POTENCIJALNI PRVI CRNI PAPA

'Tko god naslijedi Benedikta XVI. imat će težak zadatak. Crkve su sve praznije...'

Turkson je javnosti postao poznat kada je objavio kontorverzni video u kojem govori kako kondomi nisu ispravan odgovor na širenje HIV-a u Africi
 AFP

Kardinal Peter Turkson, 64-godišnjak iz Gane , u medijima je posljednjih dana najčešće spominjan kao mogući novi papa.

- Ako budem izabran držat ću se katoličke doktrine, no u isto vrijeme ću se truditi ljudima pokazati kako da žive vjeru u stvarnom životu kako ona ne bi postala beznačajna u nemilosrdnom svijetu koji se ubrzano mijenja, rekao je Turkson u razgovoru s novinarom The Daily Telegrapha.

Kardinal Turkson, kojeg je promaknuo papa Benedikt, vrlo je odlučno i bez puno uvijanja zauzeo konzervativan stav kada su u pitanju istospolni brakovi i ostali, kako ih naziva, 'alternativni stilovi života'.

- Jasno mi je da mi moramo pronaći načine da se nosimo s ovakvim izazovima u društvu. Moramo raditi na evangelizaciji i preobraćenjima, ne smijemo posustati, rekao je.

Turkson je javnosti postao poznat kada je objavio kontroverzni video u kojem govori kako kondomi nisu ispravan odgovor na širenje HIV-a u Africi.

- Značilo bi mi puno da postanem novi papa. Ako me izaberu to će za mene prije svega značiti osobnu promjenu. Iako kao nadbiskup imam veliku odgovornost ovo su razmjeri koje je teško zamisliti, rekao je te je dodao kako svaki papa želi ostaviti neki trag, nešto po čemu će ga pamtiti.

- To je najveći izazov. Pokušati biti svoj, a ne samo uskočiti u tuđe cipele, rekao je te je naglasio kako Vatikan mora poraditi na svom ugledu koji je narušen zbog brojnih skandala u posljednjih deset godina.

- U Europi su crkve sve praznije, a iako u Latinskoj Americi, Africi i Aziji broj vjernika raste ipak će u budućnosti biti teško održati taj broj. U svakom slučaju, tko god nasljedi Benedikta imat će težak zadatak. Bit će mu potrebna kreativnost i inovativnost, zaključio je Turkson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:51