DRUGI MANDAT

Svjetski čelnici čestitali Obami: Merkel i Putin vesele se daljnjoj suradnji

 AP

ZAGREB - Američkom predsjedniku Baracku Obami na reizboru su u srijedu čestitali brojni svjetski čelnici, među kojima ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel te azijske sile Kina i Japan, a palestinsko vodstvo nada se da će u drugome Obaminu mandatu biti ostvarena palestinska država.

Predsjednik Putin brzojavom je čestitao demokratu Obami, a kasnije će to učiniti i telefonski, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov i dodao kako se "Kremlj nada da će pozitivne inicijative biti razvijene i poboljšane u bilateralnim odnosima i suradnji između Rusije i Sjedinjenih Država na međunarodnoj sceni u interesu sigurnosti i stabilnosti u svijetu".

Oživljavanje rusko-američkih odnosa pokrenuo je upravo Obama kada je počeo prvi mandat.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov najavio je da će Rusija u nastavku suradnje "ići onoliko daleko koliko na to bude spremna američka administracija".

Ruski premijer Dmitrij Medvedev radosno je pozdravio činjenicu da u Bijeloj kući neće biti "čovjek koji je Rusiju označio neprijateljem broj jedan" aludirajući na izjavu poraženog republikanskog kandidata Mitta Romneyja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je dobru suradnju Njemačke i SAD-a u borbi s financijskom krizom.

"Zadnjih smo godina surađivali tijesno i prijateljski. Napose cijenim naše brojne rasprave (...) o tome kako prevladati svjetsku gospodarsku i financijsku krizu", kaže Merkel u priopćenju i dodaje da je novog starog predsjednika pozvala da ponovno posjeti Njemačku.

"Želim da naši bilateralni odnosi temeljeni na konstruktivnoj suradnji prijeđu u novi stadij", poručio je kineski predsjednik Hu Jintao zajedno sa svojim premijerom Wenom Jiabaom u čestitci Obami.

Japanski premijer Yoshihiko Noda čestitao je Obami u vrijeme kada Japan zbog spora s Kinom traži čvršću potporu SAD-a, svog partnera koji na otočju drži 47.000 američkih vojnika.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u čestitci je izrazio nadu da će Barack Obama "nastaviti mirovne napore kako bi pomogao ostvariti mir na Bliskom istoku", prenosi službena palestinska agencija Wafa, a palestinski mirovni pregovarač Saeb Erakat izrazio je nadu da će u drugome Obaminu mandatu biti uspostavljena palestinska država.

Abas je službeno predstavio prijedlog da Palestina dobije status države nečlanice do kraja studenoga glasovanjem u Općoj skupštini UN-a gdje je za to potrebna jednostavna većina.

U prvoj reakciji Italije na Obamin reizbor ministar vanjskih poslova Giulio Terzi napisao je da je "Amerika snažnija" jer je ponovno izabrala Obamu.

"Mogućnost nastavka dijaloga i suradnje u upravljanju financijama, stabilnosti tržišta, integraciji Europske unije i napose jačanju eura čvrste su točke ove američke administracije i prednost za našu zemlju", rekao je ministar i pohvalio "kenedijanske naglaske" koji su izvirali iz Obamina pobjedničkog govora a to su "poruka nacionalnog jedinstva" i "otvaranje prema imigraciji".

Osim kancelarke Merkel Obami su čestitali francuski predsjednik Francois Hollande, britanski premijer David Cameron, a iz Europske unije zajedničkom porukom predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu napisao je da je savez SAD-a i Izraela "najčvršći do sada" i da će nastaviti surađivati s Obamom kako bi "osigurali vitalne interese sigurnosti SAD-a i Izraela".

Odnosi Obame i Netanyahua bili su napeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:31