GRAĐANSKI RAT

SVE OTVORENIJI SUKOB AMERIKANACA I RUSA OKO SIRIJE Washington Moskvi zaprijetio prekidom svake komunikacije o Siriji ako ne prestanu napadi na Alep

Fotografije razrušenog Alepa
 Handout / Abdlhrman Ismail / Khalil Ashawi / Carols Barria / Aleksander Zamiliančenko / Reuters / Screenshot AMC / Sana Sana

Američki državni tajnik John Kerry upozorio je svojeg ruskog kolegu, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, da će Washington prekinuti svaku komunikaciju s Moskvom o Siriji ako Rusi smjesta ne prestanu s bombardiranjem Alepa, piše BBC.

Kerry je u telefonskom razgovoru s Lavrovom također optužio Rusiju da u napadima na Alep koristi zapaljive bombe poput napalma i bombe koje služe probijanju bunkera te je je obavijestio Lavrova da se "Sjedinjene Države pripremaju na prekid bilateralne suradnje s Rusijom u vezi sa Sirijom, napose što se tiče uspostave zajedničkog centra" za vojnu koordinaciju predviđenog američko-ruskim sporazumom potpisanim u Ženevi 9. rujna. Tim je sporazumom uspostavljeno primirje u Siriji koje je propalo deset dana poslije.

Suradnja Moskve i Washingtona koju je John Kerry zagovarao mjesecima prekinut će se osim ako "Rusija odmah ne donese mjere kako bi zaustavila napad na Alep i ne obnovi prekid vatre" narušen 19. rujna po odluci sirijske vlade usred zasjedanja UN-ove Opće skupštine u New Yorku.

Od propasti kratkotrajnog primirja traju žestoka bombardiranja Alepa, koja stanovnici opisuju kao najgora od početka rata. Koncentrirana su na istočni dio grada koji se od 2012. godine nalazi pod kontrolom pobunjenika (među kojima ima i notornih terorističkih grupa kao što je Fatah al Šam, bivša Fronta Nusra) i u kojem je danas zarobljeno oko 250 000 ljudi, od čega veći broj djece.

Opsadu istočnog Alepa, sada praćenu i neprestanim bombardiranjem, provode režimske snage Bašara Al-Asada, uz svesrdnu rusku potporu. Od početka novog vala bombardiranja u istočnom je dijelu grada poginulo nekoliko stotina ljudi, a od petka je prema podacima UNICEF-a ubijeno najmanje 96 djece, uz 223 ozlijeđenih.

Dvije najveće bolnice u pobunjeničkom dijelu Alepa pogođene su u bombardiranjima za koja nevladine organizacije i stanovnici tvrde da su namjerna i namijenjena uništavanju infrastrukture u toj zoni. Prema pisanju Guardiana, u cijelom je istočnom Alepu ostalo jedva 30-ak doktora na 250.000 ljudi.

Zbog svega toga su Amerikanci otvoreno optužili Ruse da sudjeluju u napadima na civilne mete i da su "vrlo moguće" počinili ratni zločin.

Iako su obje strane zadnjih dana naizgled pokušavale oživiti mirovni sporazum, Amerikanci se osjećaju prevarenima zbog nikad žešćih napada te smatraju da su im Rusi cijelo vrijeme lagali o svojim pravima namjerama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:30