PODMUKLI PLAN

Svi su se pitali zašto nije bilo masovnih uhićenja na sprovodu Navaljnog. Čini se da imamo odgovor

Rusija postaje sve bolja u slamanju svojih neistomišljenika i održavanju oštre razine represije, rekao je jedan ruski aktivist

Gužva ispred groblja na kojem je pokopan Aleksej Navaljni

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Najmanje pet osoba, koje su u Moskvi prisustvovale sprovodu Alekseja Navaljnog, privela je ruska policija, izvijestio je ruski nadzorni organ OVD-Info, sugerirajući da se Kremlj nastavlja obračunavati s pristašama oporbenog čelnika.

Jedna žena, koja je snimljena kako na pogrebu skandira proukrajinski slogan "slava herojima", uhićena je u ponedjeljak, rekao je odvjetnik koji je zastupa. Dobila je novčanu kaznu, a nakon 24 sata puštena je na slobodu.

Policija je u utorak, pod zasad još nepoznatim optužbama, uhitila još dvoje sudionika pogreba, priopćila je ruska neovisna novinska kuća Agenstvo.

- Ruske sigurnosne snage vjerojatno su koristile moskovski opsežni sustav nadzora i tehnologiju prepoznavanja lica za identifikaciju sudionika. Na to su upozorile i neke neovisne ruske skupine za ljudska prava - rekao je tajnik OVD-Infa, Dmitrij Anisimov.

Nekoliko dana prije sprovoda, vlasti su postavile nekoliko novih nadzornih kamera oko crkve i groblja, prenosi portal Semafor.

image

Gužva ispred groblja na kojem je pokopan Aleksej Navaljni

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Prema procjenama OVD-Infa, otkako je Navaljni umro, zbog prosvjeda diljem Rusije privedeno je više od 400 ljudi.

Ova uhićenja najnoviji su dokaz sve veće ovisnosti Kremlja o tehnologiji nadzora, koji tako želi održati oštru razinu represije. Prepoznavanje lica i nadzorne kamere imale su ulogu u uhićenjima stotina prosvjednika otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, pokazalo je istraživanje Reutersa.

Dok su stotine tisuća nadzornih kamera u Moskvi izvorno hvaljene kao odličan i učinkovit način za hvatanje kriminalaca i poboljšanje javne sigurnosti, iste su sad okrenute protiv prosvjednika.

- Rusija postaje sve bolja u slamanju svojih neistomišljenika. Ako digitaliziraju sve baze podataka i spoje ih u jednu zajedničku, moći će pronaći sve - rekao je jedan ruski aktivist za Wired.

No stotine Rusa i dalje nastavljaju posjećivati grob Alekseja Navaljnog. Članak u Sobesedniku, jednoj od rijetkih liberalnih publikacija koje se još tiskaju u Rusiji, opisao je "divovske redove tijekom vikenda", dok su "buketi ostavljeni na Navaljnijevom grobu postali planina cvijeća".

Prethodno izdanje Sobesednika povučeno je s moskovskih kioska nakon što je tiskano s člankom pod naslovom "Rusija je sretna zemlja. Ponekad se u njoj rađaju Navaljniji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 18:36