PONESTAJE IM KISIKA

Svijet sa zebnjom čeka hoće li pronaći posadu Titana, vrijeme curi, a javnost je šokirana nevjerojatnom informacijom!

Logitech G F710 Wireless Gamepad kompatibilan je samo sa sustavima Windows i Chrome koji su stari više od desetljeća

Stockton Rush pokazuje joystick koji upravlja plovilom

 Screenshot CBS

Kanadski zrakoplov u potrazi za podmornicom nestalom na putu prema olupini Titanica detektirao je podvodne zvukove, objavila je američka obalna straža, a informaciju su tijekom srijede potvrdili i na konferenciji za novinare.

- Detektirane signale smo poslali najboljim ljudima na svijetu koji su ih analizirali i poslali nam ih natrag kako bi voditelji istrage donijeli odluke. Morali smo eliminirati potencijalne izvore tih zvukova koje potencijalno nije napravila podmornica Titan, rekao je Carl Hartsfield, stručnjak koji pomaže u potrazi.

Američka obalna straža predviđa da će se zalihe kisika u podmornici Titan potrošiti najkasnije do sutra u 13.08 sati po hrvatskom vremenu.

Podmornicom upravlja joystick od 30 dolara?

Dok traje potraga za nestalom podmornicom s pet putnika koja je istraživala olupinu Titanica, pojavila se nevjerojatna vijest da Titanom upravlja joystick vrijedan 30 dolara. Da bi stvar bila gora, riječ je o joysticku koji je dobio stotine loših recenzija kupaca na internetu.

OceanGate, tvrtka koja provodi podvodnu turu, otkrila je da podmornicom Titan upravlja modificirani Logitech G F710 Wireless Gamepad koji datira još iz 2010. godine.

Upravljač, koji radi na dvije AA baterije, ima ukupnu ocjenu 4,2 od pet na Amazonu, ali i stotine recenzija s jednom zvjezdicom koje su starije od desetljeća te tvrde da uređaj pati od iritantnih i redovitih problema s povezivanjem.

Ostale teme među negativnim recenzijama uključuju probleme s analognim palicama joysticka kao i činjenicu da je pritiskom na određene gumbe poremećena cijela ploča.

A Logitech G F710 Wireless Gamepad kompatibilan je samo sa sustavima Windows i Chrome koji su stari više od desetljeća, piše Daily Mail.

Kako je to primjetio jedan recenzent na Amazonu, koji je kupio dva joysticka 2017., ‘morao sam ih baciti u smeće nakon samo četiri mjeseca.‘

Dionice Logitecha pale su za tri posto u srijedu ujutro kako su se proširile vijesti o nestaloj podmornici koja koristi njihov joystick, a u posljednjih pet dana zabilježila je pad od četiri posto.

Ekspedicija OceanGate povela je petero ljudi, koji su navodno platili po 250.000 dolara, u nedjelju u dubine sjevernog Atlantika na podvodnu turu, a kontakt je izgubljen nakon sat i 45 minuta.

Dok svijet sa zebnjom čeka da se pronađe posada, javnost je šokirana zbog zastarjelog joysticka za PC igrice koji upravlja OceanGateovom podmornicom.

Srebrni uređaj ima tradicionalni raspored sustava za igranje s dvije analogne palice sprijeda, crnim D-padom u gornjem lijevom kutu i šarenim gumbima s desne strane.

Ima bežičnu vezu od 2,4 GHz, za koju su korisnici na Amazonu rekli da će povremeno padati.

Logitech G F710 može raditi bežično pomoću dvije AA baterije ili se priključiti na izvor napajanja.

Nije poznato kako se joystick napaja u podmornici, ali AA baterije mogu trajati i do 10 godina.

U opisu uređaja stoji da radi s Windows XP, Vista, Windows 7, 8, 10 i 11 te Chrome OS-om.

Još uvijek nema naznaka što je moglo poći po zlu s Titanom u tako kratkom vremenu, ali spasilačke misije rade na pronalaženju plovila prije nego što nestane kisika.

Titan, podmornica kojom upravlja američka tvrtka OceanGate Expedition, predviđena je za boravak pod vodom do 96 sati, stoji u njezinim specifikacijama. Petero članova posade stoga bi trebali imati zraka do četvrtka ujutro.

Tko je sve u podmornici

U podmornici su u trenutku nestanka bili kapetan i četiri putnika. Plovilo je izgubilo kontakt rano u nedjelju, sat i 45 minuta nakon početka zarona koji je trebao trajati dva sata. OceanGate Expedition Titanom nudi posjet slavnom potonulom brodu za 250 tisuća dolara po mjestu, stoji na službenim stranicama.

Jedan od putnika nestale podmornice je britanski biznismen Hamish Harding čija je zrakoplovna tvrtka na svojim društvenim mrežama objavila informaciju o njegovoj ekspediciji.

Harding, 58-godišnji avijatičar i svemirski turist, čelnik Action Aviationa, u nedjelju je na svom Instagramu objavio da se s ponosom pridružuje misiji OceanGatea.

U podmornici su i pakistanski biznismen Šahzada Dawood i njegov sin Sulejman.

Dawood je potpredsjednik pakistanskog konglomerata Engro, tvrtke sa sjedištem u Karačiju s portfeljom u energetici, poljoprivredi, petrokemiji i telekomunikacijama.

Među putnicima je vjerojatno i francuski oceanograf Paul-Henry Nargeolet, stručnjak za Titanic.

Spasilačke ekipe iz SAD-a i Kanade još uvijek pokušavaju pronaći brod, za koji se pretpostavlja da je zadnji put ‘pingirao‘ dok je bio točno iznad olupine Titanica prije nego što je nestalo zraka na brodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:06