ŽIVOT PRITVORENIKA

Tajne haškog zatvora: Gotovina je najbolji u tenisu, a svi zajedno igraju nogomet na terenu Haag-Hilton

 AP

Za razliku od prizora s brojnih suđenja na haaškom Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju koji su nebrojeno puta obišli cijeli svijet, o svakodnevnom životu glavnih aktera tih procesa, smještenih u pritvorskoj jedinici u obližnjem Scheveningenu, do sada su se u javnost puštale samo (ne)provjerene priče, piše Slobodna Dalmacija.

Iza pritvorske brave u haaškom predgrađu zato je objektivom svoje kamere zavirio Reutersov sarajevski fotoreporter Damir Šagolj, prvi predstavnik medija koji je dobio dopuštenje nadležnih službi za snimanje i objavljivanje fotografija o prostorima u kojima optuženičke dane broje Radovan Karadžić, Vojislav Šešelj, Ante Gotovina, Mladen Markač, Ramush Haradinaj...

U “ Haagu Hilton”, kako je Šagolj nazvao manje nizozemske, a više ex-jugoslavenske prostorije, bez puno emocija uvezani su nekadašnji vojni i politički balkanski lideri za čije ponašanje tamošnji dužnosnici imaju samo riječi hvale.

Premda je BH izvjestitelj, koji je na vlastitoj koži osjetio srpsku agresiju, već gotovo na prvom koraku “nabasao” na Karadžića, “jednako arogantnog i zapovjednog stava kao i krvavih 90-ih”, njegovi daljnji dojmovi ipak su bili puno povoljniji. Uvjeti u Scheveningenu i te kako su dostojni čovjeka.

Pritvorenicima su na raspolaganju uredne sobe, kupaonice, kuhinje, knjižnice, novine, teretana i vanjski teren za nogomet, košarku i tenis, sport u kojem je, kažu čuvari, umirovljeni general Ante Gotovina neprikosnoveni prvak.

Nasuprot pogodnostima poput tjednih narudžbi hrane iz vanjskog “Balkan shopa”, sobe za umjetničko stvaralaštvo i gledanja “domaćih” televizijskih programa u ćelijama, “stanari” haaškog pritvora ne smiju se koristiti internetom i primati telefonske pozive od kuće.

Zbog toga su im na raspolaganju posebne kartice, “napunjene” na 30 eura mjesečno, koje mogu koristiti u telefonskoj govornici, i – pisma. Posebnost balkansko-haaškog pritvora su, kako prenosi Šagolj, stranačke aktivnosti optuženika i proslave rođendana, ali i vjerskih blagdana.

Međuetnička okupljanja za zajedničkim stolom postala su tradicijom, jednako kao i međunacionalne nogometne utakmice na otvorenom terenu “Haag Hiltona”. Svi spomenuti detalji čine mozaik svakodnevice hrvatskih, srpskih, bošnjačkih i kosovarskih optuženika između dviju sudskih rasprava.

Nekada su se, makar i posredno, gledali preko nišana, a danas su neki na istom pritvorskom krilu, pa čak i za istim stolom, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:10