MERKEL KOD PAPE

SUSRET POGLAVARA KATOLIČKE CRKVE I NJEMAČKE KANCELARKE Vatikanu donijela slatko od mlijeka i požalila se na Donalda Trumpa

Podržavši još jednom Pariški ugovor o ograničenju globalnog zatopljenja, indirektno su, ali jasno oboje kritizirali odluku američkog predsjednika da Sjedinjene Države povuku svoj potpis s tog sporazuma
 REUTERS

Poglavar Katoličke crkve papa Frane i njegova jučerašnja gošća u Vatikanu njemačka kancelarica Angela Merkel bez napora su se usuglasili kako i dalje treba rušiti zidove, razvijati multilateralno društvo, sklapati, implementirati i poštivati međunarodne ugovore i sporazume, te se znatno više baviti Afrikom - prenijela je novinarima šefica njemačke vlade. U veoma sličnom tonu bilješka koju je prenio Ured za novinstvo Svete Stolice kaže da su “u toku srdačnih razgovora evocirani dobri odnosi i plodotvorna suradnja između Svete Stolice i Njemačke. Na red su zatim došla pitanja od zajedničkog interesa, s osobitim obzirom na skori sastanak G20 u Hamburgu, pa su se usuglasili da je nužno posvetiti osobitu pozornost odgovornosti međunarodne zajednice u suprotstavljanju siromaštvu i gladi, globalnoj prijetnji terorizmom, te klimatskim promjenama.”

Četrdesetak minuta

Sitne razlike u naglascima govore što je preče Njemačkoj, a što Svetoj Stolici, ali nema sumnje, barem onome tko konstantno prati istupe i pape Bergoglia i kancelarice Merkel, da u svjetskim pitanjima imaju veoma konvergentna gledišta. Podržavši još jednom Pariški ugovor o ograničenju globalnog zatopljenja indirektno su ali jasno kritizirali odluku američkog predsjednika Trumpa da USA povuku svoj potpis s tog sporazuma. Papu i Kancelaricu, kojima je ovo bio šesti zajednički susret, već tradicionalno spaja znatna suglasnost u političkim, socijalnim i humanitarnim gledištima, počev od averzije spram zidova i sklonosti mostovima.

Razgovor je trajao četrdesetak minuta. Papa dobro govori njemački, jer je dio studija proveo u Njemačkoj.

Angela Merkel je svratila u Vatikan na povratku iz Meksika i Argentine, gdje je razgovarala o pripremama za sastanak na vrhu G20 sljedeći mjesec, kada će kao domaćica predati jednogodišnje predsjedanje tim formatom globalnog koordiniranja argentinskom predsjedniku Mauriciju Macrìju, sadašnjem predsjedavajućem i zajedničkog tržišta Mercosura i Unije južnoameričkih naroda. Jačanje trgovinskih i inih ekonomskih odnosa između Mercosura i Evropske unije bila je dodatna tema razgovora u Buenos Airesu.

Dulce de leche i Beethoven

Merkel je Papi iz njegove argentinske domovine donijela dulce de leche (doslovce: slatko od mlijeka), omiljene konfituru od karamelizirana mlijeka koja se rabi kao namaz. Iz Njemačke mu je pak donijela komplet kompaktnih diskova s Beethovenovom glazbom. Papa nije uzvratio pivom i kobasicama, nego klasičnim trojstvom programskih dokumenata svog pontifikata - Evangelii gaudium, Laudato si’, te Amoris laetitia - ovaj put prevedenima na njemački (“Nisu na latinskome?”, zafrkavala se Kancelarica pred uključenim kamerama).

Papa se prije početka audijencije žalovao njemačkom izaslanstvu zbog smrti bivšeg kancelara Helmuta Kohla. Frane je istaknuo Kohlovu ulogu u rušenju Berlinskog zida.

Merkel je nakon Pape, kako je uobičajeno, razgovarala s njegovim kardinalom državnim tajnikom Pietrom Parolinom.

Večer ranije je u Veleposlanstvu SR Njemačke kancelarica Merkel razgovarala s predstavnicima Centra za zaštitu malodobnih koji je osnovalo isusovačko Papinsko grgurovsko sveučilište i koje se bavi suzbijanjem pedofilije među klerom. Centar vodi njemački isusovac Hans Zollner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:37