NE OSJEĆA SE KRIVIM

Suđenje za korupciju američkom senatoru poništeno jer se porota nije mogla dogovoriti

 Profimedia, SIPA USA

Suđenje američkom demokratskom senatoru Robertu Menendezu za korupciju poništeno je u četvrtak jer porota nije mogla donijeti jednoglasnu odluku o presudi koja je mogla imati teške političke posljedice na nacionalnoj razini.

Robert Menendez, 63-godišnji senator New Jerseyja, bio je optužen za korištenje vlastita položaja kako bi zaštitio interese bogatog prijatelja oftalmologa i poslovnog čovjeka s Floride, Salomona Melgena, a zauzvrat je dobivao darove i donacije za kampanju.

No nakon četverodnevnog vijećanja porota nije mogla odlučiti spada li pomoć senatoru u korupciju ili je tek riječ o prijateljstvu dvoje ljudi.

Na odlasku sa suda u Newarku, blizu New Yorka, gdje mu se sudi od 6. rujna, senator je rekao kako je postupak bio "nepravedan".

- Slučaj je počeo loše i istraga je vođena loše. Pogriješio sam, ali moje pogreške nisu kazneno djelo - izjavio je.

Menendez, koji niječe optužbe, koristio je brojne besplatne letove privatnim zrakoplovima i najam vile u Dominikanskoj Republici, plaćena su mu tri noćenja u luksuznom hotelu Park Hyatt Paris-Vendome, ručkovi, partije golfa..., a dobio je i više od 750.000 dolara donacija za kampanju.

Zauzvrat je, tvrde savezni tužitelji, pomogao Salomonu Melgenu da njegova tvrtka dobije ugovor za kontrolu robe s carinskom službom Dominikanske Republike, posredovao je da liječnikove djevojke iz Brazila, Dominikanske Republike i Ukrajine ishode američke vize, a urgirao je i da se riješi Melgenov spor s američkim ministarstvom zdravstva.

Tužiteljstvo je prihvatilo najmanje 14 točaka optužnice za razdoblje od 2006. do 2013.

Da je osuđen, Menendez bi bio izložen golemom političkom pritisku da napusti Senat, a guverner New Jerseyja bi morao imenovati njegova zamjenika. A sadašnji guverner, kojemu mandat istječe u siječnju, je Chris Christie, republikanac koji bi najvjerojatnije imenovao republikanca, pa bi demokrati izgubili jedno mjesto, dok su u Senatu 52 republikanca i 48 demokrata.

No senator bi sada mogao odgovarati kolegama. Vođa republikanske većine Mitch McConnell zatražio je pokretanje istrage etičkog odbora Senata "zbog teških optužaba" protiv Menendeza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:23