NAJVEĆI BLAGDAN

SVEČANA MISA KAO UVOD U USKRS Papa predvodio bdijenje u Vatikanu

 AFP

Papa Franjo je u subotu navečer na uskrsnom bdijenju u bazilici Svetog Petra u Rimu pozvao katolike da pronose vjeru do granica Zemlje.

Obilježavajući drugi Uskrs u svojem pontifikatu, argentinski Papa je predvodio svečanu misu pred nekih 10.000 ljudi u bazilici sv. Petra, najvećoj kršćanskoj crkvi.

Tijekom propovijedi kojom se komemorira uskrsnuće Isusa, Jorge Bergoglio je rekao da Uskrs predstavlja "nešto lijepo, crpljenje nove energije koja je u korijenu naše vjere".

Njegova poruka podsjeća na ponavljanu želju da Katolička crkva bude bliža običnim ljudima, internacionalnija i manje usmjerena na Vatikan.

Papa Franjo je pozvao vjernike da budu svjedoci Kristova uskrsnuća. "To nije povratak unatrag, nije nostalgija. To je vraćanje prvoj ljubavi, kako bi primili vatru koju je Isus zapalio u svijetu i njezino pronošenje svima, do granica Zemlje".

U subotu je Papa udijelio sakramente kršćanske inicijacije desetak osoba starih između 7 i 58 godina iz Italije, Bjelorusije, Senegala, Libanona, Francuske i Vijetnama.

Obred uskrsnog bdijenja je počeo u atriju bazilike svetog Petra vatrenim blagoslovom i pripremom svijeća Uskrsa, prije procesije prema oltaru u tišini i potpunom mraku.

Papa Franjo je također osigurao obrok beskućnicima oko kolodvora Termini u Rimu uz novčanicu od 50 eura za svakoga. U subotu ujutro isti je dar uručen tridesetak žena smještenih u Vatikanu kod sestara majke Tereze iz Kalkute, izvijestio je Radio Vatikan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:40