NOVI MISTERIJ

TetraPak milijarderka prije smrti otkrila tko je naručio atentat na Olofa Palmea?

Eva Rausing povezana s neriješnim ubojstvom iz 1986.

Supruga nasljednika kompanije TetraPak Eva Rausing prije iznenadne smrti u srpnju tvrdila je da ima informacije o smrti švedskog premijera Olofa Palmea. Ubojstvo popularnog švedskog političara iz 1986. nikad nije riješeno, a Rausing je navodno tvrdila da iza atentata stoji švedski poduzetnik čijem je biznisu prijetila politika socijaldemokratskog premijera.

Eva Rausing, jedna od najbogatijih žena u Britaniji, ali i ovisnica o teškim drogama, pronađena je mrtva u svom londonskom stanu prije dva mjeseca. Njen suprug Hans Kristian Rausing, također narkoman, prije nekoliko tjedana je dobio uvjetnu kaznu od dvije godine zbog sprečavanja pokopa mrtve supruge. Par se susreo i zaljubio u klinici za odvikavanje u SAD-u, a zajedno su imali četvoro djece.

Nova istraga

Scotland Yard potvrdio je kako je na njenom kompjuteru pronašao informacije o Palmeu, koje je, naveli su, prenio švedskim vlastima. Eva Rausing s informacijama o Palmeovu ubojstvu javila se i švedskom autoru dvije knjige o ubijenom premijeru. Švedske vlasti potvrdile su kako su od britanskih vlasti dobile nove informacije vezane za smrt Olofa Palmea, no nisu željele komentirati je li istraga u tijeku.

Šok u Skandinaviji

Olof Palme, čija je smrt u Skandinaviji odjeknula poput smrti američkog predsjednika Johna Kennedyja u SAD-u, ubijen je 1986. dok se bez tjelohranitelja vraćao iz kina sa suprugom Lisbeth. Za ubojstvo je optužen sitni kriminalac Christer Pettersson, no on je pušten zbog nedostatka dokaza. Drugi osumnjičeni za smrt premijera bili su kurdski militanti te južnoafričke i jugoslavenske tajne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:01