VIKTOR KNAVS

TKO JE ZAPRAVO MELANIJIN OTAC KOJI NEODOLJIVO PODSJEĆA NA TRUMPA? Teške optužbe iz Slovenije: 'Ima izvanbračnog sina, zbog šverca je ležao u zatvoru'

 
 Screenshot YouTube

Nisam kriv, bilo je sve što je proteklog tjedna Bojan Požar, slovenski novinar i autor knjige “Melanija Trump - gola istina” rekao na Općinskom sudu u Ljubljani u kaznenoj parnici koju protiv njega zbog klevete i povrede časti vodi Viktor Knavs.

Iako su ga očekivali, Trumpov punac na kraju se ipak nije pojavio na pripremnom ročištu pa tako javnost nije mogla doznati ima li ovaj 73-godišnjak uistinu dokumente koji će pobiti sve ono što je o njemu napisano u Požarovoj knjizi.

A u njoj je, među ostalim, napisano sljedeće: Viktor Knavs vodio je trgovinu na crno. Viktor Knavs švercao je automobilske dijelove. Viktor Knavs bio je kazneno gonjen. I naposljetku, Viktor Knavs odležao je u zatvoru godinu dana.

Tekst o Knavsovim problematičnim godinama - između 1974. i 1976. - kako tvrdi Požar, objavljeni su lani, u listopadu, i čim ga je pročitao, gospodin Knavs najavio je da će tužiti autora. Osim toga, obećao je da će javnosti podastrijeti dokaze koji će pokazati kako je nevin, a Požar najobičniji lažov. Obećanje, zasad, nije ispunio.

Tko je zapravo Viktor Knavs, Melanijin otac koji neodoljivo podsjeća na Donalda Trumpa, Melanijina supruga? Radi li se o ambicioznom poduzetniku, ljubitelju Mercedesa, uvijek dobro odjevenom, s kravatom i aktovkom u ruci, koji je svojoj djeci želio omogućiti lijep život, ili o čovjeku s većim brojem mrlja u osobnom i poslovnom životu, koji je iza sebe ostavio izvanbračnog sina i kojem je osobni probitak omogućilo članstvo u Komunističkoj partiji te poznanstvo s utjecajnim ljudima u Sloveniji prije raspada Jugoslavije?

Burne sedamdesete

Trump i Knavs gotovo su vršnjaci. Viktor je stariji tek dvije godine, rodio se 1944. u slovenskom mjestu Redače, a nakon osnovne škole počeo je raditi u tvornici papira, gdje je već radio njegov otac. Tu je završio obuku za automehaničara.Kao 20-godišnjak počinje raditi u malom slovenskom mjestu Hrastniku, i to kao vozač komiteta.

Njegova veza s Hrastnikom u medijima će se pojaviti lani, kada je otkriveno kako baš u tom gradiću živi njegov izvanbračni sin Denis Ciglenjak. Viktor je bio u kratkoj vezi s Denisovom majkom Marijom i vrlo brzo ona je ostala trudna. Marija je željela zadržati dijete, 1965. godine rodila je malog Denisa, no Viktor ga nije htio priznati.

Tek nakon što je i testom utvrđeno da je on uistinu otac, sud mu je odredio da plaća alimentaciju. Je li plaćao, nije poznato: - Ništa mi nije nedostajalo, no to ne znači da nisam želio upoznati oca. Volio bih s Melanijom otići na pizzu i sok - rekao je Denis lani.

Melanija je, pak, lani u jednom intervjuu priznala da zna za ovu obiteljsku tajnu i zamolila da se poštuje privatnost njezina oca. Nakon Hrastnika Viktor odlazi u Sevnicu gdje se zapošljava kao vozač direktora tvornice Jutranjka, koja je imala pogone za izradu odjeće.

Prema jednoj verziji, Viktor je prije toga upoznao Amaliju, Melanijinu majku, koja je tada radila u jednom poljoprivrednom kombinatu u Sevnici. Amalija je ubrzo prešla u Jutranjku na mjesto krojačice, a taj prijelaz mediji su pripisivali Viktorovim političkim vezama i članstvu u partiji.

