POVRATAK OLOVNIH GODINA

Talijani u šoku: teroristi prvi put napali školu

Novi teroristički atentat u Italiji potresao je svojim kukavičlukom ovdašnje javno mnijenje. Nepoznati zločinci ostavili su rudimentarnu tempiranu bombu, sastavljenu od tri plinske boce i satnog mehanizma, na zidiću ispred uglavnom djevojačke srednje škole “Francesca Morvillo” u Brindisiju. Bomba je eksplodirala u 7.50, nekoliko minuta prije ulaska djevojčica u školu. Ubijena je Melissa Bassi (16), veoma teško je ozlijeđena Veronica Capodieci (16), još tri djevojke su pretrpjele teške ozljede i operirane su na odjelu plastične kirurgije, a petero je pretrpjelo manje ozljede. Melissi, koja je bila najbliže bombi, eksplozija je otkinula jednu ruku i nanijela joj opekotine po 90 posto kože, a sva je opečena i Veronica, kojoj je eksplozija rastrgala trbuh i prsni koš.

Bomba, očito, nije bila namijenjena demonstrativnom atentatu, kakav preferiraju anarhisti, nego umorstvu slučajnih prolaznika i sijanju panike, kako pak preferiraju desničari, barem u dugoj tradiciji talijanskog terorizma, po zlu zapamćenoga iz “olovnih godina” 1969. - 1984. Ipak, čak ni tada nitko nije podmetao bombe u škole.

Veza s mafijom

Takvi atentati, osobito nasumični, pridonose stvaranju atmosfere straha i bijesa, kakva odgovara strategiji napetosti.

Terorizmom se u Italiji u jednom razdoblju bavio i organizirani kriminal, konkretno sicilijanska mafijaška Cosa nostra, “osvećujući se” bl. Ivanu Pavlu II. papi koji je u Agrigentu pozvao mafijaše da se pokaju jer ih čeka Božji sud. Mafije su pobile i više katoličkih svećenika, osobito u Palermu i Napulju, jer u Italiji su - za razliku od Hrvatske - katolički svećenici na prvoj crti pogibeljne bojišnice protiv organiziranog kriminala.

Ima indicija da su atentat počinili mafijaši. Izabrana je škola koja se zove po sutkinji ubijenoj u atentatu u kojemu je stradao i njezin muž Giovanni Falcone, antimafijaški tužilac, i to samo četiri dana prije 20-godišnjice tog pokolja. Upravo u subotu tuda je bio predviđen prolazak “Karavane zakonitosti” koju protiv organizirana kriminala vodi katolički svećenik don Luigi Ciotti.

Dobar dio učenika, uključujući i dvije najteže stradale, dolazi iz Mesagnea, mjesta blizu Brindisija, koji je kolijevka puljiške mafijaške organizacije Sacra corona unita.

S druge strane je očito da je atentat protivan mafijaškoj etici. I da je potpuno atipičan po sredstvima koja su upotrebljena i koja bi prije uputila na nekog amatera, manijaka, poput “Unabombera”.

Anarhistički napad

Ministrica unutrašnjih poslova Rosanna Cancellieri odbila je stoga unaprijed govoriti o mafijaškom zločinu, pozivajući na oprez, te tvrdeći da se istražuje u svim smjerovima, ne ostavljajući postrani ijednu mogućnost, ijedan trag.

Atentat u Brindisiju prispio je desetak dana poslije atentata u Genovi, u kojemu je na način “Crvenih brigada” prostrijeljen kroz noge Roberto Adinolfi (59), upravitelj tvrtke Ansaldo Nucleare. Odgovornost je preuzela anarhistička grupa Olga, nazvana po Olgi Oikonomidou, zatočenoj grčkoj anarhistici, koja se zauzima za atentate na menedžere. Ali nije posve uvjerljiva anarhistička matrica tog atentata.

Obje epizode, pogotovu ova tragična u Brindisiju, dodatno destabiliziraju Italiju, pogođenu privrednom i institucionalnom krizom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:58