APLAUZOM DO FOTELJE

Tko je novi srpski ministar vanjskih poslova? Vučićev gojenac i ‘prvi tapšač Srbije‘ glavni je junak urnebesnih videa

Marko Đurić (40) do sada je bio veleposlanik Srbije u SAD-u, a sada ga Vučić vraća. I to na visoku dužnost

Marko Đurić (drugi zdesna) u trenutku dok ne zna da ga snima kamera
 

 /Screenshot X

Srpska je politika nepresušno vrelo dobre zabave. Barem za one kojih se ne dotiče direktno i mogu stvari promatrati sa strane. Tako je za ministra vanjskih poslova u novoj vladi, koju će voditi Miloš Vučević, imenovan Marko Đurić. 40-godišnjak je do sada bio veleposlanik Srbije u SAD-u, a sada ga Vučić vraća u Srbiju, postavlja njihovu sliku na Instagram i piše kako se nada ‘da će se ljudi za koje desetljeće pitati tko je ovaj pored Marka Đurića‘.

Vučić mu, dakle, beskrajno vjeruje. A ‘zlobni‘ mediji iz Srbije i regije tvrde da mu bezgranično vjeruje jer je Đurić, kažu, najbolji u ulizivanju Vučiću.

O novoj srpskoj vladi naš novinar Željko Trkanjec pisao je u utorak: - Potvrda je degradacije imenovanje novog ministra vanjskih poslova što će biti Marko Đurić. Riječ je o relativno mladom političaru, rođenom 1983. godine. Sudjelovao je u rušenju režima Slobodana Miloševića da bi se 2008. godine pridružio Vučiću i Tomislavu Nikoliću kad su se odvajali od Radikalne stranke Vojislava Šešelja i formirali SNS. Napredovao je brzo, 2013. godine preuzeo je položaj direktora Ureda za Kosovo i Metohiju i postao jedan od najbližih Vučićevih suradnika, gojenac pače. U Washington je za ambasadora otišao 2020. godine i sada se vraća na drugo mjesto po važnosti u vladi jer će biti i zamjenik predsjednika vlade što Dačić nikad nije bio.

Vučić se nada pobjedi Donalda Trumpa na američkim izborima i vjeruje da bi Đurićeve veze s republikancima otvorile put do Ovalnog ureda i podrške srbijanskoj politici prema Kosovu. Navodno bi Richard Grenell, bivši Trumpov pregovarač za Kosovo, mogao postati državni tajnik, a Đurić je s njim izgradio dobre i, kako tvrdi, prijateljske odnose.

Đurić će biti primarno fokusiran na zaustavljanje napretka Kosova prema bilo kakvim međunarodnim organizacijama zbog čega će dio vremena trošiti na kontakte sa zemljama Globalnog juga te očuvanje veza s Rusijom - predsjednik Vučić mu potpuno vjeruje pa će imati slobodne ruke, a i on zna, za razliku od Dačića, do koje granice smije ići - i NR Kinom: za koji dan dolazi predsjednik Xi Jinping u posjet, piše Trkanjec.

Pred gojencem su, znači, velika očekivanja. Pa zavirimo malo u prošlost i pogledajmo kako je do ovog statusa došao.

Bio je listopad 2017. godine. Vučić je pobijedio na izborima, a mlađahni se Đurić zatekao u Kosovskoj Mitrovici kao direktor Ureda za KiM (Kosovo i Metohiju). Ponesen trijumfom svog, možemo to reći, političkog oca, Đurić predvodi skandiranje aktivista Srpske liste. ‘Aco, Srbine‘ orilo se Mitrovicom, piše Fokuspress.

Srbija muku muči s natalitetom. Srba je sve manje, ali Đurić ima rješenje i za to. Gostujući u emisiji ‘Slobodno srpski‘ u rujnu 2018. pokušao je biti duhovit. I uspio. Barem sebi. Šala koju je ispričao bila mu je urnebesna i jako joj se smijao. A možda se i nije šalio, tko zna...

Đurić je, naime, ustvrdio da će se u Kosovskoj Mitrovici 2018. roditi 100 djece više nego lani jer je ‘on bio tamo‘. Čak je i sam Đurić shvatio da je izrekao nevjerojatnu glupost i ustvrdio da se ne zna je li bilo gluplje pitanje ili odgovor.

Od svih njegovih ispada, javnost je vrlo vjerojatno najviše zabavilo njegovo jutarnje trčanje po snijegu. Đurić trči i, gle čuda, to baš tamo gdje su televizijske ekipe. Ni manje ni više državne, RTS-ove. Snijeg pada, a njemu ni jakna ni kapa nisu vlažne. Ali, čovjek trči, vrijedno trenira. Danima je ta situacija zabavljala srpsku javnost. Pogledajte to ‘spontano‘ javljanje u program, spektakularno je.

Zoran Kesić jedan je od srpskih novinara koji se otvoreno protivi režimu Aleksandra Vučića. I u svojoj emisiji često izvlači zabavne momente s press konferencija i raznih događaja u kojima sudjeluju Vučić i njegovi pomoćnici. U jednoj od svojih emisija sjajno je primijetio kako Đurić odlučno i jako plješće predsjedniku. Čak i kada još nije vrijeme za to. Ali, zapljeskao je on, plješću i ostali. I za to biva nagrađen mjestom veleposlanika. Pogledajte kako Đurić sjajno plješće. I kako je aplauz pripremio.

Nova.rs pripremila je za one koje to uopće u Srbiji zanima i Đurićev politički put. Nadasve je zanimljiv.

‘Prvi tapšač Srbije‘, kako ga nazivaju, svoj je politički put započeo u udruzi ‘Otpor‘ gdje je bio aktivist u press timu, a sudjelovao je i u rušenju Slobodana Miloševića 5. listopada 2000. godine. Onda je shvatio da od aktivizma baš i nema kruha i priključio se Vučiću i Tomislavu Nikoliću koji su se odvojili od Srpske radikalne stranke i osnovali Srpsku naprednu stranku. A onda je već spomenuti uspon krenuo.

A prijelomni trenutak kojim je možda mogao izgubiti povjerenje dogodio se u rujnu prošle godine. Vučić je držao govor u UN-u. Srpska je delegacija pomno pratila što predsjednik govori i nakon završetka počela pljeskati. Pljeskao je, naravno, i on, i to sjedeći u svojoj stolici, ali je prekasno shvatio da ga snima kamera. Kada je to shvatio, izišao je iz udobnosti stolice i s nogu svom snagom zapljeskao čovjeku koji mu je omogućio sve. I koji mu tu kasnu reakciju nije zamjerio.

Kako bilo, Đurić je sada vrlo važna osoba u Srbiji, čovjek koji će kreirati odnose Srbije sa svijetom, pa tako i sa susjednim državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:22