VODI SE MRTVA TRKA

Sutra je Dan D za Slovačku: Ako pobijedi ovaj čovjek, suverenitet Ukrajine bit će doveden u pitanje

Pellegrini uživa potporu premijera Roberta Fica koji ne želi slati nikakvu vojnu pomoć Ukrajini

Peter Pellegrini

 Tomas Benedikovic/Afp

Slovačka se priprema za predsjedničke izbore u subotu čiji će rezultat, po analitičarima, ublažiti ili ojačati skepticizam te članice NATO-a i EU-a u vezi rata u Ukrajini.

Po ispitivanjima javnog mnijenja, izbori 23. ožujka rezultirat će dvobojem između saveznika premijera naklonjenog Rusiji i liberalnog diplomata koji bi mogao biti svojevrstan štit u odnosu na stajališta vlade prema Ukrajini.

Od 11 kandidata, favoriti su bivši premijer i sadašnji predsjednik parlamenta Peter Pellegrini i bivši ministar vanjskih poslova Ivan Korčok.

Pellegrini uživa potporu premijera Roberta Fica koji ne želi slati nikakvu vojnu pomoć Ukrajini, dovodi u pitanje suverenitet te zemlje i poziva na mir s Rusijom.

Korčok je odlučno proukrajinski nastrojen i dijeli stajališta predsjednice u odlasku Zuzane Čaputove koja je žestoko kritizirala vladu i odlučila da se neće kandidirati za drugi mandat.

„U slučaju Pellegrinijeve pobjede, možemo očekivati jačanje sadašnje pozicije vlade i njezina narativa”, ocijenio je Michal Mislovič, politički analitičar agencije za ispitivanje javnog mnijenja Median.

„Pobijedi li Korčok, možemo očekivati da će biti protuteža vladi i parlamentu u tom pogledu”, rekao je.

Predsjednik ratificira međunarodne ugovore, imenuje glavne suce, uključujući predsjednika Vrhovnog suda, i vrhovni je zapovjednik oružanih snaga. Može i staviti veto na zakone koje je usvojio parlament.

Podjele

Agencije za ispitivanje javnog mnijenja predviđaju tijesnu utrku.

Po zadnjem ispitivanju agencije Focus, Pellegrini može računati na 35 posto glasova, a Korčok na 34.

Ako nijedan kandidat ne dobije više od 50 posto glasova, drugi krug izbora održat će se 6. travnja.

Rat u Ukrajini, koji je počeo ruskom invazijom u veljači 2022., ključna je tema predizborne kampanje.

„To je tema koja izaziva duboke podjele među odraslom populacijom Slovačke”, rekao je Mislovič.

Pellegrini se s time slaže.

„Slovačka politička scena podijeljena je na one koji podržavaju nastavak rata pod svaku cijenu i one koji traže mirovne pregovore”, rekao je.

„Ja spadam u ovu drugu kategoriju”, rekao je.

Shizofreni pristup

Taj 48-godišnjak predsjednik je stranke Hlas-SD, mlađeg partnera u vladinoj koaliciji koju predvodi Smer-SD, a obuhvaća i malu nacionalističku stranku SNS.

Po analitičaru Radoslavu Štefančiku, Pellegrini ima tendenciju preuzimati vladine pozicije u vezi Ukrajine.

„Vlada ima shizofreni pristup toj temi. S jedne strane šalje verbalne signale koji ukazuju da je naklonjena ruskoj vladi (...) S druge, podržava poteze Europske unije i NATO-a prema Rusiji”, rekao je taj analitičar s Ekonomskog fakulteta u Bratislavi.

Korčok (59) se otvoreno svrstava u proukrajinski tabor.

„Ruska Federacija ruga se međunarodnom pravu... Ne mislim da se Ukrajina mora odreći dijela teritorija kako bi se postigao mir”, rekao je.

„Prvi uvjet da bi se moglo govoriti o mirnom rješenju za taj rat je da ruski projektili prestanu gađati ukrajinske škole i bolnice”, dodao je.

Premda je na izborima neovisan kandidat, Korčoka podržavaju oporbene stranke koje smatraju da bi Pellegrinijeva pobjeda otvorila put predsjedničkim pomilovanjima vladinih saveznika koji su osuđeni za korupciju.

Na izborima su se kandidirali i bivši predsjednik Vrhovnog suda Štefan Harabin, koji zastupa otvorena prokremaljska stajališta, zatim Marian Kotleba, bivši zastupnik krajnje desnice te bivši premijer Igor Matovič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 06:56