KONTROVERZNI POTEZ

‘Svijet je na prekretnici, sve mijenjamo! Nadam se da će Amerika razumjeti...‘

‘Možemo zajedno raditi na poboljšanju mira i stabilnosti u regiji‘

F/A-18F Super Hornet Američke mornarice iznad Mt Fujija

 Lt. Alex Grammar/planetpix/Zuma Press/Profimedia/Lt. Alex Grammar/planetpix/zuma Press/profimedia

"Svijet je na povijesnoj prekretnici, a to nas je prisililo da promijenimo svoju obrambenu politiku na svim frontovima", izjavio je u intervjuu sa CNN-om japanski premijer Fumio Kishida, koji uskoro stiže na summit s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Kishida je rekao da zbog sigurnosnih izazova i geopolitičkih tenzija savez Japana i Sjedinjenih Država "postaje sve važniji", te dodao da se nada da će se s time složiti obje političke strane u Washingtonu. Američka administracija nazvala je taj summit povijesnom prilikom za moderniziranje saveza dviju zemalja.

CNN piše kako je partnerstvo s Japanom dugo bilo u središtu američke strategije u Indo-Pacifiku, ali se obrambeni odnos proširio pod Kishidom. Aktualni premijer, od stupanja na položaj 2021. godine, snažnije pozicionira Japan u globalnoj i regionalnoj sigurnosti od svojih prethodnika, ocijenio je američki medij. Službeni Tokio sve se više odmiče od pacifističkog Ustava, potrošnju za obranu povećao je na dva posto BDP-a, a u planu je da do 2027. stekne sposobnost vojnog protuudara bude li trebalo.

Budući da Japan nosi teret militarističke prošlosti, taj je potez kontroverzan, pogotovo iz kuta gledišta svojih susjeda. Međutim, Kishida ukazuje na "teško i složeno" sigurnosno okruženje u kojem se nalazi četvrto gospodarstvo svijeta.

"U našem susjedstvu postoje zemlje koje razvijaju balističke projektile i nuklearno oružje i druge koje grade svoje obrambene kapacitete na netransparentan način. Također, postoji jednostrani pokušaj promjene statusa quo, silom, i u Istočnom kineskom moru i u Južnom kineskom moru", rekao je očito sugerirajući da je Kina agresivna u teritorijalnim sporovima s Filipinima i Japanom.

image

Američka i japanska zastava blizu Bijele kuće u Washingtonu

Daniel Slim/Afp

Zbog toga je, kako je rekao, izgradnja japanske sposobnosti odvraćanja i reakcije "bitna za savezništvo sa Sjedinjenim Državama". "Nadam se da će SAD ovo razumjeti i da možemo zajedno raditi na poboljšanju mira i stabilnosti u regiji. Mislim da je važno pokazati ostatku svijeta mojim posjetom da će SAD i Japan dalje razvijati suradnju", smatra japanski premijer.

Ovog će se tjedna u Washingtonu održati i sastanak Bidena, Kishide i drugog ključnog američkog partnera i saveznika u regiji - Filipina. Događa se manje od godinu dana od revolucionarnog sastanka između SAD-a, Japana i Južne Koreje, s kojom Japan ima tešku povijest. I taj je susret ukazao na to koliko je Japan bitan za američki pristup Pacifiku.

Kishida je za CNN odbio komentirati je li zabrinut zbog mogućeg povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću. Trump je promicao izolacionističku politiku, istodobno konfrontacijsku prema Kini.

"Odnos između Japana i Sjedinjenih Država postao je jači nego ikada... Bez obzira na ishod predsjedničkih izbora, mislim da je važno osigurati da američki narod prepozna važnost odnosa Japana i SAD-a", rekao je.

Dok Rusija i Kina očito jačaju svoj savez na Pacifiku, provodeći tamo zajedničke vojne vježbe, Kishida je istaknuo da njegova vlada radi na sastanku sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom u cilju rješavanja "neriješenih pitanja" i promocije stabilnih odnosa između dviju zemalja.

Japan je, uz Južnu Koreju, na prvoj liniji sjevernokorejskog testiranja oružja, a probni projektili Pjongjanga redovito padaju nadomak njihovih obala. Pitanje japanskih državljana koje je Sjeverna Koreja otela prije više od desetljeća također je jedna od točaka prijepora.

Kishida je u razgovoru rekao da njegova vlada prati razmjenu opreme između Pjongjanga i Moskve te je ukazao na zajedničke vojne vježbe Kine i Rusije. Suradnju je opisao kao "zabrinjavajuću s obzirom na međunarodni poredak i stabilnost".

"U isto vrijeme, važno je prenijeti čvrstu poruku Sjevernoj Koreji i Kini da je za mir, stabilnost i prosperitet međunarodne zajednice važno održati slobodan i otvoren međunarodni poredak temeljen na vladavini prava", istaknuo je Kishida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:01