društvu".

"Apple je platio više od 100 milijardi dolara poreza na dobit diljem svijeta tijekom proteklog desetljeća, kao i desetke milijardi dolara ostalih parafiskalnih nameta", ističu u kompaniji.

Podsjetimo, EU je optužio Apple da dobit ostvarenu u Europi, Africi i na Bliskom istoku te Indiji registrira u Irskoj, članici s najpovoljnijom poreznom politikom, zbog čega Bruxelles sumnja da je uživao tržišnu prednost u odnosu na druge kompanije. Godine 2016. Vestager je otišla i korak dalje nazvavši "protuzakonitom državnom pomoći" te je uime Komisije naredila Appleu da Irskoj isplati navedeni iznos i kamate, zbog čega su zaiskrili odnosi između SAD-a i EU.

"Europska komisija pokušava promijeniti Appleovu poslovnu povijest u Europi te, ignorirajući irske porezne zakone, prouzročiti poremećaje u međunarodnom poreznom sustavu", napisao je Tim Cook 2016. u otvorenom pismu američkoj federalnoj vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:46