'MADE IN SVETA NEDELJA'

SVI PRIČAJU O JAGUARU S RIMČEVIM POTPISOM U KOJEM SU SE VOZILI HARRY I MEGHAN: Legendarni Enzo Ferrari proglasio ga je 'najljepšim autom svih vremena'

 
Vojvotkinja i vojvoda od Sussexa
 Steve Parsons/Pool / REUTERS

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, princ Harry i Meghan Markle, nakon vjenčanja u kapelici sv. Jurja u Windsoru na svečani su prijem na imanju Frogmore odjurili u srebrno sivom Jaguaru modela E-Type Zero.

Automobil koji je prvi puta predstavljen u rujnu 2017. godine kao moderna varijanta Jaguarovog E-tipa 1,5 Roadster iz 1968. godine svojim je pojavljivanjem na kraljevskom vjenčanju ponovno pobudio interes medija.

Riječ je naime o električnoj varijanti automobila koji je Enzo Ferrari svojevremeno "proglasio najljepšim automobilom svih vremena", a negdje mjesec dana nakon predstavljanja automobila otkriveno je da je tvrtka Rimac Automobili zaslužna za konverziju na struju.

Naime, globalni direktor odnosa s javnošću za specijalne projekte u Jaguar Land Rover otkrio je za YouTube kanal "fullychargedshow" da je Rimac u suradnji s Jaguarom zaslužan za razvoj pogon automobila koji ne ugrožava originalnu konstrukciju benzinskog pogona.

Mate Rimac tu je činjenicu prošle godine potvrdio u velikom intervjuu za Jutarnji. "Trenutno radimo sa sedam velikih proizvođača. Evo, ovih dana je postala javna informacija da radimo za Jaguar, što nije trebalo izaći u javnost, ali je jedan od njihovih šefova to rekao u jednom intervjuu, pa sada i mi možemo pričati o tome", rekao je Rimac.

U ovom trenutku nije poznato je li Rimac znao da će upravo tim modelom Jaguara na kojem su radili vojvoda od Sussexa svoju suprugu odvesti na raskošni prijem na kraljevskom imanju Frogmore.

Originalni XK redni motor sa šest cilindara zamijenjen je strukturalno kompatibilnim električnim pogonom te E-Type Zero koji je vozio vojvoda od Sussexa posjeduje 220 kW snage (295 konjskih snaga) te je 46 kilograma lakši od originalnog modela, a može ubrzati od nule do 100 km/h za 5,5 sekundi, što je šest sekundi manje od originala. XK motor je imao 265 konjskih snaga, a novom je modelu brzina ograničena radi optimalnog vozačkog iskustva.

S jednim punjenjem litij-ionska baterije automobil može prijeći 273 kilometra te mu treba šest do sedam sati da se ponovno napuni nakon pražnjenja baterije. Cijeli prednji dio automobila pretvoren je u poklopac motora. Interijer automobila također je moderniziran. Kontrolna ploča izgrađena je ugljikovih vlakana, a svjetla su zamijenjena s LED varijantama. Instrumenti se podešavaju dodirom, a automobil više nema ni stražnju ispušnu cijev.

Iz Jaguara kažu da bi automobil mogao u proizvodnju ići 2020. godine. Daily Mail je svojevremeno pisao da Jaguar E-Type Zero košta 350 tisuća funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 20:05