NEVJEROJATNO

Suludi razmjeri cenzure u Kini: Uklonili fotografiju zagrljenih trkačica zbog ‘zabranjenih brojeva‘ na dresovima?!

Peking pomno nadzire bilo kakve reference na taj događaj pa su s interneta unutar Kine uklonjena sva spominjanja tog krvavog dana

Lin Yuwei i Wu Yanni

 Jiang Han/Xinhua Via Afp

Čini se da je Kina cenzurirala fotografiju dvije kineske trkačice koje su se zagrlile nakon finala utrke s preponama i to zato što su brojevi na njihovim dresovima slučajno stvorili referencu na pokolj na Trgu Tiananmen 1989. godine, piše CNN.

Fotografija prikazuje Lin Yuwei sa startnim brojem 6 i Wu Yanni sa startnim brojem 4 kako se grle nakon ženske utrke na 100 metara s preponama u finalu Azijskih igara u Hangzhou.

Kako su sportašice stajale zajedno, njihovi startni brojevi slučajno su oblikovali ‘6 4‘ što je par brojeva koji se smatra referencom na 4. lipanj 1989. - dan kad se dogodio masakr.

Toga dana su vojni tenkovi ušli u glavni grad Kine Peking i u krvi ugušili studentske prosvjede za demokraciju na Trgu Tiananmen.

image

Lin Yuwei i Wu Yanni

Jiang Han/Xinhua Via Afp

Peking pomno nadzire bilo kakve reference na taj događaj pa je i s interneta unutar Kine uklonio sva spominjanja tog krvavog dana. Vlasti se također trude ukloniti sve reference na Tiananmen s društvenih mreža, uključujući i naizgled nedužne i s tim događajem posve nepovezane slučajeve u kojima se brojevi 6 i 4 pojavljuju zajedno, kao i broj 89 - što bi se sve moglo protumačiti kao podsjećanje na pokolj.

Utrka se održala 1. listopada, kad se obilježava Kineski nacionalni dan, što je vrlo delikatna prilika kad se vlasti posebno trude osujetiti sve eventualne pokušaje disidenata da ometu slavlje.

Državni TV kanal CCTV prvo je u nedjelju navečer objavio sliku dvije trkačice na društvenoj mreži Weibo, no nešto kasnije slika je uklonjena.

Pretragom na Weibo-u tu sliku kasnije više nije bilo moguće naći, no ima drugih slika na kojima su startni brojevi trkačica manje uočljivi.

image

Lin Yuwei i Wu Yanni

William West/Afp

Spornu fotografiju više nije moguće pronaći niti na Baidu-u, popularnoj kineskoj tražilici, a Google je u zemlji ionako blokiran.

Slika se još može vidjeti u članku koji je u ponedjeljak objavila medijska agencija Xinhua, no brojevi su izrezani i ne vide se.

CNN je poslao zahtjev za komentar Weibo-u, Baidu-i i Odjelu za propagandu Kineske komunističke partije.

image

Lin Yuwei i Wu Yanni

Li Yibo/Xinhua Via Afp

Kina strogo cenzurira ne samo sve kritike Komunističke partije, već i sve one stvari koje smatra osjetljivima i u suprotnosti s partijskim vrijednostima i ideologijom.

Ta su pravila i ranije rezultirala cenzurom onoga što bi se nekima moglo činiti bezazlenim slikama, poput ženskog dekoltea i modela muškaraca u donjem rublju što su trikovi koji se koriste na društvenim mrežama kako bi se povećala prodaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:08