- Bio je član partije kao i mnogi, a to članstvo omogućilo mu je da ostvari osobni probitak. Nikakva ideologija tu nije u pitanju - reći će bivši susjedi Knavsovih u Sevnici.

A upravo u tom malenom slovenskom mjestu skrasili su se Amalija i Viktor koji 1966. dobivaju kćer Ines, a nakon toga 1970. godine Melaniju. Obitelj se skrasila u Naselju heroja Maroka. To je radnički kvart u kojem danas uglavnom žive oni koji su svoju mirovinu zaradili u sevničkim industrijama.

Sljedećih deset godina, prema Požaru, Viktor se počeo baviti onime što je sada predmet kaznene parnice. Navodno postoje dokumenti Državnog arhiva Slovenije iz kojih se vidi kako je 70-ih Knavs imao trgovinu na crno, kako je švercao automobilske dijelove te kako je utajio porez. Zbog toga je, prema Požaru, bio kazneno gonjen od 1975. do 1976. godine. Požar tvrdi kako su tvrdnju da je Knavs bio u zatvoru potvrdili policijski arhivi, ali i njegovi bivši susjedi.

No, sedamdesete godine nisu bile sasvim loše za Knavsa. Tada je, naime, prvi put imao priliku vidjeti kako mu kći Melanija nosi reviju. Tada još, doduše, dječju. Bilo je to u Beogradu 1977., iste godine kada je Donald Trump oženio češku manekenku Ivanu Zelničkovu.

Na Bledu s budućim zetom

Osamdesetih godina obitelj se seli u kvart Ribnik, gdje kuće grade imućniji Sevničani. Tu kuću u Ribniku danas obilaze brojni američki turisti koji stižu u Sloveniju, ispred kuće je samostojeći poštanski sandučić u američkom stilu, a otkako je Melanija postala prva dama SAD-a, oko kuće često patrolira policija.

No, suđenje koje vodi protiv Požara otkrilo je još jednu nekretninu Knavsovih. Naime, Viktorova odvjetnica na ročištu otkrila je kako se Knavsovo privremeno boravište u Sloveniji nalazi u Novoj Gorici u pokrajini Primorskoj.

Knavsovi su imali još jednu nekretninu, u Ljubljani. Tamo su kao srednjoškolke otišle Ines i Melanija. Prvo su živjele u unajmljenom stanu, a nakon toga im je otac kupio stan.

Petar Butoln, nekadašnji novinar i glasnogovornik u kabinetu vlade Janeza Drnovšeka i Antuna Ropa, a danas vlasnik agencije koja se bavi PR-om i marketingom, koji tvrdi da je hodao s Melanijom te je čak na eBayu prodavao Vespu na kojoj je vozio gospođu Trump, za Jutarnji je lani ispričao kako se radilo o jednoipolsobnom stanu.

- Prvo su s ocem živjele u unajmljenom stanu jer je Viktor imao posao u Ljubljani. No, vrlo brzo im je kupio stan - ispričao je tada Butoln. Taj stan je sada prodan. Melanija je vrlo brzo krenula u manekenske vode, njezina majka još je sedam godina radila u Jutranjki, do 1997. godine, a Viktor se i dalje bavio prodajom automobila.

Prema tvrdnjama novinara Požara, mnogi danas utjecajni političari upravo su kod Knavsa kupovali aute. Navodno je i trenutni slovenski predsjednik Borut Pahor od Viktora kupio polovni Mercedes.

Trump i Knavs upoznali su se u ljeto 2002. godine. Uz odreske u umaku od luka, pržene krumpiriće i borovnice proveli su par sati zajedno na Bledu u Grand hotelu Toplice. To je zasad jedini posjet slovenskog zeta susjednoj državi.

- Jesu li hotel i jezero na prodaju? - pitao je Trump budućeg punca. Prije desetak godina, nakon što su se 2005. godine Trump i Melanija vjenčali, Knavsi se sele u SAD. U Sevnicu rijetko navrate. Hoće li Viktor Knavs ipak morati u Ljubljanu na suđenje koje vodi protiv Požara, odlučit će sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:15