ISPOVIJESTI U KNJIZI

TAJNI GADAFIJEV HAREM Knjiga otkriva: 'Silovao 15-godišnje curice, žene diplomata i dječake'

Pukovnik Moamer Gadafi naručivao bi otmicu učenica koje je potom držao kao seksualne robinje. Djevojka, imena Soraja, oteta je kada je imala 15 godina i punih pet godina bila je zatočena u podrumu njegove 10 kilometara duge utvrde nedaleko od glavnog grada Tripolija. Bila je gotovo svakodnevno silovana, premlaćivana i zlostavljana te je gledala kako je bivši libijski vođa zlostavljao i ostale djevojke i dječake. Ta i slične priče nalaze se u knjizi 'Gadafijev harem: Priča mlade djevojke i zloupotreba moći u Libiji' francuske novinarke Le Mondea, Annick Cojean.

Otkako je objavljena u Francuskoj prodana je u više od 100,000 kopija, a sljedeći mjesec bit će izdana i na engleskom jeziku.

Prema istrazi novinarke, tjelohraniteljice s kojima se okružio bile su njegove ljubavnice i nisu znale baratati oružjem. To joj je kazala Soraja, koja je 2004. posjetila Gadafija u sklopu nastave i imala je priliku uručiti mu buket.

Nakon što mu je predala cvijeće, Gadafi ju je pomilovao po glavi. Kaže kako je to bio znak njegovim pomoćnicima da ju želi. Slijedećeg dana pozvana je u njegovu palaču gdje su ju skinuli, obrijali i odveli Gaddafiju. Ležao je gol na krevetu i pokušavao ju silovati.

- Zgrabio me za ruku i prisilio da sjednem pokraj njega na krevet. Nisam ga se usudila pogledati. Kazao mi je da se ne bojim. 'Ja sam tvoj tata. Tako me zoveš, zar ne? No, ja sam ujedno i tvoj brat i ljubavnik. Bit ću ti sve, jer ćeš ostati živjeti sa mnom zauvijek - kazala je Soraja.

Bila je primorana gledati pornografske filmove i Gadafija kako za vrijeme spolnog odnosa s drugim djevojkama kako bi 'nešto naučila'. Prema knjizi, silovao je i dječake i vlastite čuvare.

Soraja je kazala kako se tek nakon Gadafijeve smrti 2011. godine osjetila slobodnom.

U knjizi se nalaze i intervjui sa ženom koja je prevozila djevojke do Gaddafijevog kompleksa, te sa ostalim žrtvama.

Cojean u knjizi navodi da je Gadaffi silovao i žene stranih diplomata te piše kako mu nije bilo do tih žena već do ponižavanja njihovih muževa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:16