TERORISTI

TKO JE NOVI KALIF I 'EMIR RATA S PUNO ISKUSTVA'? Amerikanci raspisali nagradu za informacije o novom vođi ISIS-a

 
 Profimedia, Alamy

Teroristička skupina IS potvrdila je da je njezin čelnik Abu Bakr al-Bagdadi smrtno stradao u napadu američkih specijalnih postrojbi te objavila kako je njegov nasljednik Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi.

Objava je osvanula u obliku audiosnimke na internetu u kojoj novi glasnogovornik skupine, Abu Hamza al-Quraishi, poručuje Amerikancima da “ne slave” smrt al-Bagdadija i poziva sve sljedbenike skupine da prisegnu na odanost novom “kalifu”.

Vrata

“Ne znaš li, Ameriko, da je Islamska država danas pred vratima Europe i da je u središnjoj Africi?” pitao je Hamza na snimci. “Širi se i ostaje od istoka do zapada!” Hamza je i izravno zaprijetio SAD-u, upozorivši Amerikance da se “čuvaju osvete protiv svoje nacije i svoje braće nevjernika i otpadnika”.

Prethodni čelnik skupine, al-Bagdadi, počinio je samoubojstvo eksplozivnom napravom prošlog vikenda nakon što su američki specijalci ušli u njegovo skrovište. Sa sobom je u smrt poveo i dvoje djece koja su bila pokraj njega, oboje mlađe od 12 godina.

Samo nekoliko sati poslije, u odvojenom napadu američkih snaga, ubijen je i glasnogovornik IS-a Abu al-Hassan al-Muhajir.

Novi glasnogovornik Hamza predstavio je novog kalifa kao učenjaka, poznatog ratnika i “emira rata”, koji ima bogato iskustvo ratovanja protiv Amerikanaca, no al-Hashemi je dosad bio nepoznat izvan IS-ovih krugova.

Al-Hashemi al-Quraishi vjerojatno nije pravo ime novog vođe, nego ga je preuzeo kako bi dao dodatni legitimitet svojem položaju novog kalifa - IS vjeruje da samo potomci plemena Quraish mogu biti kalifi.

Američki obavještajci i sigurnosni stručnjaci posjeduju listu imena mogućih nasljednika al-Bagdadija, no zasad nema dovoljno informacija o novom čelniku kako bi mogli prepoznati tko je od njih postao al-Hashemi.

Vojna sila

Kako prenosi agencija Reuters, većina analitičara vjeruje kako će smrt al-Bagdadija dovesti do raspada Islamske države na više frakcija. Tko god se pokuša postaviti kao novi vođa, stoga će imati težak posao okupljanja cijele skupine kao jedinstvene vojne sile. Unatoč tome, njezini dijelovi i dalje mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju.

Nakon što je IS izgubio većinu teritorija u Siriji, skupina je svoje aktivnosti svela na gerilsko ratovanje, što će vjerojatno i nastaviti. Objava o proglašenju novog vođe, tvrdi stručnjak Colin Clarke za NYT, pokazuje da se IS i dalje namjerava ponašati kao kalifat, iako više nema svojeg teritorija. “Najuži krug vodstva i dalje vjeruje da mogu djelovati kao i prije”, tvrdi Clarke. “Ništa se ne mijenja, svi i dalje trebaju biti odani vodstvu, a povezane skupine i dalje trebaju tražiti smjernice od al-Quraishija što dalje raditi”.

Jutro i večer

U objavi je IS predstavio informaciju o imenovanju novog vođe kao da je odluka donesena nakon vijećanja cijelog vodstva te da je nasljednika unaprijed imenovao sam al-Bagdadi.

Novi glasnogovornik IS-a narugao se Amerikancima i zbog njihova predsjednika. “Zar ne vidite kako ste postali predmet poruge svih nacija, star i lud muškarac upravlja vašom sudbinom, njegovo se mišljenje mijenja između jutra i večeri?”

Tkogod bio novi čelnik ISIS-a, Sjedinjene Države shvaćaju ga dovoljno ozbiljno da je već raspisana nagrada od 5 milijuna dolara za informacije koje bi mogle dovesti do njegovog privođenja. Stručnjaci očekuju da će, kao i kad je al-Bagdadi preuzeo skupinu, napadači diljem svijeta snimiti svoju zakletvu njemu prije izvođenja napada.

Čelnik Središnjeg zapovjedništva SAD-a, general Kenneth McKenzie vjeruje kako se skupina sigurno neće raspasti nakon smrti al-Bagdadija. “Bit će opasni”, rekao je McKenzie. “Očekujemo da će pokušati neku vrstu napada iz odmazde, i spremni smo na to”.

Prisutnost IS-a širi se u svijetu usprkos porazu u Siriji - State Department

Globalna prisutnost Islamske države (IS) 2018. se i dalje širila putem mreža i podružnica, objavio je američki State Department u svom godišnjem izvješću o terorizmu, iako je vlada predsjednika Donalda Trumpa proglasila pobjedu nad tom ekstremističkom skupinom u Siriji i Iraku.

Iran je i dalje najveći državni sponzor terorizma, stoji u izvješću. Teheran daje gotovo milijardu dolara godišnje za podršku svojim saveznicima u regiji, usprkos tome što je Washington znatno pojačao sankcije Iranu.

Prošle godine je zabilježen i napredak terorističkih taktika i korištene tehnologije, a nove prijetnje stvorio je povratak boraca Islamske države u zemlje iz kojih su došli, upozorava State Department.

"Iako je Islamska država izgubila skoro cijeli svoj teritorij, ta je skupina pokazala sposobnost adaptacije, posebice u poticanju ili usmjeravanju pobornika putem interneta", rekao je Nathan Sales, američki koordinator za borbu protiv terorizma čiji ured priprema godišnje izvješće za Kongres. Sales je upozorio kako su džihadisti otišli i u treće države.

Islamska država svoj je "kalifat" proglasila 2014., nakon što je osvojila velike dijelove Sirije i Iraka. Svoju je neslužbenu prijestolnicu imala u sirijskom gradu Raki, koristeći ju za bazu u kojoj je planirala napade u Europi.

Skupina je 2017. izgubila kontrolu nad iračkim Mosulom i Rakom, a nedugo potom izgubila je većinu svog teritorija. SAD je objavio kako je krajem prošlog mjeseca ubijen vođa skupine Abu Bakr al-Bagdadi, a skupina je to potvrdila i proglasila njegovog nasljednika - Abu Ibrahima al-Hašemija al-Kuraišija o kome se puno ne zna.

Svjetski čelnici pozdravili su al-Bagdadijevu smrt, no stručnjaci za sigurnost upozorili su da Islamska država i dalje ostaje prijetnja.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak na Twitteru da "točno zna" tko je novi šef Islamske države, prenosi AFP.

"IS ima novog šefa. Mi znamo točno tko je on." (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:46