KUĆNI PRITVOR ZA GABRIELEA

Suđenje sobaru Benedikta XVI. počinje na jesen

 AFP

Afera “Vatileaks” - kako je nazvan slučaj “curenja” povjerljivih dokumenata iz Vatikana, pa i s privatnoga pisaćeg stola pape Benedikta XVI . u njegovu apartmanu, u neka talijanska glasila - imat će svoj sudski epilog ujesen.

Brane mu komunikaciju

Osumnjičeni Paolo Gabriele (46), donedavni Papin sobar, prvi čovjek koga je u posljednjih stotinjak i više godina zatvorila Vatikanska žandarmerija, pušten je iz istražnog zatvora i smješten u kućni pritvor, u svoj vatikanski stan zajedno s obitelji, gdje mu je zabranjeno komunicirati s vanjskim svijetom. Dok je u drugim državama iz kućnog pritvora moguće uteći, u Vatikanu je to mnogo teže: morao bi izići ne samo iz stana, nego i kroz jedan od graničnih prolaza, od kojih su najprometnija Vrata sv. Ane, ali na svakome od tih prolaza vazda stražare švicarski gardisti, nedaleko od njih su i žandari - a svatko od njih pozna manje-više svakog stanovnika

Djelovao sam

Suđenje će biti u kasnu jesen, najavio je voditelj Ureda za novinstvo Svete Stolice o. Federico Lombardi obznanivši prethodno novinarima da je Gabriele pušten iz istražnog zatvora, da je istraga pri kraja i da će uskoro biti podignuta optužnica. .

Dan ranije Gabriele je ispitivan ponovo, rekao je njegov branitelj Carlo Fusco. Po njegovim riječima, Gabriele je priznao što je učinio, naglasio da je pritom imao najbolje nakane (da navede Papu da otjera one koji čine zlo po Vatikanu), te da je sve učinio sam. Gabriele će tražiti oproštenje od Pape, najavio je Fusco.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:05