ZA RAST I ZAPOŠLJAVANJE

Summit u Bruxellesu: EU daje 120 milijardi eura za spas posrnulih gospodarstava

Konačni dogovor o paktu za rast i zapošljavanje još nije postignut, jer Italija i Španjolska prije toga žele isposlovati smanjenje troškova zaduživanja.
European Council President Herman Van Rompuy speaks during a media conference at an EU Summit in Brussels on Thursday, June 28, 2012. European leaders gathering Thursday in Brussels are set to sign off on a series of measures to boost economic growth but expectations of a breakthrough on the pooling of debt have fallen by the wayside. (AP Photo/Virginia Mayo)
 AP

BRUXELLES - Čelnici zemalja članica Europske unije dogovorili su u četvrtak, prvi dan summita u Bruxellesu da se za poticanje rasta namijeni oko 120 milijardi eura, ali konačni dogovor o paktu za rast i zapošljavanje još nije postignut, jer Italija i Španjolska prije toga žele isposlovati smanjenje troškova zaduživanja.

Čelnici eurozone odlučili: Uspostavit ćemo nadzorni mehanizam koji će omogućit izravnu dokapitalizaciju banaka iz kriznih fondova

"Dogovorili smo se o nekim točkama. Za rast i zapošljavanje mobilizirat ćemo oko 120 milijardi eura", rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy na konferenciji za novinare.

Polovicu iznosa, 60 milijardi eura, namijenjenog za mjere rasta osigurala bi Europska investicijska banka, koja će biti dokapitalizirana s 10 milijardi eura, dodatnih 55 milijardi treba doći iz nepotrešenih sredstava iz Kohezijskog fonda, a pet milijardi eura dolazi iz pilot-faze projektnih obveznica koja će započeti ovoga ljeta investicijama u energiju, prometnu i širokopojasnu internetsku infrastrukturu.

Na pitanje je li dogovor o paktu za rast i zapošljavanje blokiran zbog zahtjeva Italije koja traži hitne mjere koje bi osigurale smanjenje kamata na obveznice zemalja u poteškoćama, Van Rompuy je odgovorio da dogovor zapinje zbog dviju zemalja. Druga zemlja očito je Španjolska.

Kamate koje na svoje dugove plaćaju Španjolska i Italija postoje sve neizdržljivije i postoji bojazan da se one za neko vrijeme neće moći financirati na financijskim tržištima.

Stoga talijanski premijer Mario Monti želi dobiti mehanizam koji bi zaustavio rast kamata. Njegova je ideja da se kriznim fondovima EU-a EFSF-u ili EMS-u omgući da ne tržištu kupuju obveznice prezaduženih zemalja.

Čelnici su gotovo sedam sati razgovorali o Višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje 2014-2020 i paktu za rast i zapošljavanje. Zbog toga će nastaviti s radom tijekom noći o budućem ustrojostvu eurozone.

Prema diplomatskim izvorima, vodi se prava bitka između onih koji na prvo mjesto stavljaju bezuvjetnu solidarnost i onih koji traže temeljitu promjenu upravljanja u eurozoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:05